Τζάμπα… μάσκες οι βουλευτές!

0

Σχόλιο του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί τη χρήση μάσκας τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ορθά να ακολουθήσει τον δρόμο της πρόληψης παρά τις παλινωδίες, το απρόσεκτο άνοιγμα του τουρισμού και τη δυσκολία να συγκρουστεί με ορισμένες μεσαιωνικές αντιλήψεις στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο κορονοϊός είναι και πάλι εδώ.
Τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς επιλεκτικές σχέσεις με θεσμούς και επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για τους πραγματικούς κινδύνους, κάτι στο οποίο δεν βοήθησε η αλήστου μνήμης εκστρατεία των 20 εκατ. ευρώ με την κατάφωρη εύνοια προς φίλια ΜΜΕ, η οποία εν τέλει καλλιέργησε νέο κύμα καχυποψίας και γόνιμο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας μέσω blogs και κοινωνικών δικτύων. Η επιβολή της χρήσης της μάσκας σε καμία περίπτωση δεν αρκεί.

Χθες, ο υπογράφων βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας με άνεργο φίλο που ξέχασε τη μάσκα του. Αντί της παροχής δωρεάν μιας μάσκας ή έστω αγοράς της σε λογική τιμή, η «λύση» που δόθηκε ήταν να αγοράσει ένα ολόκληρο πακέτο έναντι 5 ευρώ.
Την ίδια ώρα, πληροφορούμαι ότι στους χώρους της Βουλής οι μάσκες παρέχονται δωρεάν σε βουλευτές και κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Γιατί όχι τουλάχιστον στο υπόλοιπο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τα ΜΜΜ για να διευκολύνονται οι πολίτες; Το δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με την προστασία του αγαθού της υγείας όλων. Με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και άλλους τόσους σε αναστολές σύμβασης και πλήρη αβεβαιότητα, ακόμη και τα ποσά που για κάποιους φαντάζουν ευτελή για την αγορά μιας μάσκας, αποτελούν εμπόδια.

Πρέπει αμέσως το κράτος να μεριμνήσει ώστε να διατίθενται δωρεάν μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις με ευρεία προσέλευση και είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ, ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το άνοιγμα των σχολείων. Ηδη κάτι τέτοιο έχει γίνει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Χθες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα πρόληψης επικαλούμενος μάλιστα το ελληνικό φιλότιμο.

Η κυβέρνηση πρέπει να τους βοηθήσει διανέμοντας τουλάχιστον τα στοιχειώδη μέσα προστασίας σε όσους το έχουν ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here