Ανάλυση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ιταλικές εκλογές και πώς αυτές θα επηρεάσουν την Ευρώπη

0

Στις 4 Μαρτίου μεταβαίνουν στις κάλπες οι Ιταλοί προκειμένου να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Μετά από μια πενταετία με πρωθυπουργούς της κεντροαριστεράς -από τον Ενρίκο Λέτα, το Ματέο Ρέντσι μέχρι και τον Πάολο Τζεντιλόνι- οι πολίτες της Ιταλίας θα δώσουν το νέο χρίσμα σε αυτόν που θα βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος εκλέχθηκε στα 39 του πρωθυπουργός, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο νέου πρωθυπουργού στην Ευρώπη, παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από την ήττα του στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Γιατί οι ιταλικές εκλογές μας αφορούν όλους

Οι εκλογές στην Ιταλία όμως και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη διεξαγωγή τους είναι μια υπόθεση που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, κάτι που ίσως δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Αν για παράδειγμα την εμπιστοσύνη του κόσμου κέρδιζε κάποιο από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, αυτό θα επηρέαζε έντονα τις ήδη υπάρχουσες ισορροπίες που επικρατούν στη Γηραιά Ήπειρο. Να σημειωθεί επίσης πως δεδομένου ότι η Ιταλία υποδέχεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα μετανάστες από την Αφρική, είναι λογικό μια αλλαγή στο καθεστώς της να ανέτρεπε τα δεδομένα και όσον αφορά το μεταναστευτικό. Το αποτέλεσμα των εκλογών παράλληλα θα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, κάτι που θα έχει συνέπειες για ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

Δημοκρατικό Κόμμα: Το κεντροαριστερό κόμμα υπό τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον νυν επικεφαλής της κυβέρνησης Πάολο Τζεντιλόνι. Το κόμμα διασπάστηκε με την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας που δημιούργησε ένα νέο κόμμα, το Ελεύθεροι και Ισοι. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δεύτερο στις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν περίπου 25%.

Ελεύθεροι και Ίσοι: Υπό τον Πιέτρο Γκράσο το κόμμα θα αναμετρηθεί με τους παλαιούς του συντρόφους. Πολιτικοί της κεντροαριστεράς περιλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, κατηγορούν τον Γκράσο ότι ευθύνεται για την διάσπαση της ενότητας της κεντροαριστεράς αφήνοντας την χώρα έρμαιο στον στρατό του Μπερλουσκόνι. Οι Ελεύθεροι και Ισοι συγκεντρώνουν περίπου 5-6% με βάση τις δημοσκοπήσεις

+Europa: Οι ευρωπαϊστές της Εμα Μπονίνο συμμαχούν με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η Μπονίνο εκ των ηγετικών στελεχών του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και πρωταγωνίστρια σε μάχες που δόθηκαν στο κοινωνικό πεδίο ίδρυσε το +Europa μαζί με τον χριστιανοδημοκράτη οικονομολόγοι Μπρούνο Ταμπάτσι. Η εκλογική βάση του κόμματος αποτελείται από νέους με ανώτατο μορφωτικό επίπεδο, expats και αριστερούς απογοητευμένους από την διαμάχη του Δημοκρατικού Κόμματος μα το κόμμα Ελεύθεροι και Ισοι. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο +Europa μεταξύ 2-3%.

Forza Italia ή η επιστροφή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε θεωρεί το όνομά του συνώνυμο της κεντροδεξιάς κι ας του έχει απαγορευτεί η κάθοδος στις εκλογές από το 2013 εξαιτίας της καταδίκης του για υποθέσεις διαφθοράς. Ο Μπερλουσκόνι, φλερτάρει ανοικτά με την ακροδεξιά, υπόσχεται να βάλει τέλος στην μετανάστευση και αλιεύει ψήφους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους του νότου. Ο επικεφαλής του Forza Italia υπόσχεται ότι θα είναι αυτός που θέλει και μπορεί να βγάλει την Ιταλία από την κρίση και να σπάσει τα δεσμά του λαϊκισμού. Οι δημοσκοπήσεις δίνου στο Forza Italia ποσοστό της τάξης του 15%.

Λέγκα του Βορρά: Ευρωσκεπτικιστές και ακραίοι, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι έχει συμμαχήσει με τον Μπερλουσκόνι. Η ρητορική του κόμματος κινείται κατά της ΕΕ και της παγκοσμιιοποίησης και βέβαια κατά των μεταναστών. Η συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι μπορεί να αποδειχθεί μια συμφωνία μικρής διάρκειας εξαιτίας των διαφωνιών σε ό,τι αφορά τη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ. Το 2013 τα ποσοστά της Λέγκας δεν ξεπερνούσαν το 4,1% ενώ σήμερα έχουν εκτοξευτεί στο 13-14%.

Ιταλοί Αδελφοί: Επικεφαλής του κόμματος είναι η Τζόρτζια Μελόνι η οποία περιγράφεται ως η εκδοχή της Λέγκας στον Νότο. Πρόκειται για νεοφασιστικό κόμμα το οποίο έχει συμμαχήσει με την Λέγκα του Βορρά. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 5%.

Ποιος προηγείται

Η κεντροδεξιά συμμαχία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ, έχει προβάδισμα με 38% της πρόθεσης ψήφου. Την ίδια ώρα τα Πέντε Αστέρια παραμένουν πάντα πρώτα ως κόμμα στην πρόθεση ψήφου, λαμβάνοντας 28%, ενώ σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί προσεκτικά υπόψη είναι η αποχή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis για το τηλεοπτικό κανάλι La7, δώδεκα εκατομμύρια Ιταλοί είναι ήδη σίγουροι ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Και άλλα τέσσερα εκατομμύρια επίσης είναι πιθανόν να μην ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here