https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πόλεμος» για τα εκατομμύρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η Κατερίνα Μπατζελή σχολιάζει, κύκλοι της Περιφέρειας απαντούν:

Μετά την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη για την στήριξη των επιχειρήσεων με 9.038.759 ευρώ η Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής του συνδυασμού, «Πατρίδα μας η Στερεά» σε δελτίο τύπου που εξέδωσε αναφέρει:

«Τονίζουμε ότι η στήριξη των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού δεν είναι στα βασικά ενδιαφέροντα της Περιφερειακής Αρχής (ΠΑ) όπως είναι οι Υποδομές και οι Οδικοί Άξονες».

Δεν μπορούμε μετά την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη στις 18.11.20 να μην επισημάνουμε ότι:

«Δώδεκα (12) επιχειρήσεις λαμβάνουν 9 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης των ΜΜΕ
και κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις θα μοιραστούν ενισχύσεις 25 εκατ. ευρώ από τα
προγράμματα ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Για ποια κριτήρια μιλάμε και για
ποιους. Τα αποτέλεσμα είναι «δείκτης αλήθειας» …για το ποιοι υποστηρίζονται. Υπάρχει και
«ταξικό» πρόσημο.

Ξεκίνησε η χρηματοδότηση από 10 εκατ., αυξήθηκε στα 20εκ.ευρω, εξαγγέλθηκε από τον
Περιφερειάρχη μελλοντική διεκδίκηση για αύξηση στα 30 εκατ. από νέες χρηματοδοτήσεις και μέχρι στιγμής  με σταγονόμετρο αυξήθηκαν οι πιστώσεις στα 25 εκατ. ευρώ, όταν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις βιώνουν 2ο και σκληρότερο lockdown. Η ΠΑ ανακοινώνει μέτρα με το σταγονόμετρο και χωρίς σχεδιασμό βάση της πραγματικής εικόνας της κατάστασης των ΜΜΕ και της διάλυση τους με πολλές να μην ξανανεβάσουν ρολά. Όταν η εστίαση μένει εκτεθειμένη και θα συμπαρασύρει τον τουρισμό και το εμπόριο όταν ανοίξουν και πάλι οι μετακινήσεις και οι αγορές.

Απαιτείται εδώ και τώρα αύξηση  σε πιστώσεις πάνω από 50 εκατ. ευρώ  η χρηματοδότηση
των πολύ μικρών επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας.  Καταθέσαμε προτάσεις για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέες επιχειρήσεις καθώς και η εστίαση και ότι σε πρώτη φάση η στήριξη άμεσα πρέπει να φθάνει τα 50 εκ. ευρώ με ειδικές προκηρύξεις όπως άλλωστε και έχει την δυνατότητα η ΠΑ.

Η μέριμνα όμως της κοινωνίας και των επιχειρήσεων λείπει από την ατζέντα της
συμπολίτευσης. Ως παράταξη «Πατρίδα μας η Στερεά» και η αντιπολίτευση είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας.

Η συμπολίτευση τι κάνει;

Σε απάντηση σχετικά με το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου, κύκλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρουν ότι:

  1. Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 25.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα “Ενίσχυση Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους.” Έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς δικαιούχους και κυρίως διαφορετικούς στόχους.
  1. Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης για τις μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό 50 ως 200 άτομα δεν είναι κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά επιδότηση ύψους 35% για επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, το συνολικό τους ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 25.884.242 ευρώ με προφανή αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας.
  1. Η Περιφερειακή Αρχή, έχοντας πετύχει εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση στο σύνολο των αξόνων του ΕΣΠΑ, είχε ήδη πριν από την πανδημία διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων ενίσχυσης επιχειρήσεων σε αναπτυξιακές δράσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το (λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης) μικρό σε μέγεθος συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεν επέτρεψε την ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης. Τα 25 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν με μεγάλη προσπάθεια, μεθοδικούς τεχνικούς χειρισμούς και ισχυρή πολιτική διεκδίκηση υπερδεσμεύσεων.

(Προφανώς, απείρως ευκολότερο του να εξασφαλίσεις 25 εκατομμύρια για την Περιφέρεια μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι να προτείνεις εκ του ασφαλούς όχι μόνο 50, αλλά 100, 150 ή και 200 εκατομμύρια ευρώ.)

Υγ.: Παρήγορη είδηση για το δημόσιο διάλογο αποτέλεσε η αποκατάσταση τουλάχιστον δύο εκ των χονδροειδών ανακριβειών του αρχικού δελτίου τύπου της εν λόγω παράταξης, με ορθή επανάληψη. Η βιασύνη βλάπτει.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο