Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Άγιον Όρος

0

Σαν…χαρτί έχει ανοίξει ο δρόμος Δάφνης-Καρυών, θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για την επισκευή του. Χωρίς πρόσβαση το Κέντρο Υγείας. Αποκομμένη η Ιερά Μονή Βατοπεδίου και όλο το ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Άγιον Όρος από τη δυνατή νεροποντή του Σαββατοκύριακου. Σε τρία σημεία ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι της Δάφνης προς την πρωτεύουσα, τις Καρυές έχει σχιστεί ενώ έχουν γίνει κατολισθήσεις σε πολλά σημεία. Σε μία από αυτές, στις αρχές των Καρυών η πλαγιά υποχώρησε και κάλυψε το οδόστρωμα σε μήκος 700 μέτρων, ενώ σε άλλο σημείο βράχια και όγκοι χώματος είναι σε μήκος 150 μέτρων.
Εκατέρωθεν του δρόμου αυτού έχουν αποκλειστεί 8 Κελιά με περίπου 15 μοναχούς που δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο κεντρικό οδικό δίκτυο.

eikona_viber_2020-04-06_15-41-41.jpg

 

eikona_viber_2020-04-06_16-12-06.jpg

Το παράδοξο είναι πως ο δρόμος αυτός στρώθηκε με οπλισμένο σκυρόδεμα το 2012-2013, αλλά όπως αναφέρουν πηγές από το Άγιον Όρος, η ένταση του νερού ήταν τόσο μεγάλη που κατέβαινε με τρομερή ορμή από τα βουνά και παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κράτησαν τρεις μέρες και μόλις σήμερα το πρωί ομαλοποιήθηκε κάπως η κατάσταση. Ο εφοδιασμός είναι αδύνατος, ενώ δεν υπάρχει πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας στις Καρυές. Αν συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό και χρειαστεί η διακομιδή του σε νοσοκομείο, αυτό δεν μπορεί να γίνει διά θαλάσσης, παρά μόνο με αερομεταφορά.

eikona_viber_2020-04-06_16-12-09.jpg
eikona_viber_2020-04-06_16-12-03.jpg

Σημειώνεται ότι από τις 19 Μαρτίου έχει “κλείσει” του Άγιον Όρος για τους προσκυνητές, έχει ανασταλεί η ισχύς όλων των διαμονητηρίων και η είσοδος εργαζομένων ή άλλων προσώπων (γιατροί, κ.λ.π) γίνεται μόνο κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των Ιερών Μονών και ειδικής άδειας της Ιεράς Επιστασίας. Επίσης, δεν μετακινούνται οι μοναχοί παρά μόνο εντός της Αθωνικής Πολιτείας για να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που ισχύουν για όλη τη χώρα, για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, τηρούνται και στο Άγιον Όρος, το οποίο μετρά πάντως ήδη 4 κρούσματα. Τα κρούσματα αφορούν σε μοναχούς της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, οι οποίοι ταξίδεψαν από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου σε Σκωτία και Αγγλία και όταν επέστρεψαν βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here