LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λαμία: Οι προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΕΛ

Προς τον
Δήμαρχο Λαμιέων
κ. Ευθύμιο Καραϊσκο
Λαμία

Θέμα : « Προτάσεις για την αξιοποίηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας »
Κύριε Δήμαρχε,
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Φθιώτιδας είναι Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση και έχει στη δύναμή της 30 Συλλόγους – μέλη.
Έχοντας επίγνωση της κατάστασης και πλήρη εικόνα το τι συμβαίνει στην αγορά και στην κοινωνία μας, επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε για το κεφάλαιο Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που καλά κάνετε και το ανοίγεται, για τη δημιουργία ενός σχεδίου αναπτυξιακού χαρακτήρα, που εμείς, ο Δήμος Λαμιέων, ως έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πρέπει να έχουμε και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η νέα Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία που έχει μετόχους το Δήμο Λαμιέων με ποσοστό 60% – την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με
ποσοστό 20% και το Επιμελητήριό μας της Φθιώτιδας με ποσοστό 20%, έχει όλα τα εχέγγυα και τις προοπτικές να πετύχει.

Εμείς ως Ομοσπονδία πιστεύουμε ότι, η συνένωση των δυνάμεών μας ( των μετόχων και όχι μόνον ) και η θέληση όλων μας να πετύχουμε, θα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά και θα πάει τον τόπο μας και την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας πολλά βήματα παραπάνω.

Για να πετύχουμε όμως τους σκοπούς μας, σαφώς χρειάζεται οργάνωση, συνεργασία, συνέργειες, προγραμματισμός και κοινή γραμμή στα σοβαρά προβλήματα.

Τα εγχείρημα Κύριε Δήμαρχε δεν είναι εύκολο. Ο δρόμος είναι δύσβατος και θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Το σημαντικότερο είναι τα οικονομικά προβλήματα που άφησε πίσω της, η κακοδιαχείριση παλαιότερων ετών, όπως πολλές φορές έχει αναφερθεί απ΄όλους.

Τα τελευταία χρόνια η Π. Ε. Λ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ , σταμάτησε να λειτουργεί , κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία της πόλης μας, όσο και στην εικόνα της, ως συνέπεια την απαξίωση των υποδομών της, της λεηλάτησης όλων των υποδομών της και της υποβάθμισης του χώρου που τις περιβάλλει. Η πολύχρονη οικονομική κρίση, καθώς και ζητήματα κακής διαχείρισης, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί, είχαν σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτούν και πρόσθετα οικονομικά βάρη, σε βάρος του νομικού προσώπου της Π.Ε.Λ.

Αφήνοντας πίσω το κακό παρελθόν, σήμερα καλούμαστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο μας με την αναβάθμιση του νέου νομικού προσώπου της ΠΕΛ, που την ευθύνη πλέον έχουν ο Δήμος Λαμιέων – η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το
Επιμελητήριο Φθιώτιδας .

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ.
Η άποψη μας ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ν. Φθιώτιδας, για τις δράσεις
που πρέπει να προγραμματίσει και υλοποιήσει η Π.Ε.Λ. είναι :
1. Να εκπορεύονται ΚΑΘΑΡΑ από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της.
2. Να μην βλάπτουν την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά να την ενισχύουν
3. Να είναι ασφαλείς για το κοινό.
4. Να βρίσκονται εντός του πνεύματος και του σκοπού της Π.Ε.Λ.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν σοβαρή μελέτη και σχεδιασμό σε συνεργασία με :
1. Τοπικούς φορείς
2. Ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων.
3. Υπουργείο Ανάπτυξης
4. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
5. Υπουργείο Οικονομικών
6. Πανεπιστημιακά Ιδρύματα
7. Επιχειρήσεις του πρωτογενούς κυρίως αλλά και του Δευτερογενούς τομέα
παραγωγής.
8. Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπηρεσίες προώθησης και ίσως χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την προβολή τοπικών προϊόντων και όχι μόνον – νέες τεχνολογίες για καλλιέργειες – συσκευασίες, μεταποίησης προϊόντων του ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ( ελιές – λάδι – κρασί – οπωροκηπευτικά – ψάρια- όστρακα – φιστίκια – καρύδια- αμύγδαλα – κεράσια Γοργοποτάμου κ.λ.π.)

Η Π.Ε.Λ. θα πρέπει να γίνει εργαλείο ανάπτυξης Τοπικής – Περιφερειακής αλλά και Εθνικής Οικονομίας.
Χρειάζεται αξιοποίηση – συντήρηση και οργάνωση των κτηριακών δομών για να χρησιμοποιηθούν και ως Συνεδριακά Κέντρα Θεματικού Τουρισμού: Ιαματικός – Ιστορικός – Θρησκευτικός Τουρισμός και Γαστρονομίας.
Επίσης:
 Θερμοκήπιο καινοτόμων Αγροτικών προϊόντων π.χ. αρωματικά φυρά, μύρτιλλα και άλλα.
 Εκθέσεις τοπικών αγροτικών προϊόντων ( τα αναφερόμενα παραπάνω ) με προστιθέμενη αξία.
 Δημιουργία Μουσείου Αντίκας Αυτοκινήτων και Μηχανών με επισκεψημότητα όλο το χρόνο.

Και τέλος Αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου π.χ. χώροι πρασίνου – αναψυχής – παιδότοποι – ποδηλατόδρομοι κ.λ.π.
Τέτοιες ενέργειες σοβαρά μελετημένες και στοχευμένες θα καταστήσουν την Π.Ε.Λ. Κέντρο Πανελλήνιου και ίσως Διεθνούς ενδιαφέροντος, το οποίο θα μπορούσε παράλληλα να εμπλουτιστεί με festival παράδοσης – πολιτισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαλεκτικής και ιστορικής προβολής π.χ. προβολή των σημείων ενδιαφέροντος της πόλης της Λαμίας εντός του χώρου της Π.Ε.Λ., που να προκαλούν
τους επισκέπτες να επισκεφθούν την πόλη και να παραμείνουν όπως: Μουσείο Αθαν. Διάκου και Γέφυρα Αλαμάνας, Μουσείο Κάστρου Λαμίας, Μουσείο Θερμοπυλών, Γοργοπόταμος, Θεματικά σοκάκια Λαμίας κ.λ.π. ( δραστηριοποίηση Δήμου)

Κλείνοντας Κύριε Δήμαρχε , να σας πούμε, ότι είμαστε βέβαιοι για την αγαστή συνεργασία που θα έχουμε και στο θέμα ανάπτυξης της Π.Ε.Λ. και σε ότι μας χρειαστείτε θα είμαστε παρόντες.
Στις όποιες αποφάσεις ληφθούν για την ανάπτυξη της Π.Ε.Λ. είναι απαραίτητη η συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και η Ομοσπονδία ΕΒΕ Ν.Φθιώτιδας είναι στη διάθεσή σας σε κάθε περίπτωση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

Ελευθέριος Μπράζας                          Κωνσταντίνος Μπέλλης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο