Οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι δημοσκοπική αρένα!

0

Άρθρο του Χρήστου Παν. Μπώκου.
Οι εθνικές εκλογές βρίσκονται πολύ κοντά και η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει άτυπα εδώ και καιρό.
Ταυτόχρονα, η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται ημέρα με την ημέρα.
Τα επιτελεία των δύο κομμάτων που ελπίζουν στην πρωτιά θεωρούν τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις εκλογές που αφορούν την αυτοδιοίκηση μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να εξαγάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τη χάραξη της πολιτικής τους στον δρόμο προς τις κάλπες.
Πάνω από το 70 τοις εκατό της εθνικής μας νομοθεσίας είναι προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί τη δικαιολογημένη, σε έναν βαθμό, ταύτιση των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.
Η ταύτιση,όμως, της αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή δεν λειτούργησε ποτέ προς όφελος του πολίτη.
Η αυτοδιοίκηση έχει ως βασική της αρχή την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας στην οποία ζει και την επίλυση ζητημάτων που τον αφορούν.
Οι αυτοδιοικητικές δομές, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, αποτελούν το κυριότερο μέσο πολιτικής έκφρασης των κοινωνιών.
Η αιρετή αυτοδιοίκηση ως δημοκρατική κατάκτηση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί όχημα κομματικών σκοπιμοτήτων και εξυπηρετήσεων.
Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της γενικότερης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος παρατηρήθηκε-ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση- η ανάπτυξη συνδυασμών απαλλαγμένων από τα στενά κομματικά όρια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενασχόληση σημαντικών προσωπικοτήτων με τα κοινά, που για χρόνια έμεναν στο περιθώριο επισκιαζόμενοι είτε από τους εκάστοτε κομματάρχες και τις «γραμμές» τους είτε από κομματικούς γυρολόγους.
Δυστυχώς, βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις παρακολουθήσαμε τοπικές κοινωνίες να «καίγονται», έχοντας εκλέξει τους εκπροσώπους τους με μοναδικό κριτήριο τη δημοτικότητα κάποιων celebrities.
Στον δρόμο για τις κάλπες της πατρίδας μας, της Στερεάς, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί.
Οφείλουμε να αναρωτηθούμε αν θέλουμε μια περιφέρεια που θα αποτελεί κομματικό φέουδο του ενός ή του άλλου ή μια περιφέρεια που θα εκπροσωπείται από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση στη διοίκηση.
Επειδή λοιπόν οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι δημοσκοπική αρένα, ας πούμε όχι στη διάθεση κάποιων να κάνουν την πατρίδα μας κάλπη δημοσκόπησης και ας συμβάλουμε όλοι με την ψήφο μας στη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής ανάπτυξης για την περιφέρειά μας σε κάθε τομέα· από την πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και τον τουρισμό μέχρι τις τέχνες, τον πολιτισμό και την επιστήμη.

Ο Χρήστος Μπώκος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό “Πατρίδα μας η Στερεά” με υποψήφια περιφερειάρχη την Κατερίνα Μπατζελή.
Πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λοκρών και Γραμματέας της Ν.Ε.Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ.
Επικοινωνία:Τηλ.698 717 6468 – christos.bokos@gmail.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here