Επεισοδιακή η παράδοση της βοήθειας στους Ρομά από τον Δήμο Δελφών (φωτο)

0

Ταραχώδης αποδεικνύεται η επιχείρηση παράδοσης επισιτιστικής βοήθειας από πλευράς Δήμου Δελφών στους Ρομά στην Άμφισσα που έλαβε χώρα το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας.

Μέλη της δημοτικής Αρχής σύμφωνα με το fokidanews.gr παρέδωσαν αρχικά χωρίς πρόβλημα είδη και προϊόντα από Super Market στους Ρομά που διαβιούν στη συνοικία του βόρειου μπλοκ των εργατικών κατοικιών (στο Μαχαλά στο δρόμο προς το βυζαντινό ναό του Σωτήρα μετά τη Χάρμαινα).

Αν αυτή η πρώτη παράδοση έγινε χωρίς ζητήματα, δεν συνέβη, ωστόσο, το ίδιο και στον καταυλισμό επί της Ε.Ο. Άμφισσας-Λαμίας πάνω από το ΒΙΟ.ΠΑ της πόλης.

Οι Ρομά του εκεί κατυλισμού ζήτησαν να τους καταβληθεί όλη η βοήθεια που προβλέπεται από τις 40.000 ευρώ που έχει χορηγήσει στο Δήμο Δελφών η πολιτεία, καθώς και χρήματα “στο χέρι” από το κονδύλι αυτό, ώστε να τα διαθέσουν οι ίδιοι όπως επιθυμούν. 

Εν τούτοις, η δημοτική Αρχή πάντα σύμφωνα με το fokidanews.gr κινούμενη στο πλαίσιο του νόμου αρνήθηκε, έχοντας ως σχεδιασμό η βοήθεια αυτή σε είδη Super Market να γίνεται τμηματικά το προσεχές διάστημα, καθώς, μεταξύ άλλων λόγων, δεν είναι δυνατό να αδειάσουν από προμήθειες τα καταστήματα προκειμένου να δοθεί τώρα όλη η βοήθεια, όπως απαιτούν οι Ρομά.

Μπροστά στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, στον καταυλισμό σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς οι Ρομά αρνήθηκαν να αποδεχτούν την παρτίδα των ειδών που επιχείρησε να τους χορηγήσει η δημοτική Αρχή, απέρριψαν απολυμαντικά και είδη υγειινής που συμπεριλαμβάνονταν στα είδη, άσκησαν έντονη λεκτική βία, παρόντων αστυνομικών δυνάμεων, και προκάλεσαν φθορές στο βανάκι του Δήμου που μετέφερε τα προϊόντα! Φθορές οι οποίες υπερβαίνουν σε κόστος τις 2.000 ευρώ!

Παράλληλα, απειλούν φραστικά ότι θα εντείνουν τις κλοπές την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ απειλούν και επαγγελματίες της περιοχής του ΒΙΟΠΑ πετώντας πέτρες, οι οποίοι ζήτησαν την συνδρομή της αστυνομίας.

Δυο Ρομά στον εισαγγελέα 

Την οδό της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση. Από μέλη της δημοτικής Αρχής έχει υποβληθεί μήνυση κατά δύο ατόμων που διαμένουν εκεί και που πρωταγωνίστησαν σε όσα διαδραματίστηκαν χθες στον καταυλισμό πάνω από το ΒΙΟ.ΠΑ. Άμφισσας επί της ε.ο προς Λαμία.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δελφών, η βοήθεια που επιχειρήθηκε να δοθεί στους ρομά του καταυλισμού, δεν αφορά στο ποσό των 40.000 ευρώ με το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει τους δήμους στα όρια των οποίων ζουν ρομά.

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει σχετικά με τον τρόπο διάθεσης του ποσού:

Με τα ανωτέρω ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:

α) ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης εντός και πέριξ καταυλισμών Ρομά,

β) ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πληθυσμών Ρομά για τις επιπτώσεις του κορονοϊού,

γ) παροχή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε καταυλισμούς, όπου απαιτείται, και

δ) κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος ΟΤΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εντός και πέριξ των καταυλισμών.

 Τα ανωτέρω ποσά, θα αποδοθούν στους δικαιούχους Δήμους, με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τυχόν αδιάθετα ποσά μπορούν να διατεθούν προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων της χώρας.

Ταγκαλής: Ψευδές ότι μας ζήτησαν λάδι και κρέας

“Η βοήθεια που επιχειρήσαμε να δώσουμε εντάσσεται στο πλαίσο της ανθρωπιστικού χαρακτήρα υποστήριξης των ρομά της πόλης και έγινε με την αιγίδα του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Δεν αφορούσε μόνο σε δικαιούχους ρομά αλλά γενικότερα στον πληθυσμό τους, καθώς έρχονται άγιες μέρες και οι ρομά, ότι και να έχει κάνει μερίδα των μελών της κοινότητάς τους, δεν παύουν να είναι άνθρωποι που χρειάζονται την αρωγή μας. Άλλωστε, και για την παραβατικότητα που αναπτύσσουν θεωρώ ότι καλύτερα να είναι χορτασμένοι παρά πεινασμένοι”, θα πει στο fokidanews.gr ο Παναγιώτης Ταγκαλής, ενώ σχετικά με τα συμβάντα που διαδραματίσθηκαν χθες θα προσθέσει:

“Για την χορήγηση των ειδών την Κυριακή το απόγευμα είχα μεταβεί στον καταυλισμό, τους ενημέρωσα πως στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η διανομή και είχαν συμφωνήσει και μας περίμεναν. Μάλιστα, η συνεννόηση είχε γίνει με εκπροσώπους τους, οι οποίοι είναι και εκείνοι που εν τέλει πρωτοστάτησαν στα γεγονότα και εναντίον των οποίων κατατέθηκε η μήνυση από την πλευρά της δημοτικής Αρχής. Για τη διανομή των προϊόντων είχαμε ζητήσει και τη διακριτική συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας”.

“Ίσως κάποιοι ομόφυλοί τους από άλλες περιοχές τους φούσκωσαν τα μυαλά και ζήτησαν χρήματα από το κονδύλι του Υπουργείου Εσωτερικών, κάτι βέβαια που απαγορεύεται. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη μεταστροφή τους αυτή μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Και είναι ψευδές το ότι μας ζήτησαν λάδι και κρέας και εμείς τους πήγαμε άλλα προϊόντα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση”, θα καταλήξει ο Δήμαρχος Δελφών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here