Σημερινή ενημέρωση για κορωναϊό,τέλος η τηλεοπτική ενημέρωση!

0

Αποχαιρετά την τακτική τηλεοπτική του ενημέρωση ο κ.Τσιόδρας:

“Ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2892, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 4 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 83.3 % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 173 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα”.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, οκτώ από τα νέα κρούσματα συνδέονται, πιθανώς με άλλο γνωστό κρούσμα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.892.
“Βάση των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού, είπε επίσης ο λοιμωξιολόγος.

Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.
Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι.
Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.
Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία. Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους”.
Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν.
«Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε, αλλά θα ήταν αργά».
Τα αποτελέσματα ερευνών
Όπως διευκρίνισε, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολύ κάτω από 1% του πληθυσμού.
«Τα αποτελέσματα φαίνονται και είναι κοντά στα αληθινά».

Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα.
Στην μία έρευνα, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δεόγματα βγήκαν θετικά, ήτοι 0,7%.
Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%.
Συμπηρώνοντας, τόνισε πως ο δείκτης R0 παραμένει αρκετά κάτω από 1%.

Το «αντίο» του Τσιόδρα
Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε το τέλος των ενημερώσεων σημειώνοντας πως έως τα τέλη Μαΐου θα υπάρχουν καθημερινές ανακοινώσεις για τις εξελίξεις.
«Τέσσερις μήνες μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Θέλω κι εγώ σταδιακά να επιστρέψω στα δικά μου καθήκοντα», είπε, προσθέτοντας:

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής , κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα.
Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», τόνισε μεταξύ άλλων.«Αναπάντεχα και απροσδόκητα βρέθηκα κοντά σας και αισθάνθηκα κοντά σας. Στην πατρίδα μας, παρά τις απώλειες, ο εχθρός δεν είχε τον τελευταίο λόγο και γι΄αυτό δεν του κάνω τη χάρη να ξανααναφερθώ σε αυτόν. Αντέξαμε όλοι μαζί».

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Συγκινημένος εμφανίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τελευταία έκτακτη ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι για τελευταία φορά γίνεται η ενημέρωση αυτή, ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προκύψει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη. «Θα έχουν δυσκολέψει πάλι τα πράγματα αν κάνουμε ξανά ενημέρωση», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Πόσο μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουνίου – Αναλυτικά παραδείγματα
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι «δεν ξεμπλέξαμε με την πανδημία, ο ιός θα βρίσκεται κοντά μας και δεν σηκώνει παιχνίδια.

Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την ίδια σοβαρότητα και στις επόμενες φάσεις της πανδημίας του κοροναϊού, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής «αποφύγαμε να ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις».

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο «σκληρός» Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε ότι κάποιοι συμφώνησαν και άλλοι όχι με τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον κοροναϊό. «Ουδείς έχει το αλάθητο, είμαστε ανοιχτοί σε κριτική αλλά είμαστε πάντα ειλικρινείς», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε στους πολίτες να τηρούν πάντα τους κανόνες υγιεινής καθώς περάσαμε πλέον από το «δύσκολο μένουμε σπίτι στο εξίσου δύσκολο μένουμε ασφαλείς».

Τέλος, με σπασμένη φωνή, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις 72 μέρες, από τις 16 Μαρτίου, κατά τις οποίες γινόταν σχεδόν καθημερινά τηλεοπτική ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Σωτήρη Τσιόδρα «πίσω από τις κάμερες», παρακολουθώντας κάθε μέρα τις εξελίξεις.

«Ένας κύκλος κλείνει, αλλά παραμένουμε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ισχύουν για το άνοιγμα των δημοτικών και των παιδικών σταθμών από την 1η Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here