Του Νίκου Έλληνα
Εδώ και περίπου δυο χρόνια, ίσως και λίγο πριν την πανδημία, είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε χρηματοοικονομικούς guru!
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, έβαζαν χορηγούμενες διαφημίσεις στα social media και διατυμπάνιζαν ποσό καλοί αναλυτές είναι, ποσό πολλές επιτυχίες έχουν σημειώσει και ποσό εύκολα μπορούν να σε κάνουν κι εσένα πλούσιο.
Πανάθεμά τους! Εμείς οι χαζοί κι εκείνοι οι έξυπνοι; Και όχι απλά έξυπνοι, αλλά και καλοί άνθρωποι αφού ουσιαστικά μας έλεγαν «με πολύ μικρό κόστος θα σας δείξουμε κι εσάς τον τρόπο.» Και αν τολμούσες να ρωτήσεις γιατί, θα σου απαντούσαν:
«Γιατί εμείς τα καταφέραμε. Είμαστε ευλογημένοι από τον ζωή και θελουμε να μοιράσουμε την γνώση στους επόμενους…»
Μα ποσό cute!
Οι αθεόφοβοι, ανέβαζαν βιντεάκια με τους εαυτούς τους σε κότερα, σε Porsche 20 ετιας και στο Dubai και στο Nammos στην Μύκονο.
Που μεταξύ μας, στο Nammos να πάρεις έναν άργιλε και να κάτσεις σχετικά κοντά στην θάλασσα, το κάνεις καθημερινή Ιούλιο μήνα μεσημεράκι, με 40 ευρώ. Ακόμη πιο εύκολο αν έχεις κονε μια από τις παρά πολλές κοπέλες που δουλεύουν ως pr! Έστω έναν από τα αλάνια του service ρε αδερφέ…
Όλοι αυτοί λοιπόν, κανένας πάνω από 30, διατυμπάνιζαν πως είχαν τον τρόπο να σε κάνουν πλούσιο. Δεν πούλαγαν απλά χρηματοοικονομικές συμβουλές. Σου πουλούσαν-πρόσφεραν την οικονομική σου ελευθερία.
Έχω όμως μια μικρή απορία…
Που πήγαν τους τελευταίους μήνες όλοι αυτοί οι guru? Που πήγαν όλοι αυτοί που είχαν νικήσει την αγορά; Όλοι αυτοί που πλέον η πιάτσα τους φώναζε «Κασσάνδρα» και «Προφήτης από τον Άγιο Ελευθέριο»;
Αρχικά, δεν είχαν νικήσει καμία αγορά. Η αγορά, από το 2016 και μετά, κυρίως στην Αμερική αλλά και κατ επέκταση στις υπόλοιπες χρηματαγορές ήταν αυτό που ονομάζουν οι γιάπηδες -bull- ή αλλιώς όλα ήταν πράσινα.
Υπήρχαν τεράστιες πιθανότητες, όποια μετοχή και να αγόραζες στο τέλος του 2016, να είχε σίγουρα αύξηση, αφού αν δούμε κάποιο γράφημα της εποχής, οι γενικοί δείκτες είχαν πάρει την ανηφόρα!
Άρα κι εσύ που διαβάζεις τώρα, αν γλιστρούσες και έμπαινες καταλάθος στο παιχνίδι των μετόχων, δίνω τεράστιες πιθανότητες να έβγαινες κερδισμένος. Πόσο; Ανάλογα το ποσό που είχες αρχικά επενδύσει!
Όμως πλέον αυτά τα χρόνια εχουν περάσει, για την ώρα. Τώρα είναι παγκοσμίως διαδεδομένο ότι μπαίνουμε σε μια ύφεση. Παγκόσμια ύφεση, αρχικά λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία και λόγο όλων των μεταγενέστερων κρίσεων του αυτός γέννησε. Κρίση ακρίβειας, λόγω πληθωρισμού και κρίσης ενέργειας και καυσίμων.
Να το πούμε και αλλιώς; Αν πας σε ένα φεστιβάλ με την σύντροφο σου όπου γίνονται ανταλλαγές συντρόφων, τότε υπάρχει τεράστια πιθανότητα να βρεις έναν νέο παρτενέρ. Δεν είσαι παίχτης ή άσσος στο φλερτ και στην αποπλάνηση, απλά πήγες σε ένα περιβάλλον που αυτό είναι το φυσιολογικό.
Τώρα όμως που οι αγορές τρέμουν και πολλοί διάσημοι επενδυτές -πχ Cathy Wood, CEO της Ark- έχουν χάσει και την αξιοπιστία τους αλλά και την ψυχραιμία τους, ποιος θα είναι ο αληθινά επιδέξιος επενδυτής που θα μπορέσει να βρει ευκαιρίες μέσα στην καταιγίδα;
Και πραγματικά δεν θα ήθελα με τίποτα να μιλήσω για τα κρυπτονομισματα, που ακόμη και στην χώρα μας έχουμε παραδείγματα ατόμων που έχασαν μερικές χιλιάδες ευρώ γιατί πίστεψαν το παραμύθι του κάθε dogecoin, Terra, κτλ.
Ας κρατήσουμε όμως ενός λεπτού σιγής στο μυαλό μας και ας αναλογιστούμε το εξής.
Όταν βλέπουμε ξαφνικά τους πάντες να μιλάνε για οικονομικά θέματα, ας κρατάμε μικρό καλάθι και ας φοβόμαστε για τις ημέρες που έρχονται μπροστά μας. Εγώ λόγω ηλικίας δεν το θυμάμαι καλά, οι πιο παλιοί όμως σίγουρα ναι. Μιλάω φυσικά για την εποχή της φούσκας του χρηματιστηρίου Αθηνών, που ο μέσος οδηγός ταξί σου πρότεινε 10 μετοχές -σίγουρες από κουμπάρο στα κόλπα- σε μια διαδρομή 10 λεπτών.
Όταν βλέπεις άκυρους -κυριολεκτικά άκυρους- ανθρώπους να ξεπετάγονται ως guru που θα σου φτιάξουν την ζωή, σε παρακαλώ την επόμενη φορά κρατά μικρό καλάθι.
Και το αστείο πιο είναι; Άντε οι αμερικανοί guru να μας κουνάνε και λίγο το δάχτυλο, αφού εκεί τα μεγέθη είναι διαφορετικά και μπορείς όντως με λίγη ικανότητα και λίγο τύχη να βγάλεις ένα καλό κομπόδεμα για όλη σου την ζωή.
Αλλά ρε αθεόφοβοι, στην Ελλάδα να πουλάτε χρηματοοικονομική ελευθερία; Στην Ελλάδα; Που η χρηματαγορά της είναι περίπτερο για την παγκόσμια οικονομία; Ούτε καν κεντρικό περίπτερο στην πολυσύχναστη πλατεία Πάρκου…
Έρχεται δύσκολος χειμώνας και πραγματικά ελπίζω το καλύτερο σε όλους εκεί έξω και μακριά από τσαρλατάνους, οι οποίοι πάντα ποντάρουν στον φόβο και την άγνοια του καθημερινού συμπολίτη μας.
Και κλείνω με αυτό:
«Αν κάποιος δηλώνει πως θέλει να σε μάθει να γίνεις πλούσιος μέσω ενός online σεμιναρίου ή ενός βιβλίου, δεν έχει καταφέρει ο ίδιος να γίνει πλούσιος. Κανένας αληθινά πλούσιος δεν θα χάλαγε τον πολύτιμο χρόνο του για να το παίξει δασκάλων άλλων. Θα έπινε κοκτέιλ και θα ταξίδευε όλο τον κόσμο. Συνέχεια και ασταμάτητα…»