Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Ζήτησα να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

1

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε παλιότερα κείμενα συμπερασμάτων που σχετίζονταν με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, αλλά και την απόφαση των ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία.

Πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ομολόγους του στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, επικαλούμενος παλιότερα κείμενα συμπερασμάτων που σχετίζονταν με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία.

Τόνισε δε ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε, όπως οι ΗΠΑ, πήραν την απόφαση να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, καθώς προμηθεύτηκε οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου, δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε θα επανέλθει στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τον Δεκέμβριο, όπως προέβλεπε η παράγραφος 21 του κειμένου συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου Κορυδής στις 2 Οκτωβρίου, οπότε και αναφέρεται ξεκάθαρα η χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η στάση της Τουρκίας και να καταλήξει και η Ευρώπη στη στάση που θα τηρήσει απέναντι της.

Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα

Βασικό θέμα της σημερινής δεύτερης ημέρας ήταν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την τουρκική προκλητικότητα να πρωταγωνιστεί.

«Ζητήσαμε την ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων και εγώ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί η Τουρκία ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τουρκία κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Έπρεπε να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να εξηγήσουμε στους ομολόγους μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα λένε ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει χρονική περίοδος που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας και τον Δεκέμβριο στην Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα στο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ο Μητσοτάκης μόλις μας ενημέρωσε οτι οι Ευρωπαίοι ΙΣΩΣ κάνουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ.
  Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους πυραύλους S-400 που αγόρασαν πέρυσι απο τους Ρώσους (γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια απειλές Αμερικανών και ΝΑΤΟ). Αυτό σημαίνει οτι μπορούν πλέον να καταρρίψουν το 80% των αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μόλις σηκωθούν και πριν καν απειλήσουν.
  Αλλά δεν έχουν καμία σημασία όλα αυτά.
  Σημασία έχει μόνο η «νίκη της δημοκρατίας», η «κρεμάλα στους φασίστες» και οτι ο Μητσοτάκης σαρώνει στις δημοσκοπήσεις.
  Ένα έθνος που προορίζεται να καταστραφεί, θα καταστραφεί.
  Και πολύ σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here