Σκληρή μάχη Ακιντζί – Τατάρ στο δεύτερο γύρο των τ/κ εκλογών

0

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και με χαμηλή συμμετοχή, που έφτασε το 58,21%, ο Ερσίν Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Μουσταφά Ακιντζί το 29,84%, ο Τουφάν Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20% ενώ οι υπόλοιποι 5 μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.

Ψήφισαν συνολικά 110.779 ενώ 5.027 ήταν οι άκυρες ψήφοι.

Αξίζει να πούμε πως το ποσοστό που εξασφάλισε ο Τουφάν Ερχιουρμάν αντιστοιχεί στο ποσοστό που εξασφάλισε περίπου το ΡΤΚ του οποίου είναι αρχηγός, το 2018 στις «βουλευτικές εκλογές»(20,9%), γεγονός που δείχνει την τάση πως διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό του εκλογικού σώματος που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αποτελέσματα σε σχέση με τη σειρά των υποψηφίων, είναι πανομοιότυπα με αυτά του αντίστοιχου πρώτου γύρου των εκλογών του 2015, καθώς και τότε ο υποψήφιος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου εξασφάλισε πρωτιά με ποσοστό 28,15%, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 26,94%.
Ωστόσο στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2015 επικράτησε ο Ακιντζί με ποσοστό που έφτασε το 60,5%, στοιχείο που δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει καμιά σημασία στο γεγονός πως ο Τατάρ εξασφάλισε την πρωτιά στον πρώτο γύρο αυτή την Κυριακή.

Αντίθετα μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς το ποσοστό που έχει εξασφαλίσει το κόμμα του κ.Τατάρ, που είναι το μεγαλύτερο στα κατεχόμενα, κατά τις «βουλευτικές εκλογές» του 2018 (35,6%) θα δούμε πως στην ουσία έχασε από το ποσοστό του (λόγω «κυβερνητικών» και άλλων λαθών βλ. χειρισμός πανδημίας), ενώ ο Ακιντζί παρά την τόση ρητορική και πίεση εναντίον του από πλευράς Άγκυρας και από τους Τατάρ – Όζερσαϊ, κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του σε σχέση με το 2015 (κατά 3% περίπου) δίνοντας την αίσθηση πως διατηρεί τόσο τη δυναμική του ενόψει δεύτερου γύρου, όπως και το έρεισμα σε μια μερίδα που επιμένει να στηρίζει με θέρμη μια λύση ΔΔΟ για το Κυπριακό.

Παρά το γεγονός πως η αποχή κινήθηκε σε πολύ ψηλά επίπεδα (η συμμετοχή ήταν μόλις γύρω στο 55%), ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα αρνητικά (αν και ανέμενε ακόμα πιο ψηλά ποσοστά. Αν αναλογιστεί κανείς πως ο Τ/κ ηγέτης δεν έχει κανένα μεγάλο κόμμα από πίσω να τον στηρίζει, άρα δεν έχει και τον πυρήνα του κόμματος να κατέρχεται στις κάλπες και να του δίνει ποσοστά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως το ποσοστό που πέτυχε ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Από την άλλη είχε να αντιμετωπίσει τους Ερσίν Τατάρ (αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος στα κατεχόμενα-άρα προβάδισμα λόγω πυρήνα κόμματος) και Τουφάν Ερχιουρμάν (αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος – άρα επίσης με προβάδισμα).

Το αποτέλεσμα όπως διαμορφώθηκε ωστόσο είναι σημαντικό και για ένα επιπρόσθετο λόγο. Όπως έδειξε η κάλπη, το προεκλογικό τρικ της Άγκυρας με το άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσιών, το οποίο μεταξύ άλλων στόχο είχε την πριμοδότηση του Ερσίν Τατάρ ενόψει εκλογών, δεν προσέφερε στον Τατάρ μια σαρωτική επικράτηση στον πρώτο γύρο, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καν τα ποσοστά του κόμματός του (αν και αύξησε το ποσοστό του σε σχέση με το αναμενόμενο στη βάση των δημοσκοπήσεων). Παράλληλα η κίνηση αυτή δεν επέφερε ιδιαίτερη ζημιά στον Ακιντζί, κάτι που αποτελούσε επιπρόσθετο στόχο για την Άγκυρα.

Δύσκολη η αναμέτρηση

Το γεγονός ότι το 2015 ο Μουσταφά Ακιντζί κατάφερε να ξεπεράσει στον δεύτερο γύρο των Ντερβίς Έρογλου και να εκλεγεί στη θέση του Τ/κ ηγέτη σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως θα το πετύχει και αυτή τη φορά, καθώς τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και οι παράγοντες που ενδέχεται να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα ακόμα περισσότεροι.
Τόσο για τον Μουσταφά Ακιντζί όσο και για τον Ερσίν Τατάρ, υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία στο δρόμο προς την κάλπη στις 18 Οκτωβρίου.
Ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα είναι το ύψος της αποχής.
Αν οι ψηφοφόροι όσων δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο, αποφασίσουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία πως δεν τους αφορά το να πάνε να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή, τότε το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο.
Ρόλο κλειδί στο αποτέλεσμα θα διαδραματίσουν οι ψηφοφόροι του ΡΤΚ του Ερχιουρμάν, που αντιστοιχούν στο 20 – 21% του εκλογικού σώματος.

Η λογική στη βάση αρχών και θέσεων λέει πως η μεγάλη μερίδα αυτών των ψηφοφόρων θα στραφεί προς τη στήριξη του Μουσταφά Ακιντζί, τόσο λόγω της στάσης στο Κυπριακό (βλ.ΔΔΟ) όσο και στην γενικότερη πολιτική φιλοσοφία που είναι πιο κεντροαριστερή. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει επίσημη τοποθέτηση στήριξης από πλευράς ΡΤΚ όπως επίσης και να μην κερδίσει η αποχή τη μεγάλη μερίδα του λέοντος.
Από την άλλη σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν με το ποσοστό τους και οι Όζερσαϊ και Ντενκτάς, καθώς πριν κάποιους μήνες δεν θα υπήρχε καν συζήτηση ποιον θα στήριζαν μεταξύ Τατάρ – Ακιντζί (σίγουρα Τατάρ), όμως σε αυτή τη χρονική στιγμή είδαμε και τους δύο και κατ’ επέκταση το Κόμμα του Λαού και το Δημοκρατικό Κόμμα να διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή του Τατάρ.

Ο Όζερσαϊ μάλιστα αποχώρησε από την «κυβέρνηση» αποδοκιμάζοντας τις πρακτικές που ακολούθησε ο Τατάρ στα Βαρώσια. Αν λοιπόν επιλέξει να μην ταχθεί υπέρ κάποιου αυτό θα πλήξει τη δυναμική του Τατάρ. Αντίστοιχα αν το Δημοκρατικό Κόμμα του Ντενκτάς (παρά τις φήμες για μελλοντική συνεργασία με Τατάρ στην «κυβέρνηση»), δεν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Τατάρ και πάλι θα επέλθει πλήγμα. Ο Ερσίν Τατάρ σίγουρα θα έχει τη στήριξη της μεγαλύτερης μερίδας των υποστηρικτών του Ερχάν Αρικλί (κόμμα των εποίκων), ενώ θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως θα έχει ακόμα πιο έντονα τη στήριξη της Άγκυρας.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να αναμένουμε πως θα δούμε πράγματα και θαύματα στο παρασκήνιο από πλευράς Τουρκίας, καθώς θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναχαιτίσει ενδεχόμενη επικράτηση Ακιντζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here