https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο σκύλος μου τρώει γρασίδι – Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ένα από τα πολλά κοινά που έχουν όλα τα σκυλάκια είναι η συνήθεια να τρώνε γρασίδι. Στους περισσότερους από μας αυτή η κίνηση φαίνεται αλλόκοτη, ωστόσο, οι σκύλοι δεν κάνουν τίποτα άνευ σκοπού. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά των σκύλων ποικίλλουν και ορισμένες φορές μπορεί να κρύβουν κάτι σημαντικότερο για την υγεία τους, οπότε πρέπει να διαφανούν.

Γιατί τα σκυλάκια τρώνε γρασίδι;

Οι σκύλοι έχουν τη τάση να καταναλώνουν διάφορα πράγματα, βρώσιμα και μη, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως «αλλοτριοφαγία». Η αλλοτριοφαγία είναι η συνήθεια των σκύλων να τρώνε ακατάλληλα πράγματα του περιβάλλοντος και του σπιτιού, όπως:

 • Πέτρες
 • Ακαθαρσίες
 • Χώματα
 • Παιχνίδια
 • Διάφορα προσωπικά αντικείμενα του αφεντικού τους
 • Γρασίδι

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γρασιδιού είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά και στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προκαλεί προβλήματα στους σκύλους. Γιατί, όμως, προτιμάται τόσο πολύ από τους φίλους μας;

Αν θέλουμε τα κατοικίδια μας τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι να μην τρώνε ότι βρουν, μπορούμε να πάρουμε ένα πιο ευρύχωρο κλουβί  σκύλου και να τα αφήνουμε εκεί ώστε να ηρεμούν και να είναι προστατευμένα.

 1. Ωραία γεύση

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το η γεύση και η υφή του γρασιδιού αρέσει πολύ στα σκυλάκια μας. Επιπλέον, κάποια έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία στον οργανισμό τους μπορεί να τους οδηγήσει στη βόσκηση γρασιδιού, για να επωφεληθούν των θρεπτικών στοιχείων που δεν βρίσκουν στη σκυλοτροφή.

Η διατροφή των κατοικίδιων σκύλων δεν είναι ίδια με αυτή των συγγενών τους στην άγρια φύση. Εκείνα τα σκυλιά έχουν μεγάλη ποικιλία τροφών στο διαιτολόγιο τους, λόγω του ότι ζουν στην φύση, ενώ τα περισσότερα κατοικίδια σκυλάκια περιορίζονται με μια απλή σκυλοτροφή.

Για παράδειγμα τα κογιότ τρώνε ίχνη λαχανικών που βρίσκουν στις κοιλιές και το έντερο των θηραμάτων τους. Ομοίως, οι σκύλοι της άγριας φύσης τρώνε ρίζες φυτών, γρασίδι και φρούτα, όπως μούρα μαζί με το κρέας που κυνηγούν.

Η κατανάλωση του γρασιδιού έχει να κάνει με τη γενικότερη προτίμηση και ευχαρίστηση του σκύλου να τρώει ωμά φυτά και φρούτα σαν σνακ, όπως μπανάνα, μήλο, πράσινα φασόλια, φράουλες και μπρόκολο. Βέβαια, για να διασφαλίσουμε την υγεία του, πρέπει να προσέχουμε τι του δίνουμε και να παίρνουμε τη σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

 1. Πρόκληση εμετού

Η γεύση του γρασιδιού αρέσει πολύ στους σκύλους, παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση του οφείλεται και στην ανάγκη τους να αντιμετωπίσουν κάποιον στομαχόπονο. Τα κατοικίδια μας τρώνε γρασίδι, για να προξενήσουν εμετό και να ανακουφιστεί το στομαχάκι τους, όταν δεν νιώθουν καλά.

Αν παρατηρήσουμε το σκυλάκι να έχει αέρια πριν βγει έξω για τουαλέτα ή έχει φάει κάτι που δεν θα έπρεπε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στραφεί στο γρασίδι, για να ανακουφιστεί. Επίσης, μπορεί να παρατηρήσουμε αλλαγή στην υφή και το χρώμα των ακαθαρσιών και έλλειψη διάθεσης στο σκυλί μας.

Μόλις βγάλουμε έξω το σκυλάκι ίσως διαπιστώσουμε να πλησιάζει αμέσως χόρτα και γρασίδι. Η υφή και το μέγεθος του γρασιδιού βοηθάει στη πρόκληση εμετού και ανακουφίζει το διαταραγμένο στομαχάκι του. Μετά από όλα αυτά, το κατοικίδιο μας επανέρχεται στη φυσιολογική του συμπεριφορά.

 1. Αδιαφορία/απραγία

Η έλλειψη ενδιαφέροντος, πνευματικής και σωματικής διέγερσης κάνουν το σκυλάκι να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους ενασχόλησης μέσα στη μέρα του. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το γρασίδι είναι πάντα στο στόχαστρο και το προτιμάει ιδιαίτερα το φιλαράκι μας.

Τι πρέπει να λαμβάνω υπόψη ;

Η περιστασιακή κατανάλωση γρασιδιού δεν είναι λόγος να ανησυχούμε για την υγεία του σκυλάκου μας. Αν το σκυλάκι έχει έλλειψη ενδιαφέροντος ή θρεπτικών συστατικών από τη τροφή του, προσθέτουμε δραστηριότητες στη μέρα του και επιλέγουμε κατάλληλη σκυλοτροφή σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες το γρασίδι μπορεί να έχει τοξικές ουσίες, οπότε πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά για λόγους ασφάλειας και αντ’ αυτού, να ψάξουμε τυχόν προβλήματα υγείας που υποβόσκουν.

 • Τα σκυλιά έχουν τη τάση να πειράζουν και να τσιμπολογάνε τα φυτά του σπιτιού. Εκπαιδεύουμε το σκυλί μας να ξέρει ποια φυτά δεν πρέπει να πλησιάζει ή του απαγορεύουμε τη πρόσβαση σε αυτά τα σημεία, διότι μερικά φυτά έχουν τοξικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία του.
 • Ακόμα και αν δεν έχουμε ψεκάσει το γρασίδι με παρασιτοκτόνα, ο γείτονας από το δίπλα σπίτι μπορεί να το έχει κάνει. Με τον αέρα ή τη βροχή αυτές οι ουσίες μεταφέρονται ολούθε και μπορεί να καταλήξουν στην αυλή μας και στον οργανισμό του σκυλάκου μας. Βάσει αυτού, αποτρέπουμε το σκυλί να τρώει γρασίδι από το σπίτι μας, αλλά και από τα πάρκα που πηγαίνουμε βόλτα.
 • Βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης γρασιδιού. Στα καταστήματα Petvet24 βρίσκουμε σιταρόχορτο το οποίο μπορεί να μασουλάει άφοβα το σκυλάκι μας. Επιπλέον, υπάρχουν καλλιέργειας βοτάνων για τα σκυλάκια μας, ώστε να παραμένουν ασφαλείς.
 • Εμπλουτίζω τη καθημερινότητα του σκύλου με δραστηριότητες πνευματικής και σωματικής διέγερσης και παιχνίδι με την οικογένεια. Αυτά είναι απαραίτητα στη ζωή ενός σκύλου, για να μην νιώθει πλήξη, αδιαφορία και ξεσπάει σε ακατάλληλα πράγματα εντός και εκτός σπιτιού με κίνδυνο την υγεία του.
 • Η ξαφνική προτίμηση  για το γρασίδι συνήθως είναι σημάδι ότι το σκυλί έχει έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα ή κάποια στομαχική διαταραχή. Σε αυτή τη περίπτωση επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο.

Ο κτηνίατρος συνήθως προτείνει την αντικατάσταση της σκυλοτροφής από μια άλλη πλουσιότερη σε φυτικές ίνες για τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος. Σταδιακά, μπορεί να διαπιστώσουμε ελάττωση στη συνήθεια κατανάλωσης γρασιδιού από το σκυλάκι.

Από τη στιγμή που παρατηρήσουμε ότι το κατοικίδιο μας τρώει για περισσότερο από δύο μέρες γρασίδι  και κάνει εμετό, επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Η χρόνια στομαχική διαταραχή πρέπει να ελέγχεται άμεσα, διότι μπορεί να είναι σημάδι για :

 • Ύπαρξη μικροβίων στο έντερο, όπως ασκαρίδες.
 • Παρβοΐωση
 • Νεφροπάθεια

Κλείνοντας, το γρασίδι είναι ένα φυτό που τρώγεται πολύ από τα σκυλάκια μας για διάφορους λόγους. Η ωραία γεύση του, η έλλειψη ενδιαφέροντος μέσα στη μέρα ή η ύπαρξη ιατρικού προβλήματος είναι παράγοντες που ενισχύουν τη κατανάλωση του. Σε αυτή τη περίπτωση, σταματάμε αυτή τη συνήθεια και συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο, διότι κινδυνεύει η υγεία τους. Για την επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη η τσάντα μεταφοράς σκύλου για να μεταφέρουμε τον μικρό μας φίλο.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο