Του Παναγιώτη Ιακωβή: Κορωνοϊός και Καρδιοπαθείς

0

Κορωνοϊός και Καρδιοπαθείς

___________

Η απειλή Επιδημίας από Κορωνοϊό και στην Ελλάδα, δεν πρέπει να υποτιμάται. Η παγκόσμια κοινότητα αλλά κι ο καθένας μας προσωπικά, οφείλουμε να επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης και προς τους εξασθενημένους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας αλλά για την προσωπική μας υγεία.

Η Επιδημία Κορωνοϊού δεν είναι ασήμαντη, ούτε είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ. Ίσα – ίσα, η Δημοσιογραφία, όταν επιτελείται με υπευθυνότητα, είναι βοηθός της Επιστήμης, έναντι της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των δεισιδαιμονιών.

Το κακό , φούντωσε στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων που έτρωγαν νυχτερίδες και φίδια, ζούσαν μέσα στη βρωμιά και περιθάλπτονταν από αγύρτες σε ένα κράτος που έκρυβε επιμελώς το πρόβλημα.

Η Επιδημία Κορωνοϊού έχει δεκάδες φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με την εποχική Γρίππη. Και οι Καρδιοπαθείς είναι συνήθη θύματα. Ας προστατευτούμε, λοιπόν, χωρίς πανικό αλλά με συνέπεια και σοβαρότητα. Ας πλένουμε τα χέρια μας συχνά με υγρό σαπούνι και όχι σαπούνι σε πλάκα.

Να φροντίζουμε την καθαριότητα και υγιεινή κοινόχρηστων χώρων. Αερίζουμε συχνά και διατηρούμε μια λογική θερμοκρασία 18 έως 22 βαθμούς.

Αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε κοινόχρηστους χώρους κι αν είναι ανάγκη μένουμε ελάχιστα. Δεν παραβρισκόμαστε καθόλου σε χώρους με πλημμελή υγιεινή, κάπνα, κακό εξαερισμό και πολυκοσμία. Ποτέ, μα ποτέ δεν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε στο πρόσωπο των γύρω μας. Απομακρύνουμε από ηλικιωμένους και καρδιοπαθείς όσους πάσχουν από λοιμώξεις.

Δεν διστάζουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του Παθολόγου μας αν αρρωστήσουμε. Συνεργαζόμαστε με τον Καρδιολόγο μας για τη ρύθμιση καρδιολογικών φαρμάκων και φαρμάκων υπέρτασης. Δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε πολύ αλκοόλ και διατρεφόμαστε με υγιεινή Μεσογειακή διατροφή της Γιαγιάς.

Αποφεύγουμε τα ταξίδια σε χώρες με κρούσματα κορωνοϊού καθώς και τα πολυσύχναστα καρναβάλια, ειδικά των πόλεων που έχουν συχνή επικοινωνία με την Ιταλία. Μένουμε σπίτι μας και ξεκουραζόμαστε σε περίπτωση ασθένειας. Σταματάμε τις πολυάνθρωπες δημόσιες εκδηλώσεις, ειδικά σε κλειστούς χώρους.

Δεν πιστεύουμε την παραπληροφόρηση που υπόσχεται γερό ανοσοποιητικό με ζελεδάκια, super foods και ματζούνια με ω3. Απλώς πετάμε τα χρήματά μας. Το ανοσοποιητικό ενισχύεται με εμβολιασμούς, ξεκούραση, καθαριότητα, ζεστασιά, ηρεμία και υγιεινή διατροφή.

Τέλος, δεν ξεχνάμε τους πεινασμένους, αδύναμους, άστεγους και ανήμπορους γέροντες συνανθρώπους μας. Βοηθάμε με λίγο ζεστό φαγητό, ένα ζεστό και καθαρό ρούχο και έναν Γιατρό να τους κοιτάξει. Αν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο σε ανάγκη τον επισκεπτόμαστε εκεί που μένει και βοηθάμε σε καθαριότητα, ζέστη, φάρμακα και καλό φαγητό.

Ο Αλτρουισμός δεν είναι μόνο για φιλανθρωπία. Στις αλληλέγγυες κοινωνίες οι Επιδημίες βρίσκουν τοίχο.

Όλα θα πάνε καλά αν δείξουμε σοβαρότητα, συμπόνια, αυστηρή οργάνωση και ακούμε την Επιστήμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here