23 Μαρτίου 2023
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Σταϊκούρας από την Λαμία: «Όσο βαρύ πρόγραμμα και αν έχω, είμαι πάντα δίπλα στον τόπο μου»

Τελικά η μεγάλη αίθουσα του Αμφιθεάτρου της Σχολής Θετικών Επιστημών στη Λαμία (πρώην ΤΕΙ), απεδείχθη μικρή για το μέγεθος και την αγάπη του κόσμου προς τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Στα πλαίσια της υπερ-κομματικής, ανοιχτής στους πολίτες, εκδήλωσης, των Επιστημόνων της Άμπλιανης, προς τιμήν του Χρήστου Σταϊκούρα, την Κυριακή 29-1-2023, πολιτικοί παράγοντες, φορείς, θεσμοί αλλά και απλοί πολίτες κατέκλυσαν το το αμφιθέατρο της σχολής θετικών επιστημών.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, και αποτυπώθηκε στα πρόσωπα όσων βρέθηκαν εκεί, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως παρά το οποίο επιβαρυμένο πρόγραμμα, είτε ως Βουλευτής που εκπροσωπεί τον νόμο, είτε ως υφυπουργός, είτε ως Υπουργός Οικονομικών, πάντα και σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση βρισκόταν στην πατρίδα του, στην Λαμία, έχοντας μάλιστα ως έδρα του πολιτικού του γραφείου την γειτονιά του, την Άμπλιανη.

Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας εξήραν τον κ. Σταϊκούρα για την συμβολή του και την πορεία στην μόρφωση, όντας αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνάδελφοι του Βουλευτές, του έπλεξαν το εγκώμιο για την πολιτική του καριέρα έως τώρα, ενώ από την πλευρά της αυτοδιοίκησης εκφράστηκε η προσφορά του κ. Σταϊκούρα στον τόπο του. Στην Λαμία, στη Φθιώτιδα αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς.

Μια εικόνα έμεινε χαραγμένη στους λίγο πιο παρατηρητικός. Τα δάκρυα χαράς της κόρης του Υπουργού Οικονομικών, όταν ο ιστορικός-φιλόλογος και ομιλητής της σημερινής βράβευσης Βαγγέλης Στεφανής, εξιστορούσε τα παιδιά χρόνια του μπαμπά της, από που ξεκίνησε και που έφτασε.

Την βράβευση έκλεισε με ομιλία του ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος εκτός από τα έργα και τις δράσεις που ανακοίνωσε, στάθηκε στο γεγονός πως η διάκριση που έλαβε ως Υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης για το 2023, δεν είναι πράξη ατομική αλλά συλλογή και ξεκινάει από τον Πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όλους όσους βρίσκονται δίπλα του στο Υπουργείο Οικονομικών, τους πολίτες που τον τιμούν με την ψήφο τους και τέλος την οικογένεια του.

Στο τέλος οι συντοπίτες του από την Άμπλιανη του προσέφεραν μια τιμητική πλακέτα, ενώ μεγαλύτερη τιμή ήταν ίσως η γκλίτσα, σύμβολο παράδοσης για τους Αμπλιανίτες!

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα:

Αξιότιμοι Διοργανωτές, Αγαπητοί Αμπλιανίτες,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω τόσο για την διοργάνωση της σημερινής Εκδήλωσης, όσο και για τα καλά σας λόγια.

Λόγια που με τιμούν.

Λόγια που με καθορίζουν.

Λόγια που με παρακινούν.

Λόγια που ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, το αίσθημα χρέους με το οποίο πάντοτε πορεύομαιαπέναντι σε εσάς, τους συμπατριώτες μου, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας, μαζική παρουσία.

Τιμάτε εμένα, όπως το έχετε κάνει πλουσιοπάροχα, σταθερά, τα προηγούμενα χρόνια.

Τιμάτε τους Διοργανωτές της Εκδήλωσης, για την πρωτοβουλία τους να αναδείξουν μία διεθνή διάκριση, όχι δική μου, αλλά ολόκληρης της χώρας και της κοινωνίας.

Τιμάτε όμως και την Άμπλιανη, που αναδεικνύεικαι ξέρει να επιβραβεύει ατομικές και συλλογικές προσπάθειες, κόπους, αγώνες, διακρίσεις.

Φίλες και Φίλοι,

Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, για την πολιτική εμπιστοσύνη που απλόχερα μου δίνετεεδώ και 16 χρόνια.

Θεωρώ πως σήμερα, αυτή η ανθεκτική σχέση εμπιστοσύνης που χρόνια οικοδομούμε και διευρύνουμε, είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Γιατί είναι σχέση με βαθιές ρίζες, σε γερές βάσεις.

Είναι σχέση που βασίζεται στην αλήθεια, την εντιμότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Βασίζεται στη συνέπεια λόγων και έργων.

Βασίζεται στην τακτική λογοδοσία μου, σε όλους εσάς.

Βασίζεται σε ανοιχτούς και συνεχείς διαύλους επικοινωνίας, για όλα τα προβλήματα και τους προβληματισμούς.

Γι’ αυτό η σημερινή σας παρουσία, μου δίνειδύναμη και κουράγιο, να συνεχίσω.

Να συνεχίσω μαζί σας, δίπλα σας, αυτή την απαιτητική προσπάθεια προσφοράς.

Να συνεχίσω να διεκδικώ το καλύτερο για την πατρίδα μας, για τη Φθιώτιδα, για την Λαμία, για την Άμπλιανη.

Αγαπητοί Συντοπίτες,

Είναι μεγάλη η χαρά, κάθε φορά που βρίσκομαικοντά σας, και εισπράττω την αγάπη με την οποία, από παιδί, εδώ στην Άμπλιανη, με περιβάλλετε.

Διαχρονική αγάπη, που – στο πέρασμα των ετών – έγινε και βαθιά εκτίμηση.

Διαχρονική αγάπη και βαθιά εκτίμηση, που, από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, το 2007, έγινε γενναιόδωρη και αδιάλειπτη πολιτική υποστήριξη.

Αυτή η αγάπη, αυτή η εκτίμηση, αυτή η υποστήριξη συνιστούν κινητήριο δύναμη για ό,τι οραματίζομαι, για ό,τι αγωνίζομαι, για ό,τι κάνω, για ό,τι κατακτώ, για τον τόπο μας και το κοινό καλό.

Για εμένα, η Άμπλιανη, όλα αυτά τα χρόνια, είναιτο σταθερό σημείο αναφοράς μου.

Σημείο αναφοράς στα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια, ως τόπος οικογενειακών συναντήσεων, γήπεδο ποδοσφαιρικών αναζητήσεων, χωράφι διατροφικών ανησυχιών, ορμητήριο νεανικών εξόδων.

Σημείο αναφοράς στην προσωπική μου ζωή, αφού η Ενορία μας, η Αγία Παρασκευή, ήταν η επιλογή με τη σύζυγό μου για να προχωρήσουμε την κοινή πορεία μας.

Σημείο αναφοράς στην πολιτική μου σταδιοδρομία, αφού εδώ, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, επέλεξα να δημιουργήσω και να διατηρώ το πολιτικό μου γραφείο.

Συνεπώς, στο πέρασμα αυτών των δεκαετιών, πολλές δικές μου, προσωπικές, στιγμές είναιάρρηκτα συνδεδεμένες με την Άμπλιανη.

Δεν τις ξεχνώ, δεν τις λησμονώ!

Γιατί πιστεύω, βαθιά, ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνά από πού προέρχεται.

Ποιες είναι οι αναφορές του, ποιες είναι οι ρίζες του.

Πρέπει να θυμάται, να αναγνωρίζει, να σέβεται, να εκτιμά!

Και εγώ, όσες υποχρεώσεις και να είχα τα προηγούμενα χρόνια, όλο και πιο αυξημένες στο πέρασμα αυτών, επεδίωξα να είμαι εδώ, παρών.

Να επιστρέφω, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, κοντά σας.

Να ανταποδίδω τη στήριξή σας.

Και να τιμώ τους ανθρώπους.

Όπως κάνετε και εσείς σήμερα, προς το πρόσωπό μου.

Φίλες και Φίλοι,

Η διεθνής διάκρισή μου, ως Υπουργού Οικονομικών της Χρονιάς για την Ευρώπη το 2023, δεν είναι μόνο προσωπική.

Είναι κυρίως και πρωτίστως συλλογική.

Αφορά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το σύνολο της Κυβέρνησης.

Αφορά το Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, την πολιτική και υπηρεσιακή πυραμίδα του Υπουργείου Οικονομικών.

Αφορά τους συνεργάτες μου, η πλειοψηφία των οποίων κατάγεται από τη Φθιώτιδα – μερικοί δε εξ αυτών από την Άμπλιανη.

Πολύτιμοι συνεργάτες που αναδεικνύουν, την τελευταία τετραετία, με το ήθος και την εργατικότητά τους, τις ρίζες, τις αρχές και τις γνώσεις τους.

Αφορά σε εσάς, που με τιμάτε, αδιαλείπτως, με την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας.

Εσάς που μοιραζόμαστε κοινά όνειρα, κοινές αγωνίες, κοινούς στόχους, κοινούς προβληματισμούς, κοινές αξίες, κοινά ιδανικά.

Αξίες και ιδανικά βγαλμένα από τα «σπλάχνα» του τόπου μας.

Η ευρωπαϊκή διάκριση στο πρόσωπό μου αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για τις επιδόσεις και την πρόοδο της χώρας μας στο κρίσιμο πεδίο της οικονομίας.

Η διάκριση επισφραγίζει έναν δύσκολο, αλλά παραγωγικό κύκλο.

Αποτελεί, παράλληλα, προάγγελο για ακόμα περισσότερες επιτυχίες για τη χώρα μας, ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις για τον λαό μας, ακόμα καλύτερες προοπτικές για τα παιδιά μας, ακόμα πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές διεκδικήσεις για τον τόπο μας.

Φίλες και Φίλοι,

Μέσα στην ταραχώδη περίοδο των επάλληλων κρίσεων, μέσα σε δυσκολίες, μέσα σε «φουρτούνες», καταφέραμε η Ελλάδα να «πιάσει λιμάνι».

Αλλά και να συνεχίσει να «ταξιδεύει».

Να γυρίσει σελίδα.

Η Ελλάδα, πλέον, ξεχωρίζει.

Η Ελλάδα εμπνέει.

Η Ελλάδα παραδειγματίζει.

Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για όσα, μαζί, κατακτήσαμε.

Γιατί κατακτήσαμε πολλά.

Πρέπει να είμαστε και αισιόδοξοι για όσα θα έρθουν.

Γιατί, ρεαλιστικά, οι προοπτικές της Ελλάδας είναιθετικές.

Όμως, θέλω να σας πω, με έμφαση, ότι δεν έχουμεπεριθώριο επανάπαυσης.

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

Και θα την κάνουμε, όλοι μαζί, σε κλίμα εθνικής ευθύνης και σοβαρότητας, με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, σφυρηλατώντας, περαιτέρω, την κοινωνική συνοχή.

Αγαπητοί Συντοπίτες,

Παράλληλα με τα απαιτητικά καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, επεδίωξα και εργάστηκα, να βοηθήσω στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση δημόσιων, αναπτυξιακών έργων στην περιοχή μας.

Τα έργα αυτά θα βοηθήσουν την περιοχή να επιταχύνει.

Θα βοηθήσουν τη Λαμία, και συνολικά τη Φθιώτιδα, να ανέβουν κατηγορία.

Θα σταθώ, ενδεικτικά, σε 3 έργα που έχουν δρομολογηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Άμπλιανης.

1ο Έργο: Νέες Πανεπιστημιακές Υποδομές.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες, που ξεκίνησαν στις αρχές του 2020, δίπλα στον χώρο που βρισκόμαστε, σε έκταση 26 στρεμμάτων, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς, του 2023, θα αρχίσει η κατασκευή, με διαδικασία ΣΔΙΤ, νέων πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών.

Αφού ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, περίπου σε 4 μήνες από σήμερα.  

Θα κατασκευαστούν άνω των 13.500 τ.μ. για διάφορες χρήσεις, όπως είναι αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες.

Παράλληλα, ενισχύουμε την έρευνα.

Εντάξαμε το ερευνητικό ινστιτούτο που λειτουργείεδώ, και μια ερευνητική ομάδα, στις εθνικές προσπάθειες που έχουμε οργανώσει και αναπτύξει, για τον σχεδιασμό και την παραγωγή ελληνικών αυτόνομων εναέριων οχημάτων (Drones) μέσω των προγραμμάτων «ΑΡΧΥΤΑΣ» και «ΓΡΥΠΑΣ».

Συνεπώς, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα εδραιώνεται εδώ, στη Λαμία.

 

2ο Έργο: Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Το έργο της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία πέρασε από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, τον Μάρτιο του 2021, και τροποποιήθηκετον Ιούνιο του 2022.

Το Νοέμβριο του 2022, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι η αυριανή ημέρα.

Εξασφαλίστηκε έκταση 15.000 τ.μ. στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη.

Στις σύγχρονες κτιριακές υποδομές, θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής.

Έχει, μάλιστα, εξασφαλιστεί η δυνατότητα δόμησης επιπλέον 4.500 τ.μ. για ενδεχόμενες μελλοντικές ανάγκες.

3ο Έργο: Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

Η Κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες του Δήμου Λαμιέων για την αξιοποίηση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 18,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και συνολικά 21 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας και την αξιοποίηση του χώρου των Θερμοπυλών.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, που με τιμήσατε σήμερα με τη διοργάνωση της εκδήλωσης και την παρουσία σας.

Να ευχαριστήσω την οικογένειά μου.

Για τα εφόδια που μου έδωσαν και μου δίνουν, για τη στήριξη που μου παρείχαν και μου παρέχουν, για την υπομονή που επέδειξαν και επιδεικνύουν.

Δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, με εντιμότητα και ευθύνη, για πιο ισχυρή Ελλάδα.

Να διεκδικώ το καλύτερο για τον τόπο μας, τη χώρα μας.

Με την εμπιστοσύνη σας, θα έχω τη δυνατότητα να συμβάλω σε ένα ακόμα καλύτερο αύριο για όλους τους πολίτες της Ελλάδας, της Φθιώτιδας, της Λαμίας, της Άμπλιανης.

Και κυρίως για τη νέα γενιά!

Σας ευχαριστώ, από καρδιάς!

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Προσέλευση: 10.30 π.μ. – 11.00

Προεδρείο:
Καραμανώλης Βασίλης (Πρόεδρος), Νιάφας Νικόλαος, Πάπουτσα Γκάλυ, Σαρρής Σπύρος, Σκλάβου Ρέττα

Έναρξη: 11.00 π.μ.

Εισαγωγή: 11.05– 11.20

• Χρήστος Μπαρτσόκας, Ιατρός, Ομοτ. Καθηγητής ΕΚΠΑ:
• Ανδρέας Κραββαρίτης: Φυσικός (MSc). Στέλεχος
Επιχειρήσεων
• Γιάννης Σαγιάς: Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ
(MSc), Στέλεχος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χαιρετισμοί: 11.20 – 11.45

• Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεὼν
• Κοτρωνιάς Γεώργιος, Βουλευτής Φθιώτιδας (ΝΔ)
• Μακρή – Θεοδώρου Ελένη, Βουλευτής Φθιώτιδας (ΝΔ)
Σπανός Φάνης, Περιφερειάρχης, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
• Καραΐσκος Ευθύμιος, Δήμαρχος Λαμιέων

Παρουσίαση: 11.45 – 12.05

• Στεφανής Ευάγγελος, Ιστορικός-Φιλόλογος,
Βιογραφικά στοιχεία και πολιτική διαδρομή Χρήστου
Σταϊκούρα
• Ζάρρας Κωνσταντίνος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πορεία Χρήστου Σταϊκούρα στο πεδίο της Επιστήμης

Ομιλία: 12.05 – 12.20

Σταϊκούρας Χρήστος, Αν. Καθηγητής ΟΠΑ, Βουλευτής,
Υπουργός Οικονομικών

Απονομή: 12.20 – 12.30

Λήξη: 12.30 μ.μ.

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο