https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανακύκλωση στον δήμο Λοκρών

 

Εκστρατεία για την ανακύκλωση ξεκίνησε ο δήμος Λοκρών . Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το έτος 2019 υπήρξε αύξηση κατά 0,5% του ποσοστού ανακύκλωσης στο σύνολο των στερεών αποβλήτων, με παράλληλη μείωση του ποσοστού υπολείμματος δηλαδή των αποβλήτων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για ανακύκλωση.

Ο δήμος καλεί τους Δημότες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω στο ζήτημα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ενέργεια που θα βοηθήσει στην ορθολογική και σωστή διαχείριση, προκειμένου να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί συστατικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Σήμερα η ανάγκη να το προστατεύσουμε και να το διαχειριστούμε σωστά αποτελεί πρωταρχική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής και κύριο άξονα στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

 

Ο Δήμος Λοκρών έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 377 μπλε κάδων, ούτως ώστε να εξυπηρετούνται οι δημότες και να γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ανακύκλωση συσκευασιών. Το έτος 2019 είχαμε αύξηση κατά 0,5% του ποσοστού ανακύκλωσης στο σύνολο των στερεών αποβλήτων, με παράλληλη μείωση του ποσοστού υπολείμματος δηλαδή των αποβλήτων που κρίθηκαν ως ακατάλληλα για ανακύκλωση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια που καταβλήθηκε τους τελευταίους μήνες του χρόνου με την αύξηση του αριθμού των δρομολογίων ανακύκλωσης σε 6ήμερη βάση ανά εβδομάδα. 

Καλούμε τους Δημότες να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω στο ζήτημα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ενέργεια που θα βοηθήσει στην ορθολογική και σωστή διαχείριση, προκειμένου να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων.

 

Το χρωστάμε άλλωστε στους εαυτούς μας, μα κυρίως στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται, ώστε να μειωθεί η εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη.

 

Μια προσπάθεια, όπως αυτή, με σκοπό τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την εξυγίανσή του από την αλόγιστη κατάχρηση των φυσικών πόρων, χρειάζεται πάνω από όλα τους πολίτες. Η υιοθέτηση μιας θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας αγγίζει όλους.

 

Ότι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανακύκλωση

 

Ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που, αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία. Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει αλλάξει αρκετά τη σύσταση των σκουπιδιών, που παράγουμε καθημερινά, ενώ έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό των συσκευασιών, που καταλήγουν στα απορρίμματα. Η παραγωγή αποβλήτων συσκευασιών αποτελεί σημαντική μορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγματική ή εν δυνάμει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό.

Tι μπορούμε να απορρίψουμε στους μπλε κάδους

 

Στους μπλε κάδους απορρίπτονται όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας, όπως:

  • χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού),
  • αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών),
  • γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων),
  • πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες),
  • ευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων).

 

Επίσης, στους μπλε κάδους μπορούν απορρίπτεται έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια).

 

Όταν λέμε πλαστικό, τι ακριβώς εννοούμε; 

 

Όλες τις συσκευασίες, που αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως πλαστικές, μπορούν να τις απορρίψουν στους μπλε κάδους, δηλαδή από περιέκτες τροφίμων μέχρι πλαστικές σακούλες και σελοφάν. Εξαίρεση αποτελούν οι βιοδιασπώμενες σακούλες, οι οποίες δεν ανακυκλώνονται, αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η κυκλοφορία τους είναι πολύ περιορισμένη.

 

Μπορούμε να πετάξουμε illustration χαρτί μαζί με το χαρτί εφημερίδας σε μπλε κάδο;

 

Όλα τα είδη των έντυπων χαρτιών μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους.

 

Αν ένας κάδος ή καμπάνα ανακύκλωσης χαρτιού καταστραφεί ή μετακινηθεί, που μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να βρει το νέο τόπο τοποθέτησης;

 

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λοκρών, η οποία είναι υπεύθυνη για τη χωροθέτηση των κάδων είναι αρμόδια να δώσει κάθε πληροφορία για το πρόγραμμα ανακύκλωσης και την θέση των κάδων.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο

ΛΑΜΙΑ – ΑΡΗΣ live FM-1… (0-1)

By Lamia FM-1 Team / 18 Οκτωβρίου 2021 / 0 Comments