Κίνα: Σι Τζινπίνγκ ο τελευταίος αυτοκράτορας – Πρόεδρος επ’ αόριστον

0

Τον δρόμο για απεριόριστη παραμονή του 64χρονου Σι Τσινπίνγκ στην ηγεσία της Κίνας άνοιξε επισήμως το Λαϊκό Κογκρέσο στο Πεκίνο, καθώς τα μέλη του τροποποίησαν την διάταξη του Συντάγματος που περιορίζει την προεδρία σε δύο θητείες.

Με 2.958 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές, οι βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης αποφάσισαν την κατάργηση του ορίου των δύο πενταετών θητειών για τον πρόεδρο. Δημοσιογράφοι ήταν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Η απόφαση θα επιτρέψει στον σημερινό πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία επ’ αόριστον, σίγουρα πέραν του 2023 οπότε έληγε κανονικά η δεύτερη θητεία του.

Το Κομμουνιστικό Κινεζικό Κόμμα εισηγήθηκε την τροποποίηση αυτή τον περασμένο μήνα και δεν υπήρξε αμφιβολία ότι η πρότασή του δεν θα εγκριθεί, καθώς το κοινοβούλιο αποτελείται από πιστά μέλη του κόμματος.

Το περυσινό συνέδριο του Κινεζικού ΚΚΚ ενίσχυσε περαιτέρω τις εξουσίες του Σι Τζινπίνγκ αναδεικνύοντάς τον ως τον πιο ισχυρό ηγέτη από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ.

Source: Skai – Διεθνείς ειδήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here