LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΛΑΜΙΑ: Ποιος σχεδιάζει στρατηγικά τη θέση της στο μέλλον; / του Κωνσταντίνου Τσαμαδιά

Κωνσταντίνος Π. Τσαμαδιάς

Ομότιμος Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων

Είναι γνωστό ότι Μέλλον είναι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί το παρόν. Ο χρόνος, δηλαδή, που ακολουθεί μετά την παρούσα χρονική στιγμή. Το μέλλον απασχολεί τον άνθρωπο, από τα πρώτα βήματά του. Διαχρονικά, επιχειρεί να το προβλέψει.

Και το κάνει με ποικίλους τρόπους. Το μέλλον χαρακτηρίζεται από υψηλή πολυπλοκότητα, ρευστότητα, αβεβαιότητα και κινδύνους, αφού οι παράγοντες που το συν διαμορφώνουν είναι πάρα πολλοί.

Στην πορεία, η πρόβλεψη του μέλλοντος και ο σχεδιασμός της θέσης μιας οντότητας σε αυτό, απασχόλησε και απασχολεί όλο και εντονότερα την επιστήμη (πιθανότητες- στατιστική, ανάλυση ευαισθησίας, ανάλυση κινδύνου, σενάρια, κλπ).

Πολύ πιο φιλόδοξη είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να ελέγξει το μέλλον και να επιδράσει στις κατά περίπτωση εξελίξεις (πχ επιθυμητή βροχόπτωση σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο).

Το μέλλον αφορά και ενδιαφέρει όλα τα υποκείμενα του πραγματικού κόσμου (άτομα, κράτη, δημόσιες και αυτοδιοικητικές δομές, κοινωνικές ομάδες, ιδιωτικές δομές – επιχειρήσεις, κοκ).

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το μέλλον το κατακτούν πληρέστερα, εκείνα εκ των υποκειμένων του πραγματικού κόσμου, που το αναλύουν, το μελετούν και το σχεδιάζουν.

Και το σχεδιάζουν αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη επιστήμη (θεωρίες, μεθοδολογίες, τεχνικές) και φυσικά την εμπειρία.

Η Λαμία, ως συλλογικό υποκείμενο, αντιμετωπίζει τη θέση της στο μέλλον, όπως και τα περισσότερα αυτοδιοικητικά υποκείμενα της Ελλάδας.

Επικρατεί, διαχρονικά, η λογική και πρακτική του αυτοσχεδιασμού, του βλέποντας και κάνοντας, του πάμε στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα». Οι πρόσκαιρες εντυπώσεις κυριαρχούν.

Τα ανωτέρω συνοδεύονται από «άτακτες επιθέσεις» σε όσους διαταράσσουν το «νανούρισμα» των πολιτών, εκ των υστέρων κλάψες ή ψευδό παλληκαριές και τελικά σε προσπάθειες μετατόπισης των ευθυνών.

Το συλλογικό όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι, ο στρατηγικός, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ θεσμικά και συστηματικά. Τώρα, δεν υπάρχουν διατυπωμένοι με σαφήνεια, ευρύτερα αποδεκτοί στρατηγικοί στόχοι, ούτε για το 2030, ούτε για το 2040, ούτε για το 2050. Οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουμε προς τα πού προτίθεται η Λαμία να κινηθεί, μακροχρονίως.

Οι τοπικές κινήσεις, κατά κανόνα, έχουν βραχυχρόνιο ορίζοντα και συνήθως είναι προσαρμοσμένες στον εκλογικό κύκλο και τις προσωπικές στοχεύσεις. Οι προτεραιότητες αλλάζουν, αφού καθορίζονται αποσπασματικά από τα φυσικά πρόσωπα, που αναλαμβάνουν κάθε φορά τους τοπικούς θεσμικούς ρόλους. Διακινούνται αποσπασματικές ιδέες και προθέσεις.

Το πλεόνασμα επικοινωνίας, η υπερβολή και η θεσμική αταξία αποδυναμώνουν ακόμη και τις όποιες θετικές κινήσεις. Επανέρχομαι, υπογραμμίζοντας ότι στην πόλη τυπικά θεσμικά ή εθιμικά όργανα και
συλλογικά συγκροτημένες επεξεργασίες στρατηγικού επιπέδου, δεν υφίστανται.

Οι Αυτοδιοικητικές κινήσεις, διαχρονικά, γίνονται προεκλογικά για τα «μάτια του κόσμου».

Δεν λειτουργούν επί της ουσίας, ή από ανεπάρκεια ή μάλλον από σκοπιμότητες. Η δημοκρατική λειτουργία και ο δημοκρατικός έλεγχος απουσιάζουν. Η αδιαφάνεια και τα «κλειστά κυκλώματα» «βασιλεύουν». Οι συνέπειες όλων αυτών είναι βλαπτικές για την πόλη και τους πολίτες.

Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, σταθερά υποστηρίζω, γνωρίζοντας ότι ενοχλώ τους γνωστούς «κύκλους», ό τι η πρακτική αυτή είναι λανθασμένη και επιζήμια. Καθηλώνει και σε τελική ανάλυση βλάπτει την πόλη. Ζημιώνει τους πολίτες. Ως εκ τούτων πρέπει να αλλάξει. Όμως, είναι λάθος να νομίζουμε ότι μόνο με την αλλαγή κάποιων εκ των εμπλεκομένων φυσικών προσώπων επιλύεται το πρόβλημα.

Άλλωστε το έχουμε διαπιστώσει. Η τακτική να διώξουμε τον «Χ» και να τον αντικαταστήσουμε με τον «Ψ», που όμως θα εφαρμόζει τις ίδιες μεθόδους, ίσως είναι βολική, αλλά δεν λύνει πλήρως το
πρόβλημα. Απλά, το πρόβλημα και οι παθογένειες αναπαράγονται κάτω από άλλο ονοματεπώνυμο.
Συνεπώς, δεν αρκεί.

Κατά την πεποίθησή μου, χρειάζεται πρωτίστως αλλαγή της κουλτούρας, του τρόπου σκέψης και πρακτικής των πολλών.

Και τούτο σε συνδυασμό με ανάδειξη φυσικών προσώπων, παλαιών και νέων, τα οποία να έχουν τη βούληση να αλλάξουν τις μεθόδους διοίκησης – δράσης και τις λειτουργίες.

Αν η Λαμία πράγματι θέλει να πάψει να σύρεται πίσω από αυτοσχεδιασμούς προσώπων ή άτυπων κλειστών ομάδων, και να κινηθεί προς τα εμπρός, με υψηλές ταχύτητες, πρέπει οι πολίτες της άμεσα να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και λειτουργίας.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς, πρωτίστως, κρατούμε το κλειδί του μέλλοντος της Πόλης μας.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο