Λαμία: Αναστέλλεται η λειτουργία του Τμήματος Τεχνικών Δενδροκομίας – Ελαιοκομίας

0

Ψυχρολουσία για 300 περίπου αποφοίτους ΕΠΑΛ και 100 διδάσκοντες, που επρόκειτο να στελεχώσουν τα δέκα διετή προγράμματα σπουδών, που θα ξεκινούσαν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον ερχόμενο Οκτώβριο.

 

Αρχικά ως προφορική εντολή και χθες από επίσημα χείλη, αυτά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, τα διετή προγράμματα σπουδών ανεστάλησαν μέχρι… νεωτέρας. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα πάντα ήταν έτοιμα για τη λειτουργία των δέκα τμημάτων.

Το Π.Θ. είχε καταλήξει στις ειδικότητες, στα προγράμματα σπουδών, στους διδάσκοντες που θα τα στελέχωναν και ήδη αρκετοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και διευθυντές είχαν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησής τους. Αναμενόταν η απελευθέρωση της χρηματοδότησης προκειμένου να δρομολογηθεί η λειτουργία τους από τον ερχόμενο Οκτώβριο, όμως το Υπουργείο Παιδείας έβαλε στον «πάγο» όλον τον σχεδιασμό για το σύνολο των διετών προγραμμάτων σπουδών στα ελληνικά ΑΕΙ.

Ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης ήταν εκείνος που επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη, δίνοντας προφορική εντολή αναστολής των προγραμμάτων. Χθες με επίσημη δήλωσή της την αναστολή των διετών προγραμμάτων ανακοίνωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

«Ημασταν πανέτοιμοι για να λειτουργήσουμε τα προγράμματα και χωρίς προβλήματα. Περιμέναμε την απελευθέρωση της χρηματοδότηση και αντ’ αυτού λάβαμε προφορική εντολή αναστολής των τμημάτων. Περιμένουμε με ενδιαφέρον και αγωνία να δούμε πώς σχεδιάζει το Υπουργείο την υλοποίηση των προγραμμάτων», σχολίασε ο πρύτανης του Π.Θ. Ζήσης Μαμούρης.

Τα διετή προγράμματα σπουδών είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος ακαδημαϊκός θεσμός που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω των προγραμμάτων διαμορφώνονται νέες προοπτικές και ειδικεύσεις εναρμονισμένες με την αγορά εργασίας και τις σύγχρονες τάσεις στην οικονομία.

Μάλιστα το Π.Θ. είχε φροντίσει οι ειδικότητες των προγραμμάτων να είναι συναφείς με γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στα ΕΠΑΛ και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Τα προγράμματα που «παγώνουν» είναι τα εξής: Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης (Λάρισα), Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας (Λάρισα), Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών (Λάρισα), Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας (Βόλος), Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου (Βόλος), Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου (Βόλος), Τεχνικός Δενδροκομίας – Ελαιοκομίας (Λαμία), Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού (Τρίκαλα), Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου (Καρδίτσα) και Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων (Καρδίτσα).

Τι λέει επισήμως το Υπουργείο Παιδείας

Σε δήλωσή της η κ. Κεραμέως υποστηρίζει ότι «το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή εκπαίδευσης από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου. Ενόψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020».

Σύμφωνα με την ίδια, «κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Διά Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
taxydromos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here