Παρά την απαγόρευση έγινε μεταγωγή στις Φυλακές Δομοκού

0
Τη νέα πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, για κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Τι είναι πιο σημαντικό τελικά? Η υγεία όλου του συνόλου των κρατουμένων και των υπαλλήλων μίας χώρας, ή η εξυπηρέτηση ενός Καταστήματος Κράτησης?

 

Μεταγωγή κρατουμένου από το ΚΚ Κομοτηνής στο αντίστοιχο του Δομοκού χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος από όσους αναφέρονται στα μέτρα πρόληψης μόλυνσης από τον COVID-19 καταγγέλλει η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού.

Όπως είναι γνωστό,αναφέρεται στην ενημέρωση προς την Γ Γραμ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στην Ομοσπονδία τους και στο ΚΚ Κομοτηνής, λόγω της παρούσας κατάστασης, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία αφορούν ΟΛΑ τα Καταστήματα Κράτησης,
όσον αφορά την πρόληψη μόλυνσης από τον ιό COVID-19.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αρ. Πρωτ.3142/18-03-2020, ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής
Μεταγωγών (ΚΕΜ) μέχρι νεοτέρας οδηγίας. Τυχόν έκτακτα και μόνο σοβαρά περιστατικά,που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης, θα αντιμετωπίζονται με τις διαδικασίας του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα. Όσον αφορά ανεκτέλεστες αποφάσεις της ΚΕΜ, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η εκτέλεσή τους.
Παρά ταύτα, σήμερα, 23 Μαρτίου 2020, το Γ.Κ.Κ. Κομοτηνής, παρέκαμψε την σαφέστατη οδηγία του Υπουργείου και έστειλε μεταγόμενο στο Γ.Κ.Κ. Δομοκού, ο οποίος δεν υπάγεται στην πιο πάνω κατηγορία.

Μετά από άρνηση παραλαβής του μεταγόμενου, ο εντεταλμένος υπάλληλος του Γ.Κ.Κ.Δομοκού δέχθηκε τηλεφωνική παρέμβαση από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ώστε να ολοκληρωθεί κανονικά η παραλαβή και να τοποθετηθεί ο μεταγόμενος σε ειδικό χώρο. Σε ένα κατάστημα που αριθμεί αυτη τη στιγμή 660 κρατουμένους και έχει κελιά με 5 άτομα, τα οποία προορίζονται για 3!

Θεωρούμε, πως σε περιόδους κρίσης, το συλλογικό συμφέρον πρέπει να μπαίνει πάνω από το ατομικό και να μην γίνεται μετάθεση ευθυνών η οποία μπορεί να αποτελέσει αιτία υπονόμευσης της δημόσιας υγείας. Και ρωτάμε λοιπόν, τι είναι πιο σημαντικό τελικά? Η υγεία όλου του συνόλου των κρατουμένων και των υπαλλήλων μίας χώρας, ή η εξυπηρέτηση ενός Καταστήματος Κράτησης?

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

Γκουτόπουλος Βασίλειος         Μπαλατσούκας Ευάγγελος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here