Είκοσι ημέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου 2023, ο πολιτικός πυρετός στη χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Κομματικές ομιλίες, διαφημιστικά σποτ, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις των υποψηφίων βουλευτών στο επίκεντρο της καθημερινότητας των Ελλήνων.
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση στις 07 Ιουλίου 2019, όταν το 57,78% των εγγεγραμμένων Ελλήνων πολιτών συμμετείχε ενεργά, ψηφίζοντας το εκάστοτε κόμμα με τους εκπροσώπους του. Περισσότεροι από 4.000.000 συμπολίτες μας δεν άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα, με το ποσοστό της αποχής να ανέρχεται στο 42,22%! Ποια θα ήταν η πολιτική πραγματικότητα και πως θα είχε εξελιχθεί η διακυβέρνηση της χώρας αυτή την τετραετία αν συμμετείχε το σύνολο των Ελλήνων και εξέφραζε την άποψή του δια της ψήφου του; Το ερώτημα αυτό θα παραμείνει αναπάντητο!
Σε 3 εβδομάδες, λοιπόν, από σήμερα ο λαός θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει για το ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα 4 έτη, εφαρμόζοντας τις προγραμματικές θέσεις και «υποσχέσεις» του, αλλά και ταυτόχροναπροασπίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα. Το μεγάλο στοίχημα που έχει προκύψει, είναι ποιο θα είναι το ύψος της αποχής από τις κάλπες, τη στιγμή που έχουν αναδειχθεί αφενός περισσότερα κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα και αφετέρου μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στη μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων από τις τελευταίες εκλογές του 2019, λόγω πχ. της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ανατίμησης των τιμών σε βασικά αγαθά.
Απόρροια της κατάστασης αυτής, στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν, είναι η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης σημαντικού μέρους του πληθυσμού της χώρας προς οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτικό και η επίδειξη αδιαφορίας προς κάθε εκλογική διαδικασία και διαμόρφωση ή εξωτερίκευση της γνώμης και άποψης του. Στον αντίποδα στο άρθρο 51 του Συντάγματος της Ελλάδος, θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, αποδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που διακατέχει η καθολική συμμετοχή στις εκλογές.
Το συμπέρασμα; Κάθε ψήφος έχει την ίδια βαρύνουσα σημασία και καθοριστική λειτουργία. Η «Έγκυρη» αποδίδει εμπιστοσύνη προς τον κάθε υποψήφιο, Η «Λευκή» ισοδυναμεί με αποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος, η «Άκυρη» αποτελεί τρόπο αντίδρασης ή μη σαφή και ολοκληρωμένη άποψη. Η Αποχή οδηγεί σε αδιέξοδα, καταστάσεις, κυβερνήσεις και αποφάσεις που μπορούν να αποφευχθούν και να μεταβληθούν, μόνο αν κάθε Έλληνας πολίτης στις 21 Μαΐου προσέλθει στις κάλπες και πάρει το μέλλον της χώρας στα χέρια του!