Ευτυχώς, αυτή γλύτωσε την ισόβια κάθειρξη!

0

Θα ενθυμίσετε την περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο που πλαστογράφησε το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου(!) για να εργαστεί προκειμένου να αναθρέψει τα ανήλικα παιδιά της και όταν αποκαλύφθηκε η πλαστογραφία της καταδικάστηκε ισόβια!
Μια ανάλογη περίπτωση εξέτασε πρόσφατα το ΣτΕ και φευ οι ανώτατοι δικαστές επέδειξαν ανθρωπιά , κατανόηση και επιείκεια στην απόφαση τους.
Διαβάστε το ακόλουθο ρεπορτάζ με την υποσημείωση ότι άλλοι σπουδαιοφανείς δημόσιοι παράγοντες που είχαν επικαλεσθεί ή και παραποιήσει ανύπαρκτους τίτλους ανώτατων σπουδών όχι μόνο δεν παραπέμφθηκαν,δεν δικάστηκαν και δεν καταδικάστηκαν αλλά αντιθέτως έμειναν στο…απυρόβλητο και στις υψηλά αμειβόμενες δημόσιες θέσεις τους απολαμβάνοντας μιας ιδιότυπης πολιτικής- και νομικής-ασυλίας!

Με* ευαισθησία έσκυψαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω από την προσωπική ιστορία απολυμένης γυναίκας από το Δημόσιο η οποία για καθαρά βιοποριστικούς λόγους χρησιμοποίησε πλαστό απολυτήριο Γυμνασίου για την πρόσληψη της στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η γυναίκα που αναγκάστηκε να παρουσιασθεί ως κάτοχος διπλώματος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να προσληφθεί ως επιμελήτρια- κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να συμβάλει οικονομικά στην ανατροφή των παιδιών της, στο διάστημα της δικαστικής της περιπέτειας μετά την αποκάλυψη της πλαστότητας του απολυτηρίου κατάφερε και έλαβε γνήσιο απολυτήριο Γυμνασίου, κατόπιν φοίτησης της σε Εσπερινό Γυμνάσιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, πρότειναν την μετατροπή της ποινής της οριστικής απόλυσης, σε προσωρινή παύση 6 μηνών, με πλήρη των αποδοχών της, επιμελήτριας –κλητήρα του Υπουργείου οικονομικών, αλλά λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος της μείωσης της πειθαρχικής ποινής της, η πενταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος παρέπεμψε για οριστική κρίση την υπόθεση στην αυξημένη σύνθεση του ίδιου Τμήματος.

Η υπάλληλος είχε υποπέσει παράλληλα με την ποινική δίωξη της και στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος και για ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.

Η πρόσληψη της έγινε τον Ιούνιο του 2009 ως υπάλληλος της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, κλάδου επιμελητών του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης. Η πρόσληψή της έγινε μετά από διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Στην Προκήρυξη του διαγωνισμού προβλεπόταν απολυτήριο τριτάξιου Γυμνασίου και όταν υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό προσκόμισε απολυτήριο του 2ου Γυμνασίου Ν. Λιοσίων, το οποίο όπως αποδείχθηκε χρόνια αργότερα ήταν πλαστό. Μάλιστα ο αριθμός μητρώου, ανήκε σε άλλο μαθητή και επιπροσθέτως απουσίαζε η σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η ίδια κατά την αυτοπρόσωπη εμφάνιση της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εμφανίσθηκε μετανιωμένη παραδέχθηκε την πράξη της και υποστήριξε ότι το υπέβαλε λόγω «των αυξημένων οικογενειακών αναγκών και με σκοπό να βρει εργασία προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή της και να συνδράμει στην ανατροφή των παιδιών της». Η ποινική δίωξη σε βάρος της παύθηκε λόγω παραγραφής, ενώ στο διάστημα που εκκρεμούσε στο ΣτΕ η αίτηση της για ακύρωση της πειθαρχικής απόφασης απόλυσής της, προσκόμισε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, απολυτήριο της Γ΄ Τάξης Εσπερινού Γυμνασίου, με βαθμό «άριστα», που έλαβε το ίδιο έτος.

Η πενταμελής σύνθεσης του Δ’ Τμήματος, συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, κι την ειλικρινή απολογία της, και την εξασφάλιση εκ μέρους της γνήσιου απολυτηρίου Γυμνασίου, έκριναν ότι συντρέχει περίπτωση μετριασμού της πειθαρχικής ποινής της.

Ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχουν οι δικαστές της επταμελούς σύνθεσης του ιδίου τμήματος.

* Πηγή: dikastiko.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here