31 Μαΐου 2023
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

LamiaFM1.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

Αυτοί θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων – Ανακοινώσεις από Σταϊκούρα και Βρούτση

Στις 09:30 οι ανακοινώσεις από Σταϊκούρα και Βρούτση για το έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα που θα δοθεί σε 400.000 δικαιούχους. Ποιοι έχουν… ελπίδες να το πάρουν. Θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σήμερα το πρωί τα αποκαλυπτήρια για τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης που θα δώσει η κυβέρνηση λίγο πριν Χριστούγεννα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χθες (18.11.2020) μιλώντας στο newsit.gr τόνισε ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονται εκείνοι που δεν έχουν στηριχθεί από την Πολιτεία όλο αυτό το διάστημα της κρίσης, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ανακοινώσεις για το επίδομα που θα δοθεί για τα Χριστούγεννα θα γίνουν στις 9:30 από τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο βοήθημα θα το λάβουν, σχεδόν 400.000 δικαιούχοι ή πάνω από 200.000 νοικοκυριά και θα χρησιμοποιηθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στην λίστα των υποψηφίων να λάβουν το βοήθημα περιλαμβάνονται τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά καθώς και όσοι δεν έχουν ενισχυθεί ή δεν προβλέπεται να ενισχυθούν από τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλεί η πανδημία.

Ψηλά στην σχετική λίστα είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που ανέρχονται σε περίπου 270.000 νοικοκυριά. Από αυτή την «δεξαμενή» των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μεγάλες πιθανότητες να περιληφθούν στην οριστική λίστα είναι οι χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων και πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των φετινών Χριστουγέννων.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν εισέπραξαν αναδρομικά αλλά και άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα, οι περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό, χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν το έκτακτο επίδομα ανεργίας που δόθηκε το καλοκαίρι και ειδικότερα τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.200 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος με εξαμηνιαίο εισόδημα 1.800 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.100 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και εξαμηνιαίο εισόδημα 2.400 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια  με τέσσερα ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή ή δύο ενήλικα  και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη με εξαμηνιαίο εισόδημα 3.000 ευρώ

Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το εξαπλάσιο του αντίστοιχου εγγυημένου ποσού. Το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

newsit.gr

Facebook
Twitter
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο