Αφού ο Κώστας Μπακογιάννης αποχωρεί πια από την περιφέρεια Στερεάς, πολλοί έχουν χάσει τον… ύπνο τους στην ιδέα ότι μπορεί να χάσουν και τα αξιώματα τους.
Ο Κώστας Μπακογιάννης με τα δεδομένα του μεγέθους και της έκτασης του έργου του, αρχικά στον Δήμο Καρπενησίου όπου είχε τη παρθενική εμπλοκή του στις δημόσιες υποθέσεις και τώρα στην περιφέρεια Στερεάς όπου ακόμη και επικοινωνιακά έκανε την διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι βέβαιο ότι και με τα…τσικό να κατέβαινε θα έπαιρνε ίσως και από την πρώτη Κυριακή, τις εκλογές τον Μάιο στην περιφέρεια.
Αυτό θα εξασφάλιζε και την επανεκλογή πολλών συνεργατών του και την αξιοποίηση τους σε θεσμικά αξιώματα.
Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν και ο καθένας- η κάθε μία-αναζητούν νέους ρόλους.
Αφ ενός γιατί ο εκλογικός νόμος Κλεισθένης, περιορίζει τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλέξει ο πρώτος συνδυασμός και αντίθετα ενισχύει τους μικρούς συνδυασμούς, αφ ετέρου ο υποψήφιος που θα επιλεγεί από την Νέα Δημοκρατία ή ενδεχομένως σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να εξασφαλίσει την εκλογή του αλλά όχι και το ικανό ποσοστό πλήρους αυτοδυναμίας μετεκλογικά.
Πρόσωπο με την διεισδυτικότητα του Κ.Μπακογιάννη δεν προκύπτει προς ώρας!
Έτσι αναζητείται υποψηφιότητα που θα έχει κάποια χαρακτηριστικά “Μπακογιάννη” όπως ηλικιακά αλλά και πολιτικά, δηλαδή όχι αμιγώς νεοδημοκρατικά.
Ασφαλώς υπάρχουν στον συντηρητικό χώρο νέοι άνθρωποι που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα της ηγεσίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Αλλά μπορεί να επιλεγεί και πρόσωπο κοινής αποδοχής προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) εφόσον βέβαια υπάρξουν και ανάλογες κεντρικές συμφωνίες κάτι που θεωρείται δύσκολο έως αδύνατον.
Στην κυβερνητική πλευρά το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και απαισιόδοξο.
Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αφ ενός μεν είχε ως υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Βαγγέλη Αποστόλου μια ιδιαίτερα συμπαθητική και ευρύτερα αποδεκτή πολιτική πρόταση, αλλά και σε συγκυρία που οι πολίτες είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και είναι βέβαιο πως οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την δυσφορία και την αγανάκτηση τους και στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών.
Το γνωρίζουν αυτό κεντρικά και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ως πρότινος φέρονταν ως πιθανός υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς ο δήμαρχος Σκύρου, με τις νεώτερες εκτιμήσεις μάλλον θα επιστρατεύσουν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρώην δήμαρχο χαλκιδαίων Δημήτρη Αναγνωστάκη ως ύστατη επιλογή σωτηρίας!
Τελευταία κυκλοφόρησε φήμη ότι υπήρξε επικοινωνία του κ.Μητσοτάκη και της κας Γεννηματά για το ενδεχόμενο στήριξης κοινών υποψηφίων ειδικά σε ορισμένες περιφέρειες-περιλαμβάνεται και η Στερεά (ακούστηκε το όνομα της Κατερίνας Μπατζελή) και μάλιστα χωρίς απαραίτητα την προϋπόθεση ευρύτερης σύγκλησης των δύο κομμάτων.
Ισως γιαυτό και η συνεχής αναφορά στο πρόσωπο της πρώην υπουργού.
Ας δουμε ποιοί ακούγονται περισσότερο αυτές τις ημέρες για διάδοχοι του Κώστα Μπακογιάννη.
Θέμης Χειμάρας,Σίμος Κεδίκογλου,Κώστας Μαρκόπουλος,Γιάννης Περλεπές, Κατερίνα Μπατζελή, Ηλίας Αποστολάκης.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Αναγνωστάκης (επικρατέστερος), λιγότερο πλέον ο κ.Χατζηγιαννάκης, αλλά και πολιτικά πρόσωπα όπως οι κύριοι Απ.Καραναστάσης,Δημ.Βέττας,Νικ.Θηβαίος κ.α.που έχουν περάσει στο παρελθόν από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Όμως υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος που ίσως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων ένθεν κακείθεν.
Πιθανή υποψηφιότητα από την Εύβοια θα συναντήσει ισχυρές αντιρρήσεις στην Φθιώτιδα αλλά και στους μικρότερους Νομούς όπως Ευρυτανίας και Φωκίδας και λιγότερες στην Βοιωτία.
Πέραν των άλλων εκτιμάται ότι Περιφερειάρχης από την Εύβοια θα σημάνει υποβάθμιση της Φθιώτιδας, ακόμη και πιθανή μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας στην Χαλκίδα!
Στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στον Δήμο Λαμιέων τα σενάρια έχουν πάρει διαστάσεις θρίλερ.
Εκτός από τον σημερινό Δήμαρχο Νίκο Σταυρογιάννη που είναι δεδομένη η εκ νέου υποψηφιότητα του,ακούγονται πολλά ηχηρά αλλά ισχυρά πολιτικά ονόματα που έχουν από καιρό ξεκινήσει επαφές για την σύνθεση συνδυασμών.
Ενα είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση Μπακογιάννη σηματοδοτεί και πολιτικό καύσωνα το φετινό καλοκαίρι, γιατί “οι καιροί ου μενετοί”!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here