https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαφοροποιείται από τον Μητσοτάκη ο Σαμαράς!

Το πολτικό κλίμα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να ταράξει μια ακόμη “κόντρα” σε κορυφαίο επίπεδο με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να διαφοροποιείται ευθέως από τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να ανατροφοδοτείται το σενάριο περί προσφυγής σε πρόωρες εκλογές προκειμένου ο κ.Μητσοτάκης να ξεπεράσεκι το σκόπελο της απλής αναλογικής.
Αυτή τη φορά η διαφοροποίηση του κ.Σαμαρά ειναι ιδιαίτερα ηχηρή και αφορά στην έναρξη των διερευνητικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Ειδικότερα ο κ.Σαμαράς με συνέντευξή του στην φιλοκυβερνητική ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τοποθετείται κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, οι οποίες ξεκινούν αύριο Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Το κείμενο της θέσης του κ.Σαμαρά:
«Η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προχωράει σε απειλές χρήσης βίας πράγμα που απαγορεύει ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ και γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας. Αμφισβητεί τα νησιά να έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικό δικαίωμα ζητάει αποστρατικοποίηση, εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς αναφέρεται σε «πειρατές» όσον αφορά την Τουρκία και επισημαίνει: «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο. Να σας το πω αλλιώς. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνο αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Πώς; Με ισχυρές συμμαχίες για τις οποίες ευτυχώς υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σήμερα».
Για το διεθνές δικαστήριο της Χάγης ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Μην κάνετε λάθος αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας ούτε το έχει υπογράψει και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Άλλος τρόπος βέβαια θα ήταν να συρθούμε στην Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία δηλαδή να δεχτούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο αλλά όπως θέλει Τουρκία. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια εμείς με συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα αλλά και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά και δε διαφωνώ μόνο εγώ έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».

Αίσθηση προκαλεί η επίθεση του κ. Σαμαράς κατά της Γερμανίας για τη στάση της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στον εξοπλισμό της Τουρκίας: «Η Γερμανία μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ούτε και πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία ή η Ισπανία να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη – μέλη με ευρωπαϊκά όπλα, επισημαίνω βέβαια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λαοί και πολλές κυβερνήσεις μέσα στην Ευρώπη που έχουν πλήρως κατανοήσει τι είναι η Τουρκία και που το πάει ιδιαίτερα στο λαθρομεταναστευτικό, υπάρχουν φίλοι της Τουρκίας μέσα στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν πλέον ισχυροί φίλοι της Ελλάδας. Δεν την ξεγράφουμε την Ευρώπη απλώς δεν εξαντλούμε την πολιτική μας μόνο μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα».

Επικριτικός είναι για μία ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία.

ΣΥΡΙΖΑ: ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Ο κ. Σαμαράς με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει επίσης ότι «αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους». Όπως προσθέτει «η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα» ενώ καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Η βεντέτα καλά κρατεί…
Η στάση αυτή του Αντώνη Σαμαρά είναι σχετικά συνεπής από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές τον Ιούλιο του 2019 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχυμένος μέσα στο κόμμα και έχοντας εξασφαλίσει τη νίκη, γύρισε την πλάτη στον πρώην αρχηγό του κόμματος, που έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Novartis, και ουσιαστικά είναι επικεφαλής της ακροδεξιάς τάσης.

Το αντάρτικο του πρώην πρωθυπουργού έχει ήδη δύο σημαντικά γεγονότα.
Το ένα ήταν όταν δεν πήγε στη Βουλή για την ψηφοφορία επί της τροπολογίας της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο ποδόσφαιρο, αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Το άλλο και ίσως σημαντικότερο, ότι δεν παρέστη ούτε στην ψηφοφορία για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές, καθώς ήταν προφανής η πικρία του ότι δεν επελέγη ο ίδιος για το ύπατο εθνικό αξίωμα!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο