10 Δεκεμβρίου 2022
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Με «σφραγίδα» Καραμανλή η παρέμβαση Δένδια στην Άγκυρα ; Εξελίξεις στη ΝΔ!

Σε πρόσωπο των ημερών εξελίχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλουτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Πρόσωπο των ημερών, λοιπόν, ο υπουργός Εξωτερικών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στους διπλωματικούς κύκλους αλλά και το περιβάλλον της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας.

Η αχρείαστη (;) αστραπιαία διευκρίνιση από το Μαξίμου

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η στιγμή του ανεβάσματος των τόνων προς την Τουρκία έγινε σε μια περίοδο που σε διεθνές επίπεδο γίνεται μεγάλο παζάρι στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που εκφράστηκε και στην ελληνική πολιτική σκηνή με τη δημόσια κόντρα δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη.

Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι τονίζουν ότι η δημόσια αντιπαράθεση τους με αιχμή τα ελληνοτουρκικά και ειδικά το Αιγαίο είναι η κόντρα δύο διαφορετικών «σχολών» εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Από τη μία η πιο «ενδοτική» και «λογική» σε πλήρη σύμπνοια με τους διεθνείς οργανισμούς (του Κώστα Σημίτη) και η πιο «κάθετη» που υποστηρίζει – σύμφωνα με το σκεπτικό της – την εθνική κυριαρχία (του Κώστα Καραμανλή).

Χαρακτηριστική είναι η σκληρή απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Κώστα Σημίτη , με μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις:
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».

Μητσοτάκης και «σημιτικοί»

Η σχέσεις του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, αλλά και του ιδίου, με «σημιτικούς», και στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι κάτι άγνωστο. Προκάλεσε, μάλιστα, πρόσφατα και την «έκρηξη» «Καραμανλικών» βουλευτών, που υποστηρίζουν ότι «το Μαξίμου διοικεί ο… Σημίτης». Δεν προκαλεί, λοιπόν, εντύπωση – σύμφωνα με τους γνωρίζοντες – η προσπάθεια του Μαξίμου να «καπελώσει» την – κατά πολλούς  – ηγετική εμφάνιση Δένδια.

«Νίκο, δεν έχεις άδικο»…

Στο παζλ που έχει προκύψει ας μην ξεχνάμε και μια αποκάλυψη που είχε κάνει η Εφημερίδα των Συντακτών, παλιά αλλά όχι και τόσο, για συνομιλία Καραμανλή – Δένδια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα άλλο μεγάλο θέμα εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τότε, ο Νίκος Δένδιας κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Οι πληροφορίες της εφημερίδας ανέφεραν ότι ο Ν.Δένδιας εξέθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και κυρίως για το θολό ιδεολογικό στίγμα που εκπέμπει. Οι ίδιες πληροφορίες μετέφεραν και την απάντηση που έδωσε ο Κώστας Καραμανλής: «Νίκο, δεν έχεις άδικο».

Παρόλο που ο ίδιος Νίκος Δένδιας τότε διέψευδε με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες («Ούτε ότι είχα δίκιο ούτε ότι είχα άδικο μου είπε ο Κώστας Καραμανλής. Απλώς, δεν έτυχε να μιλήσουμε») το σίγουρο είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική συγγένεια και την επικοινωνία του με τον Κ. Καραμανλή.

Η «καραμανλική» πτέρυγα ψάχνει για βασικό εκφραστή;

Οι εποχές, άλλωστε, έχουν αλλάξει και η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση.

Η «καραμανλική» πτέρυγα της ΝΔ, δυσαρεστημένη από τις επιλογές Μητσοτάκη, έχει ανάγκη από βασικό εκφραστή.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι μάλλον έχει βρεθεί στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών.

Σίγουρα, πάντως, οι «καραμανιλικοί» είναι ευχαριστημένοι που η παρουσία του Νίκου Δένδια, στην Τουρκία δείχνει, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «σφραγίδα» Καραμανλή.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα…

aftodioikisi.gr

Facebook
Twitter
Email
Διαβάζονται Περισσότερο

Ο γιατρός ήταν νευρικός…

By Lamia FM-1 Team / 4 Δεκεμβρίου 2022 / 0 Comments