LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί ιαματικών πηγών Υπάτης και Πλατύστομου / του Ντίνου Τσαμαδιά

Σημείωμα 2ο (συνέχεια):

Ιαματικές Πηγές Υπάτης & Πλατύστομου

Στο 1ο σημείωμα (ανάρτηση 25 Ιουλίου), είχα αναφερθεί σχετικά με τις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων, του Κονιαβίτη, των Θερμοπυλών.
Τότε είχα δεσμευτεί, ότι προσεχώς θα παρουσιάσω τις εξελίξεις κατά την τελευταία τριετία, στις ιαματικές πηγές στην Υπάτη και το Πλατύστομο.
Σήμερα το πράττω.

4. Υπάτη
Χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Το εντός σχεδίου δημόσιο ακίνητο καλύπτει επιφάνεια 700 στρεμμάτων.
Eπί αυτής βρίσκονται το υδροθεραπευτήριο (σε λειτουργία) 3 ξενοδοχεία, εστιατόριο και άλλα κτίρια.
Το υδροθεραπευτήριο είναι συνολικής δόμησης 2.680 περίπου τ.μ. με υπόγειους χώρους επιφανείας 1.264 τ.μ..
Το κτίριο του υδροθεραπευτηρίου περιλαμβάνει λουτήρες πολυτελείας, που πλαισιώνονται από πολλές αίθουσες αναμονής και αναπαύσεως των λουόμενων.
Διαθέτει συνολικά 80 λουτήρες μεταξύ των οποίων, λουτήρες πρώτης κατηγορίας, λουτήρες δεύτερης κατηγορίας, λουτήρες ειδικών θεραπειών και λουτήρες για πάσχοντες από βαριές δερματικές παθήσεις.
Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί επίσης εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή ιαματικού νερού, επιφάνειας 187 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη, η οποία λειτουργεί με ιαματικό νερό, καθώς και κυλικείο – μπαρ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Η Ιαματική Πηγή Υπάτης είναι αναγνωρισμένη.
Με βάση τον προγραμματισμό της ΕΤΑΔ, το υδροθεραπευτήριο θα λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο.
Την τελευταία περίοδο εξελίσσεται η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΣΧΑΔΑ από τον Σύμβουλο Μελετητή του ΤΑΙΠΕΔ και διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος με ικανοποιητικά αποτελέσματα που βοηθούν την αρτιότερη σύνθεση του ΕΣΧΑΔΑ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί, για να λάβει ακολούθως την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (υπό την Προεδρία του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών) και στη συνέχεια να ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση.
Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται τους πρώτους 4-6 μήνες του 2023.
Παράλληλα, την τελευταία διετία, με πρωτοβουλία του Χρήστου Σταϊκούρα υπήρξε νομοθετική ρύθμιση, δια της οποίας κατέστη εφικτή η άμεση μίσθωση τμημάτων των συνολικών εγκαταστάσεων.
Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ΑΒΙΟ από την ΕΤΑΔ που ακολούθησε κατέστησε επιτρεπτή τη βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του αδρανούς, έως τότε, περιουσιακού στοιχείου και μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ο δημόσιος πόρος, αν και βρίσκεται στην ενδοχώρα της Φθιώτιδας διαθέτει τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί σε σύγχρονο κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών που θα φέρνει στην περιοχή ιατρικό και αθλητικό τουρισμό.

5. Πλατύστομο
Είναι η δυσκολότερη περίπτωση από τα 5 ακίνητα ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα, εξαιτίας εκκρεμών ζητημάτων που σέρνονται επί χρόνια. Αρκετά εξ αυτών έχουν επιλυθεί.
Πρόκειται για ακίνητο εκτός Σχεδίου, στην περιοχή Λουτρά Πλατυστόμου (Δήμος Μακρακώμης), συνολικής έκτασης 785 στρεμμάτων.
Από την έκταση των 785 στρεμμάτων τα 360 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες εκτάσεις, με αποτέλεσμα η αξιοποιήσιμη έκταση να είναι 425 στρέμματα.
Από το ακίνητο διέρχεται οριοθετημένο υδατο-ρέμα.
Εντός της έκτασης του ακινήτου υπάρχουν πέντε (5) Ιαματικές Πηγές, η διαδικασία αναγνώρισης των οποίων από το Υπουργείο Τουρισμού ολοκληρώνεται. Οι ιαματικές πηγές που έχουν ήδη αναγνωριστεί δίνουν τη δυνατότητα για Ποσιθεραπεία και Λουτροθεραπεία
Εντός της ιδιοκτησίας βρίσκονται δύο ξενοδοχεία, ένα Υδροθεραπευτικό Κέντρο (spa) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 13.477τ.μ.
Στο ακίνητο λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα το ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα THERMAE PLATYSTOMOU RESORT & SPA με δύο μονάδες των 4 και 3 αστέρων (ξενοδοχείο ‘’Ασκληπιός’’ και ‘’Ξενία’’) με αντίστοιχες υποδομές θερμαλισμού και ευεξίας.
Επίσης, υφίστανται μία ακόμη ξενοδοχειακή μονάδα, κτίριο εστιατορίου, εκτός λειτουργίας και εκκλησία.
Σημειώνεται ότι το Φθινόπωρο του 2019, υφίσταντο οι κάτωθι εκκρεμότητες:
Α) Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων βάσει του N. 4495/2017. Ιδιαίτερα για το ξενοδοχείο “Ασκληπιός’’ στο οποίο υφίστανται οι πιο σημαντικές αυθαίρετες κατασκευές (εντός αναδασωτέας έκτασης και εντός οριογραμμών του υδατο-ρέματος).
Υπήρχαν δύο εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης:
α) Καθαίρεση τμήματος κτιρίου εντός των οριογραμμών του υδατο-ρέματος και των ορίων της αναδασωτέας έκτασης & νομιμοποίηση λοιπού τμήματος Ξενοδοχείου “Ασκληπιός’’ ή
β) Τροποποίηση οριογραμμών υδατο-ρέματος & αποχαρακτηρισμός τμήματος αναδασωτέας έκτασης & νομιμοποίηση σύννομων κτιρίων.
Β) Ανεξάρτητα από την εναλλακτική λύση που θα επιλεγεί, απαιτούνται σε κάθε περίπτωση:
Εκπόνηση Μελέτης Αντιπλημμυρικής Προστασίας για την προστασία του ξενοδοχείου από πλημμυρικά φαινόμενα.
Περιβαλλοντική Μελέτη και Έγκριση ΑΕΠΟ για τα έργα διευθέτησης.
Διερεύνηση από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ για το βέλτιστο σενάριο αξιοποίησης του ακινήτου (ανάπτυξη με ΕΣΧΑΔΑ ή ως έχει).
Αποβολή καταπατητών.
Το πρόβλημα που επείγει να ξεπεραστεί είναι η οριοθέτηση του υδατο-ρέματος που διατρέχει το ακίνητο (αλήθεια, πότε κατά το παρελθόν, πως και από ποιους δόθηκαν οι σχετικές άδειες?).
Προφανώς όταν επιλυθούν όλα τα ζητήματα, το ακίνητο θα αποκτήσει πολεοδομική ταυτότητα με χρήσεις Τουρισμού – Αναψυχής ενώ έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων ιατρικού τουρισμού
Οι ειδικότερες χρήσεις που εν τέλει θα αναπτυχθούν αποτελούν ζήτημα που αφορά τον προτιμητέο επενδυτή για κάθε ακίνητο.
Από τα δύο σημειώματα φαίνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, των εμπλεκόμενων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (εμπλεκόμενα Υπουργεία, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ) με σχέδιο, μεθοδικότητα, πολιτική βούληση και θεσμική τάξη, οι ρυθμοί κίνησης των πραγμάτων είναι ικανοποιητικοί για την ελληνική πραγματικότητα.
Όσον αφορά την περιοχή μας, όπως έχω σημειώσει, έχει αναπτυχθεί θετική δυναμική.
Το δημόσιο ακίνητο των Καμένων Βούρλων βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας (θα λήξει τον Οτώβριο), ενώ ακολουθούν οι περιπτώσεις Κονιαβίτη, Θερμοπυλών, Υπάτης και τέλος του Πλατυστόμου.
Βεβαίως, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο αν κινηθούμε συνδυαστικά θα πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για την περιοχή. Αν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας κινηθούν συμπληρωματικά θα διευρυνθεί η παραγωγική βάση της περιοχής, θα προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξή της, η απασχόληση και συνακόλουθα θα διαμορφωθεί βασικός παράγων για την προώθηση της επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος.
Οι ασύντακτες φωνές, η μη τήρηση της θεσμικής τάξης, οι άγονοι παραγοντισμοί με τις πολλές φωτογραφίες, η επίκληση δήθεν παρεμβάσεων από μη θεσμικά αρμόδιους, μόνο σύγχυση προκαλούν και τελικά βλάπτουν τη χώρα και την περιοχή.
Συνεπώς, ας αφήσουμε κατά μέρος τις γνωστές παθογένειες και ας εργαστούμε συμπληρωματικά, χωρίς τάσεις υποκατάστασης (Έκαστος εφ’ ω ετάχθη), ώστε στα επόμενα 1-3 χρόνια, με τη διαφανή αξιοποίηση του δικτύου των δημόσιων 5 ακινήτων (ιαματικές πηγές κα) που ανέφερα στα δύο σημειώματα να μετατρέψουμε τη Φθιώτιδα σταδιακά σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές κέντρο ιατρικού τουρισμού και τουρισμού ευεξίας, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας των νερών / πηγών, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση του τόπου, το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον (μικρές αποστάσεις μεταξύ θάλασσας, βουνού και τόπων με βαρύ ιστορικό φορτίο).
Εδώ και καιρό, το δάκτυλο, δείχνει τα βήματα προς τον ήλιο.
Ελπίζω όλες και όλοι μας να τα βλέπουμε.

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο

Παρα…κάμερα!

By Lamia FM-1 Team / 30 Σεπτεμβρίου 2022 / 0 Comments

Παρα κάμερα

By Lamia FM-1 Team / 2 Οκτωβρίου 2022 / 0 Comments