Οι Μυρμιδόνες στρατοπέδευσαν στα Φάρσαλα

0

Πρόκειται για τον πρώτο από τους δύο κυκλικούς κόμβους του έργου «Κατασκευή 2 κυκλικών κόμβων στην Ε.Ο Λάρισας –Φαρσάλων», προϋπολογισμού 3.450.0000 ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο δεύτερος κυκλικός κόμβος, κατασκευάζεται στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Λάρισας με την οδό Φαρσάλων

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Παραδίδουμε έναν σύγχρονο κυκλικό κόμβο, ο όποιος αλλάζει την αρχιτεκτονική της κυκλοφορίας στην περιοχή, δημιουργεί ασφάλεια και αυτορρύθμιση της κυκλοφορίας στην είσοδο των Φαρσάλων. Στον κόμβο αυτό σημειώνονταν κατά το παρελθόν αρκετά ατυχήματα, τα οποία πλέον αποφεύγονται χάρη σ’ αυτόν τον κυκλικό κόμβο.

Έδώ στον κόμβο αυτό αναδεικνύουμε και την ιστορία της περιοχής.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που γίνεται μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό το έργο. Τα έργα είναι για να συζητούνται, για να κριτικάρονται, για να θυμίζουν την ιστορία μας και να δημιουργούν μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Ο σχεδιασμός μας πλέον είναι κάθε κυκλικός κόμβος να έχει  και ένα έργο τέχνης και αυτό θα γίνει και στους υπόλοιπους κόμβους.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου σημείωσε μεταξύ άλλων:

Ο νέος κυκλικός κόμβος τον οποίο βλέπουμε, άλλαξε άρδην την εικόνα της εισόδου των Φαρσάλων. Το δε καλλιτεχνικό έργο, που τον κοσμεί, έρχεται από τα βάθη της πλούσιας ιστορίας της περιοχής, βασισμένο στο μύθο των μυρμηγκιών, που ο βασιλιάς των θεών Δίας, μεταμόρφωσε σε ατρόμητούς Μυρμιδόνες, τους πολεμιστές του Αχιλλέα που έμειναν στην ιστορία για την γενναιότητα τους.

 Οι Μυρμιδόνες

Στον κυκλικό κόμβο έχει τοποθετηθεί γλυπτό του εικαστικού Γ. Σακαλλίδη με τίτλο ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ «ΑΥΤΑΡ ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΑΥΤΙΚΑ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣΣΙ ΦΙΛΟΠΤΟΛΕΜΟΙΣΙ ΚΕΛΕΥΣΕ ΧΑΛΚΟΝ ΖΩΝΝΥΣΘΑΙ ΖΕΥΞΑΙ Δ’ ΥΠ’ ΟΧΕΣΦΙΝ ΕΚΑΣΤΟΝ ΙΠΠΟΥΣ», ( Ομήρου Ιλιάδα Ψ’ 128-132 ). Είναι η στιγμή που ο Αχιλλέας ρίχνει τους Μυρμιδόνες στη μάχη: «Τότε ο Αχιλλέας αμέσως τους φιλοπόλεμους Μυρμιδόνες διέταξε χαλκό να ζωστούν και να ζεύξει καθένας στα άρματα τους ίππους».

Οι Μυρμιδόνες ήταν αρχαίος πολεμικός λαός που κατοικούσε, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Φθία – δηλαδή τη σημερινή νοτιοανατολική Θεσσαλία και την περιοχή της βορειοανατολικής Φθιώτιδας- και ήταν υπήκοοι του Αχιλλέα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, αρχικά οι Μυρμιδόνες ήταν κάτοικοι της Αίγινας. Αυτοί δημιουργήθηκαν από τον Δία, που μεταμόρφωσε σε ανθρώπους τα μυρμήγκια του νησιού, για να μην είναι ο γιος του Αιακός μόνος εκεί και χωρίς υπηκόους.

Κατά τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμικός λαός με αρχηγό τον Αχιλλέα. Το βασίλειό τους εκτεινόταν από τα Φάρσαλα, τον Σπερχειό ως τη Μελιταία, τη Φθία και την Αλόπη.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here