25 Ιανουαρίου 2022
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφιακή μεταμόρφωση της Ελλάδας: Οι αλλαγές σε ΕΦΚΑ, ληξιαρχείο και συντάξεις

Ο οδικός χάρτης της ψηφιακής… μεταμόρφωσης της χώρας περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα σε κάθε κλάδο της οικονομίας

Με περισσότερα από 400 έργα σε 17 κλάδους της οικονομίας φιλοδοξεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αλλάξει το τεχνολογικό προφίλ της Ελλάδας την προσεχή πενταετία μέσω της Βίβλου Ψηφιακού Ανασχηματισμού, η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Η Βίβλος περιλαμβάνει το πλάνο δράσης για την ψηφιακή εξέλιξη της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο προσδιορίζει συγκεκριμένα έργα, ταξινομημένα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, τα οποία εξυπηρετούν τους βασικούς στόχους και καλύπτουν όλους τους άξονες του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Κινείται σε έξι βασικούς στρατηγικούς άξονες και συγκεκριμένα στη συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές ικανότητες & δεξιότητες, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, την ψηφιακή καινοτομία και την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών. Από το σύνολο των έργων που περιγράφονται, «ποδαρικό» στη νέα χρονιά θα κάνει η καινοτομία Know your Customer, στην οποία έχει ήδη αναφερθεί το «ethnos.gr», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο αποτελώντας ένα ψηφιακό κανάλι μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διάθεση στοιχείων πολιτών όταν η ανάγκη αυτή απορρέει από την εφαρμογή νομοθετικού ή κανονιστικού πλαισίου. Πρακτικά θα εφαρμοστεί αρχικά στις Τράπεζες αντικαθιστώντας τη φυσική παρουσία και την έγχαρτη ανταλλαγή εγγράφων.

Η διάθεση των στοιχείων θα γίνεται αποκλειστικά κατόπιν αιτήματος της συγκατάθεσης του πολίτη, κάθε φορά που ζητείται πρόσβαση, και στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων παράλληλα με την έγκαιρη και έγκυρη διάθεση στοιχείων που συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές.  Προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί και η ελάφρυνση των πολιτών από τη γραφειοκρατία ειδικά στις περιπτώσεις της απώλειας δικών τους ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό βάσει της φιλοσοφίας Once-Only (Μόνον άπαξ), η απώλεια ενός οικείου προσώπου θα δηλώνεται μία φορά στο νοσοκομείο και η Δημόσια Διοίκηση θα ενημερώνεται αυτόματα για τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ενημέρωση του ληξιαρχείου για την κατάρτιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου, του δημοτολογίου για την κατάρτιση του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών, του ασφαλιστικού φορέα για την έγκαιρη διακοπή της καταβολής της σύνταξης, η αφαίρεση από το μητρώο ασφαλισμένων, και η καταβολή εξόδων κηδείας όπου προβλέπεται αλλά και η απόδοση σύνταξης σε επιζώντες συγγενείς. Ξεκινώντας από τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης θανάτου στο υποσύστημα του Ληξιαρχείου, θα ενημερώνεται το σύστημα του Μητρώου Πολιτών και αυτό με τη σειρά του θα ενημερώνει τα μητρώα του ΕΦΚΑ, και της ΗΔΙΚΑ μέσα από χρόνο-προγραμματισμένες διεργασίες στα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα. Επίσης θα ενημερώνονται τα μητρώα του Υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΑΑΔΕ για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας του θανόντος και την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Η υλοποίηση της ψηφιακής αυτής υπηρεσίας έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί.

Παράλληλα θα προχωρήσει και η απλοποίηση, ο ανασχεδιασμός και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και γενικότερα σε δομές ημερήσιας φροντίδας και φιλοξενίας για παιδιά με επιδότηση ΕΣΠΑ με στοχο αφενός την εξάλειψη της ανάγκης αποστολής μέσω ταχυδρομείου, ή παράδοσης με φυσική παρουσία των έγχαρτων δικαιολογητικών από τον κηδεμόνα στο φορέα λειτουργίας που προσφέρει την ημερήσια φροντίδα και φιλοξενία, και αφετέρου την άντληση των υποστηρικτικών εγγράφων από τα αντίστοιχα δημόσια μητρώα και πληροφοριακά συστήματα, κατόπιν αιτήματος του κηδεμόνα. Ο ανασχεδιασμός και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δώσει τη δυνατότητα αυτόματης διασταύρωσης στοιχείων καθώς και τη δυνατότητα παρουσίασης σε πραγματικό χρόνο των διαθέσιμων θέσεων στις δομές φροντίδας, ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις «κράτησης» θέσης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο

Αρης – ΛΑΜΙΑ (live πρωτάθλημα)

By Lamia FM-1 Team / 23 Ιανουαρίου 2022 / 0 Comments

Αρης Θεσσαλονίκης – ΛΑΜΙΑ live…

By Lamia FM-1 Team / 20 Ιανουαρίου 2022 / 0 Comments

Ατύχημα με τρένο στη Λιβαδειά! (UD)

By Lamia FM-1 Team / 24 Ιανουαρίου 2022 / 0 Comments