ΥΛΙΚΑ
4 μεγαλούτσικο καλαμάρια
2 με 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 πιπεριές και 2 ντομάτες
άνηθο κατά βούληση (μισό ματσάκι)
1 ποτήρι νερό
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
λίγο κουρκουμά
150γρ ρύζι καρολίνα
λίγο νερό για το ταψί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας στο λάδι. Ψιλοκόβουμε και τα μισά πλοκάμια και τα προσθέτουμε και αυτά στο λάδι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και ντομάτες.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας, τον άνηθο και το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε μαζί για άλλα 5 λεπτά.
Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα καλαμάρια και τα γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 περίπου. όχι περισσότερο γιατί θα ανοίξουν στο ψήσιμο. Τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα από πάνω και προσθέτουμε λίγο νερό και λάδι.
Ψήνουμε σκεπασμένα στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά και ξεσκέπαστα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε και λεμόνι από πάνω πριν το ψήσιμο.
Για την σάλτσα.
Σοτάρουμε 100γρ πλιγούρι με λίγο ελαιόλαδο, αλατιζουμε, προσθέτουμε 200 γρ ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα μπολ.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια ότι θέλουμε, πιπεριές, ντομάτες, άγουρη το τουρσί και φρέσκο, ελιές, ραπανάκια, κρεμμύδι φρέσκο και ξέρό, μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο δυόσμο, χυμό λεμόνι, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε μαζί με το πλιγούρι.