Στα δικαστήρια και την Ε.Ε. η ΚΕΔΕ για τον Κλεισθένη!

0

Μπορεί τυπικά ο Κλεισθένης να αποτελεί Νόμο του Κράτους όμως η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Κλεισθένη και ειδικότερα κατά της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην εκλογική διαδικασία αλλά και αλλων αλλαγών που βυποβασθμίζουν και δυσκολεύουν το έργο της Αυτοδιοίκησης, ανέφερε στον κεντρικό δελτίο του σταθμού μας ο δήμαρχος λοκρών Νίκος Λιόλιος ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινη συνεδρίαση της κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδος στην Αθήνα.

Παράλληλα τόνισε ο κ Λιόλιος εγείρονται τεράστια ζητήματα λειτουργικότητας και σε οικονομικό επίπεδο με τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος Νόμος και πάνω από το κεφάλι κάθε αυτοδιοικητικού θα κρέμεται η Δαμόκλειος σπάθη ακόμη και της ποινικής δίωξης αφού από το 2019 θα πάψει να ισχύει ο ρόλος του ελεγκτικού συνεδρίου ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεών μας και αντίθετα στις περισσότερες περιπτώσεις θα ελέγχεται η σκοπιμότητα των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων!
Όπως επισημάνθηκε από τον Γ. Πατούλη, στο νομοσχέδιο Κλεισθένης έχουν εντοπιστεί μια σειρά από άρθρα τα οποία εμφανίζουν Συνταγματικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν διατάξεις που εισάγουν την εποπτεία των διοικητικών πράξεων των δήμων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Στις νέες διατάξεις περιέχονται προβλέψεις οι οποίες «κάθε άλλο παρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχουν, καθότι αποτελούν ευθεία παρέμβαση στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ».

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει καμία διάταξη η οποία να δείχνει ότι η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα και με τις βασικές αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here