https://www.booked.net
+15
°
C
+17°
+
Λαμία
Τρίτη, 12
Πρόγνωση 7 ημερών
ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας.

Είχε διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ τιμήθηκε ξεχωριστά από την γενέτειρα Θήβα αλλά και την Λαμία

Την βαθύτατη θλίψη του για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα, εξαίρετου επιστήμονα και ακαδημαϊκού υψηλού ήθους και κύρους, Ιδρυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας,  εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι η απουσία του θα αφήσει μεγάλο κενό στον Πανεπιστημιακό κόσμο και το χώρο της υγείας.

Ο Πρόεδρος κ. Γ. Πατούλης και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: “Η σημερινή ημέρα σημαδεύεται δυστυχώς από μια μεγάλη απώλεια τόσο για τον ιατρικό κόσμο όσο και γενικότερα για την επιστήμη και την κοινωνία. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ελληνικής καρδιολογίας αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.Η Ιατρική Επιστήμη και ειδικότερα η Καρδιολογία, του αναγνώρισε πολλά από την μακρόχρονη προσφορά του και του οφείλει πολλά περισσότερα, καθώς το έργο του και, κυρίως, το παράδειγμά του πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους τους λειτουργούς της ιατρικής.

Πέρα και πάνω από τις πρωτοπορίες του και τις διακρίσεις που πέτυχε, και οι οποίες τον κατέταξαν ανάμεσα στους “Μεγάλους” της Ιατρικής μας Επιστήμης, εκείνο που σημαδεύει την σημερινή μου θλίψη στο άκουσμα της απώλειας του, είναι η απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε στο έπακρο τον όρκο του, ενός ανθρώπου που μέσα από την ευγένεια, την υποδειγματική αξιοπρέπεια και το ασίγαστο πάθος για προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο που πρέπει και οφείλει να έχει η Ιατρική Επιστήμη. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργων. Έργα, τα οποία είναι ο θησαυρός, το “αλφαβητάριο” θα έλεγα της ελληνικής καρδιολογίας, και αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για όλους εμάς. Εύχομαι ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο του”.

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος με την Ελένη Τούτουζα –Πανταζοπούλου.

Απέκτησε τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και μέλος της “Nominating Committee”, επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) και διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Δημοσίευσε με συνεργάτες ή µόνος πολλά άρθρα εις την ελληνικήν και άνω των 400 σε ξένα περιοδικά καθώς και πολλά βιβλία. Ήταν εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. “στους ρυθµούς της καρδιάς” και του περιοδικού “Καρδιά & Αγγεία”

Ήταν διευθυντής των επιστηµονικών περιοδικών “Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση” της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Έχει δεκάδες οι τιμητικές διακρίσεις: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”. Τιµητική διάκριση από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον Δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάζονται Περισσότερο

Αρης – ΛΑΜΙΑ (live πρωτάθλημα)

By Lamia FM-1 Team / 23 Ιανουαρίου 2022 / 0 Comments

Ατύχημα με τρένο στη Λιβαδειά! (UD)

By Lamia FM-1 Team / 24 Ιανουαρίου 2022 / 0 Comments