Στερεύουν οι ελεύθερες ΜΕΘ – «Κλειδώνει» η παράταση του lockdown

0

Υπό ασφυκτική πίεση είναι το ΕΣΥ, με τους διασωληνωμένους από κορονοϊό να αυξάνονται διαρκώς

Ηπαράταση του lockdown στη χώρα μας «κλειδώνει», καθώς στο «κόκκινο» παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού και αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστος μάρτυρας για τα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία όλης της χώρας… Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 4.090, με 545 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι είναι 535. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 72 συμπολίτες μας κατέληξαν από κορονοϊό. Ταυτόχρονα, προβληματίζει ο αριθμός για τις ελεύθερες ΜΕΘ κορονοϊού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως η πληρότητα σε αυτές βρίσκεται σε ποσοστό 85%.

Οι ΜΕΘ κορονοϊού που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές, με την πληρότητα να αγγίζει το 96%. Στα νοσοκομεία της Αττικήςοι διαθέσιμες ΜΕΘ κορονοϊού είναι 218, εκ των οποίων οι 45 είναι κενές, με την πληρότητα αγγίζει το 79,5%.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την παράταση του lockdown αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ωστόσο όλα δείχνουν πως αυτή έχει «κλειδώσει». Στελέχη της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει πως η αγορά θα ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, ότι πρώτα θα ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν καφετέριες και εστιατόρια. Σημείωσε, πάντως, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στους συγκεκριμένους χώρους.

Άλλωστε μήνυμα ότι η χώρα θα «ανοίξει» όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το επιτρέπουν έστειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του χθες στο σταθμό «Κόσμος» της Ρόδου.

«Η ανταπόκριση στα μέτρα δεν έχει αποδώσει ακόμη σε σχέση με τη μείωση των κρουσμάτων, οπότε θα είναι εύλογο να αξιολογήσουμε εκ νέου τα δεδομένα όταν έλθει η ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκτεταμένες αναλύσεις δεδομένων. «Είναι δύσκολο να ανοίξουμε το σύνολο της αγοράς και της κοινωνίας από την 30η Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε με πολύ μεγάλη έμφαση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θυσία στη δημόσια υγεία» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας: «Αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι η οικονομία ενόψει και των Χριστουγέννων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι ανοιχτή, η προδιάθεσή μας είναι, με τους αναγκαίους όρους, με περιορισμούς, με προφυλάξεις, με όλα τα μέτρα που θα συστήσουν οι επιδημιολόγοι, να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ίσως πιο κοντά προς την περίοδο των Χριστουγέννων παρά άμεσα. Έχω τη μικρή αισιοδοξία ότι από την επόμενη εβδομάδα ακούγοντας και τους επιστήμονες θα έχουμε μια ύφεση στο επιδημιολογικό φαινόμενο που θα επιτρέψει συν τω χρόνω να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά για την κοινωνία και την αγορά, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here