Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017
  • Στερεά:Το τελευταίο μπάνιο για πρώην αντιδήμαρχο

  • Τι είπε στο Δ.Σ.ο Δημ.Μπρέκης,τι απάντησε ο Δήμαρχος!

  • Γ.Κοτρωνιάς: Αδιέξοδο στο θέμα των σκουπιδιών!

  • Στη φυλακή ο 70χρονος δολοφόνος του Αγ.Κωνσταντίνου!

  • Καμιά ανησυχία για το φυτοπλαγκτόν στο Μαλιακό!

  • Λαμία:Σκοτώθηκε ο πιλότος,αναβάλλονται οι αεροψεκασμοί

  • Παραλίγο να καούν ζωντανοί δυο νεαροί λαμιώτες!


Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 09:10

Ο Παππούς ο Σούλας...

Δεν έχω γνωρίσει πιο αξιαγάπητο ηλικιωμένο άνθρωπο από τον Παππού τον Σούλα στη Μακρακώμη. Πάνε τώρα πάνω από 50 χρόνια που πέθανε και θεωρώ χρέος μου να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη ενός πραγματικού Πατριώτη, ενός μεγάλου ΄Ελληνα και ενός κυνηγημένου από την ίδια την γενέτειρα πατρίδα του.
Πρωτοείδε το φώς του Ελληνικού ήλιου κάπου προς το τέλος του 19ου αιώνα στην κωμόπολη Μακρακώμη της Δυτ. Φθιώτιδας. Από τα τελευταία παιδιά της οικογένειας Σοφιανού που δεν έσφιζε δα
και από το βάρος των υπερβολικών τραπεζικών καταθέσεων, έσπρωξε τη ζωή σαν όλους τους άλλους μέχρι που γίνηκε παλληκαρόπουλο και χνούδιασε για τα καλά το λιπόσαρκο πρόσωπο. Μαύρισε ίσως πιο πολύ από τον δυνατό ήλιο του κάμπου τον μήνα θεριστή και αυλακώθηκε από τις παγωνιές του Δεκέμβρη μιάς και τα ξύλα στο τζάκι έπρεπε να καίγονται με οικονομία, να βγεί πέρα όλος ο χειμώνας. Η παιδική αφέλεια κυριεύονταν βίαια και βάναυσα από τις ανάγκες της επιβίωσης. ‘’Το της ανάγκης δεινόν’’ σημειώνει με έμφαση ο Αισχύλος και ο Παππούς ο Σούλας αφουγκράστηκε στα σπλάχνα του τη φύτρα της φυλής των ιερών προγόνων του, τα  τρίσβαθα φιλοσοφικά γεννήματα των αρχαίων παράτολμων Ελλήνων και πήρε απόφαση. Βαριά απόφαση. ΄Ετσι κι αλλιώς μίζερη ζωή, χωρίς αύριο, με αμφίβολο σήμερα και κουρασμένο χθές.
΄Έσφιξε καλά με σχοινιά ένα μπογαλάκι με ρούχα και τράβηξε για τον Πειραιά. Στο τέλος της ευέλπιδας εφηβείας βρέθηκε στην κουκέτα των πενήντα ατόμων να πηγαίνει κατ ευθείαν στην ιερά εξέταση της νήσου ΄Ελλις. Εκεί του εξέτασαν τα μάτια, τις πατούσες, τα μπράτσα και τέλος τα δόντια. Τα πάνω και τα κάτω δόντια εξέταζε ένας κτηνίατρος για να αποφασίσει αν ήσουν ικανός για δουλειά. Πολύ έμπειρος κτηνίατρος. Τον βρήκαν γερό σαν αρκούδα και τον έστειλαν σε ένα χυτήριο μετάλλων. ΄Ετσι άρχισε την καριέρα του στην Αμερική το χωριατόπουλο από την Μακρακώμη. Η υπογραφή του κτηνίατρου ήταν η πρώτη ταυτότητα στην νέα του πατρίδα.
Η ζωή μετά λίγο καιρό άρχισε να κυλάει  σε επικερδέστερους ρυθμούς, το χυτήριο μετατράπηκε σε μπυραρία και το ωράριο περιορίσθηκε στις 15 ώρες, κατά το εργάσιμο εφταήμερο της εβδομάδας. ΄Ηταν καλά, λεφτά βέβαια δεν μέναν και πολλά, αλλά όσο για ένα εισιτήριο επιστροφής πάντα έκανε κουμάντο ο Παππούς ο Σούλας.
Κάποιος του σφύριξε ότι  στο στρώσιμο της γραμμής των τραίνων έδιναν καλλίτερο μεροκάματο, αλλά ο ήλιος της Αριζόνα ήτανε λέει ανυπόφορος. ΄Οσο για την κάθε ράγα ζύγιζε και ξεπερνούσε τα 300 κιλά, σκληρή δουλειά και ύπνος στο  ύπαιθρο της απέραντης χώρας. Ο Παππούς τα τελευταία λόγια δεν τα άκουσε καθόλου, τον είχε αποσβολώσει το άκουσμα του καλλίτερου μεροκάματου, έτσι κι αλλιώς η έννοια της κακουχίας είχε κυρίαρχη και εξέχουσα θέση στην αυτοαποκαλούμενη ζωή του. Η ευκαιρία δεν χάθηκε και σε λίγες μέρες έσπρωχνε το μπαλάστρο κάτω από τις γραμμές ή με το ωώωπα  ανασήκωνε με άλλους επτά εργάτες τη σιδηροτροχιά για να καθίσει πάνω στις τρύπες που θα μπαίναν οι βίδες. Η λέξη ωράριο δεν είχε ακόμη μπει στο λεξιλόγιο της απέραντης Αμερικανικής Ηπείρου και τα χορτάρια που μαλάκωναν λίγο το πετρώδες έδαφος για ύπνο ήταν λιγοστά λόγω της ανομβρίας. Όλα εναντίον των ειλημμένων αποφάσεων μα και όλα πιο αδύναμα από τις αποφάσεις του πάνισχνου Μακρακωμίτη. Το μεγαλύτερο μεροκάματο του μαλάκωνε την νεαρή ψυχή και του έδινε την ευκαιρία αργά το βράδυ να ονειρεύεται πάνγλυκα όνειρα. Νειρεύόταν την μέρα της επιστροφής, το ολόγιομο από αδέρφια πατρικό τραπέζι. Τα όνειρα όμως ήταν αέρινα και σκορπούσαν αμέσως όταν τα βλέφαρα βάραιναν κάτω από τον κόπο της ολοήμερης βαριάς δουλειάς. Και μετά το ξύπνημα πάλι τα ίδια, το μπαλάστρο, οι σιδηροτροχιές, οι βίδες και τα κλειδιά της γραμμής.
Οι μέρες κυλούσαν, οι μήνες έτρεχαν και τα βαγόνια της πρώτης θέσεως άρχισαν τα τακτικά δρομολόγιά τους μέσα από τους κάμπους και τα βουνά που φιλοξένησαν τις νύχτες τα όνειρα, τα ατελείωτα όνειρα του Παππού του Σούλα. Κάθε δέντρο και κάθε τρατσέρα ήταν ποτιμένη  από έναν δικό του κόμπο ιδρώτα και ένα φευγάτο όνειρο στο βάθος της  φεγγαρόφωτης νύχτας.
Όλα θα πήγαιναν κατ ευχήν, το κρύο και οι ζέστες είχαν σκληρύνει μόνον την επιδερμίδα, τα σωθικά κράταγαν ανέπαφο μέσα τους τον ήλιο του Απόλλωνα,  τις μυρουδιές της πρώιμης αμυγδαλιάς
και τα χρώματα της ελληνικής μωβένιας κουτσουπιάς. Αυτά τον ατσάλωναν. Όλα θα πήγαιναν καλά, όλα.
Η ευτυχία άρχιζε να κυριεύει την νεανική φύση και να βάζει τα πρώτα τούβλα με στέρεη λάσπη στο όνειρο που κάθε μέρα και πιο πολύ αγκιστρώνονταν στους μήνιγγες  του ακούραστου και αποφασισμένου μετανάστη. ΄Ητανε τότε που ακούστηκε η είδηση. Αστροπελέκι. Μας χτύπησαν οι Τούρκοι.
Ο κοντός, αδύνατος  Μακρακωμίτης πατριώτης ανασήκωσε λίγο το κορμί, το γύρισε κατά τη μεριά του ήλιου και ξέχασε να σκουπίσει τον ιδρώτα που κύλαγε πάνω στα μάτια του. ΄Ηταν ιδρώτας, ήταν δάκρυα, δεν το καλοσκέφτηκε και ούτε το ξεκαθάρισε ποτέ. Πέταξε πέρα τον κασμά κι έφυγε τρέχοντας να προλάβει την πρώτη άμαξα για το Ελληνικό προξενείο. Τα μεροκάματα, η  καρριέρα και η ζωή του ούτε που τόλμησαν να ενοχλήσουν τη σκέψη του. Αστεία πράγματα. Το θυμικό τον φούντωνε, το θυμικό και η ονειρεμένη λέξη Πατρίδα τον σήκωναν  ψηλά, ακόμη ψηλότερα.
Όταν έφτασε ήταν κι άλλοι μαζεμένοι εκεί, όλοι ζητούσαν ένα φύλλο πορείας, ένα εισιτήριο με το πρώτο πλοίο για τον Πειραιά, ήθελαν όλοι το συντομότερο να καταταγούν, ήταν όλοι φουντωμένοι Πατριώτες. Ήταν το 1922.
΄Ελαβε αρνητική απάντηση, η Κυβέρνηση αδυνατούσε να παρέξει δωρεάν εισιτήρια στους επιθυμούντες να καταταγούν στον Στρατό, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος δεν άφηνε περιθώρια
για μετακινήσεις στρατιωτών αχρεωστί. ΄Οποιος ήθελε να πολεμήσει έπρεπε εξ ιδίων να καταβάλει το εισιτήριό του. Πόλεμος χωρίς πληρωμή αντιτίμου από τους στρατιώτες δεν γινόταν δεκτός, απερρίπτετο.
Ο Παππούς ο Σούλας θεώρησε την πληροφορία του Προξενείου απολύτως φυσιολογική και ο ίδιος έννοιωσε ντροπή. Αλλοίμονο, θα επιβάρυνε τέτοια ώρα την Πατρίδα, και τώρα ντράπηκε δύο φορές.
Κατευθύνθηκε αμέσως στην Ακτοπλοϊα  Τυπάλδου και αγόρασε από το υστέρημά του ένα εισιτήριο για τον Πειραιά.
Σε έναν μήνα και κάτι είχε αλλάξει πιά τρείς Ηπείρους.  Στάθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα, ντύθηκε στρατιώτης και από κεί γραμμή για τον Σαγγάριο. ΄Υστερα ήρθε η αρμυρά έρημος, το Εσκί Σεχίρ,
το Αφιόν Καραχισάρ, και πιο ύστερα το ποδοβολητό της επιστροφής μετά την κατάρρευση του Μετώπου. ΄Αντε παιδιά, κουράγιο, σαράντα οκτώ ώρες μείνανε ποδαράτο ακόμα για την Σμύρνη, μας περιμένουν τα καράβια.
Η ζωή του Πατριώτη από την Μακρακώμη γεύονταν το τελευταίο κατακάθι της αποκαρδίωσης, στράγγιζε την τελευταία σταγόνα της πίκρας, που η κάθε επόμενη ήταν πικρότερη από την προηγούμενη. Μόνον που δεν ήταν η τελευταία.
Μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην γενέτειρα Φθιώτιδα, στα πατρογονικά του χώματα. Τα δούλεψε με πάθος, άλλωστε η δουλειά για κείνον ήταν συνυφασμένη με το αχνό φέγγος της αυγής και το πρώτο άναμα του λυχναριού το βαθύ σούρουπο. ΄Ηταν συνήθεια γεννημένη στην σκληρή κούνια της συνείδησης και της ανάγκης, ήταν η ερωτική σχέση ανάμεσα στον χρόνο και τον τρόπο της ζωής, ήταν η νομοτέλεια της φύσης του πεπρωμένου σε σύγκριση με την ανωτερότητα  της ανθρώπινης θέλησης.
Τα χωράφια απαιτούσαν δουλειά και νερό. Το πρώτο ήταν αγαθό εν βρασμώ ψυχής, το δεύτερο επιτρεπτό μόνον από την εξουσία. Προσήλθε ευπρεπώς στο κοινοτικό κατάστημα και υπέβαλε την απαιτούμενη αίτηση για την διάνοιξη γεώτρησης, περίπου στα 1935. Απερρίφθη, κάποιος καλοθελητής διέδωσε εντέχνως ότι ο Σοφιανός είναι κουμουνιστής.  Κοομουνιστηηής? Να πεθάνεις και σύ και τα παιδιά σου από τη δίψα ρε!
Ο Σαγγέριος σκεφτόταν, το Εσκί Σεχίρ, οι Ατμοπλοϊκές Γραμμές Τυπάλδου, το χυτήριο, το εισιτήριο που κατέβαλε σαν ειδικό φόρο συμμετοχής στον πόλεμο, όλα του φαίνονταν λογικά, όλα. Μονάχα τούτο δεν μπορούσε να χωνέψει, πως έπρεπε να πεθάνει από τη δίψα. Και δεν πέθανε, κόντεψε τα ογδόντα.
Σαν βάλσαμο στα σωθικά τον θυμάμαι στη δεκαετία του ’60 με ολόλευκο κεφάλι να προσπαθεί να βάλει στο στόμα του ένα κουτάλι άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι. Βλέπετε, ο Σαγγάριος, το χυτήριο και η ξηρασία των καλοθελητών ανεκδιήγητων κομματικών τον φιλοδώρησαν με ένα γενναίο Πάρκινσον, για να του θυμίζουν κάθε στιγμή πως οι δυσκολίες της ζωής βρίσκουν τον μπελά τους από τους ατσαλωμένους ΄Ελληνες Παππούδες.
Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση: Ποιος ωφέλησε περισσότερο την Ελλάδα, ο Καραμανλής, ο Τσίπρας, ο Παπανδρέου ή ο Παππούς ο Σούλας ο Σοφιανός. Την απάντηση θα δώσει η συνείδηση του καθενός.
 Φοίβος Ιωσήφ
Διαβάστηκε 414 φορές

http://www.loutraypatis.gr/gr/default.asp

Requirements

Η επικαιρότητα σε όλη την Στερεά...

Ιουν 23/2017 23.37.08

Ρεσιτάλ Σαξοφώνου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας

in Στερεοελλαδίτικα
Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας σας προσκαλεί στο Ρεσιτάλ Σαξοφώνου της σπουδάστριας Ασπασίας Ζώη, την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Συναυλιών «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας, που βρίσκεται στη… περισσότερα...
Ιουν 22/2017 00.15.01

Ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του Ι.Ν Αγίων Αναργύρων

in Στερεοελλαδίτικα
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων προχώρησε σήμερα στην ασφαλτόστρωση του προαύλιου χώρου του Ι.Ν Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν με τους δύο ακόμη παράπλευρους δρόμους που… περισσότερα...
Ιουν 18/2017 20.57.58

Διακοπές κυκλοφορίας λόγω έργων στο κέντρο της Λαμίας

in Στερεοελλαδίτικα
Η Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Έργων (Τμήμα Οδοποιίας και Κυκλοφοριακών ρυθμίσεων) του Δήμου Λαμιέων σας ενημερώνει ότι, στα πλαίσια του έργου «Συντήρηση και ανακατασκευή οριζόντιας σήμανσης οδών», θα πραγματοποιηθούν εργασίες… περισσότερα...
Ιουν 18/2017 20.39.49

Την Τρίτη 20 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας

in Στερεοελλαδίτικα
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 20/6/2017 ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 36905 - 16/6/2017 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (Άρθρο 67, Ν.3852/10) Θέμα 1 : 6Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ Δ.Λ. ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ… περισσότερα...
Ιουν 18/2017 20.27.40

Αρίστευσαν οι μαθητές της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Φθιώτιδας

in Στερεοελλαδίτικα
Την Παρασκευή 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός. Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος εννέα μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν Πτυχίο ή… περισσότερα...
Ιουν 15/2017 10.18.59

Τραγουδώντας και χορεύοντας με το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας

in Στερεοελλαδίτικα
Εκδήλωση αφιερωμένη στα πανηγύρια και τα γλέντια των νησιών του Αιγαίου,πραγματοποιεί το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας , στο Κάστρο Λαμίας την Κυριακή 18 Ιουνίου. Μέσα από αναβιώσεις εθίμων, προβολές, αφηγήσεις, χορούς και τραγούδια θα… περισσότερα...
Ιουν 14/2017 16.15.23

Βραδιά παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διβριωτών

in Στερεοελλαδίτικα
Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διβριωτών διοργανώνουν Βραδιά Παραδοσιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιούνη και ώρα 21.00 στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου στα Γαλανέικα Λαμίας.… περισσότερα...
Ιουν 14/2017 15.07.23

Θρήνος στην Χαλκίδα:Νεκρή σε τροχαίο 19χρονη,τραυματίας η δίδυμη αδελφή της

in Στερεοελλαδίτικα
Οι δύο αδελφές επέστρεφαν τα ξημερώματα στο σπίτι τους από βραδινή έξοδο μαζί με δύο νεαρούς 20 και 21 χρόνων. Για λόγους που ερευνά η Τροχαία Χαλκίδας το ΙΧ των παιδιών συγκρούστηκε με ΙΧΕ που οδηγούσε 30χρονος και επέβαινε μία… περισσότερα...
Ιουν 13/2017 15.54.24

Καρπενήσι:Διεθνής διάκριση για την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου

in Στερεοελλαδίτικα
Μία από τις τρεις κορυφαίες θέσεις διάκρισης κατέκτησε το Καρπενήσι στον Διεθνή Aρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «UIA Friendly and Inclusive Spaces Awards – Φιλικοί και Ανοιχτοί Χώροι σε όλους» που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια από την «International Union of… περισσότερα...
Ιουν 10/2017 21.27.47

Στο Δίστομο ξέσπασε η Ζωή κατά του γερμανού πρέσβη....

in Στερεοελλαδίτικα
Ένα πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Γερμανό πρέσβη και τον Μανώλη Γλέζο συνέβη σήμερα στην επίσημη τελετή του δήμου Διστόμου με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου… περισσότερα...
Ιουν 10/2017 21.24.34

Θήβα: Τραυματισμός 8χρονου από σφαίρα

in Στερεοελλαδίτικα
Χάος με πυροβολισμούς, απειλές και ξύλο μεταξύ ρομά στη Θήβα μια μέρα μετά τον θάνατο 10χρονου μαθητή από ...αδέσποτη σφαίρα! Στην περίπτωση της Θήβας ευτυχώς δεν υπήρξε μοιραίο,μία όμως από τις σφαίρες που έπεφταν βροχή βρήκε… περισσότερα...
Ιουν 08/2017 21.31.09

Επίσκεψη μαθητών στον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Λαμίας

in Στερεοελλαδίτικα
Επίσκεψη στον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας έκαναν την Τετάρτη 7 Ιουνίου τα παιδιά του Ε2 τμήματος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας στα γραφεία του Συλλόγου (Λεωνίδου 24,Λαμία). Τα παιδιά που συνοδεύονταν από το διευθυντή του… περισσότερα...
Ιουν 08/2017 16.51.08

Απολογισμός πεπραγμένων από τον Δήμαρχο Δομοκού στις 26 Ιουνίου

in Στερεοελλαδίτικα
Καλείστε να προσέλθετε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και ώρα 13:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Μουσών 1), όπου θα πραγματοποιηθεί η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού για τον απολογισμό… περισσότερα...
Ιουν 06/2017 15.57.39

O σκηνοθέτης είσαι εσύ...από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

in Στερεοελλαδίτικα
«Ο Σκηνοθέτης είσαι εσύ» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρα 20.00 το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων των Εργαστηρίων Κινηματογράφου και Κινουμένων Σχεδίων. Η… περισσότερα...

Υγεία, τεχνολογία,πολιτιστικά

Υγεία

Ιουν 17, 2017

Τηγανητές πατάτες-φόνισσες!

in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στον κόσμο, που τρώγεται μετά μανίας ως συνοδευτικό ή και ως κυρίως πιάτο, οι τηγανητές πατάτες, ενοχοποιούνται για πρόκληση πρόωρου θανάτου, αν κάποιος τις τρώει δύο φορές την εβδομάδα ή παραπάνω.… περισσότερα...
Ιουν 08, 2017

Το λευκό ή το μαύρο ψωμί είναι τελικά πιο υγιεινό;

in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ερώτημα ποιό είδος ψωμιού είναι το πιο υγιεινό, η απάντηση μιας νέας μικρής ισραηλινής επιστημονικής έρευνας είναι ότι αυτό τελικά εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς δεν αντιδρά ο οργανισμός όλων των ανθρώπων με τον ίδιο… περισσότερα...
Μαϊ 18, 2017

Το ταχίνι στη μάχη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ταχίνι είναι μια τροφή απόλυτα ενταγμένη στη Μεσογειακή διατροφή και τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριληφθεί στα σούπερ τρόφιμα, καθώς η κατανάλωσή του αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και την… περισσότερα...
Μαϊ 18, 2017

Χάστε 8 κιλά σε 2 μήνες...

in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αν το πήρατε απόφαση και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε δίαιτα και να απαλλαγείτε από τα λίγα ή τα πολλά κιλά που βαραίνουν το σώμα και τη διάθεσή σας, εμείς σας ετοιμάσαμε την ιδανική δίαιτα για να πετύχετε τον σκοπό σας. Όλες οι… περισσότερα...
Μαϊ 18, 2017

5 στόχοι για το καλοκαίρι...

in ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Έχουμε ήδη κλείσει εισιτήρια για το αγαπημένο μας νησί, αλλά ακόμη δεν έχουμε κλείσει ραντεβού στον γυναικολόγο, ούτε στον οδοντίατρο! Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να θέσουμε μερικούς σημαντικούς στόχους για την υγεία μας πριν βγούμε στην… περισσότερα...

Πολιτιστικά

Μαϊ 18, 2017 182

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την ερχόμενη Πέμπτη, 18…
Ιουλ 15, 2016 1955

Πού πήγε πάλι ο... Jordan;

Στην πρωτεύουσα ταξίδεψε για δύο παραστάσεις το Τμήμα Ενηλίκων του Θεατρικού…
Ιουν 07, 2016 2244

Παγκόσμια διάκριση για την Pizza Fan και την Ελλάδα

Παγκόσμια διάκριση για την Pizza Fan και την Ελλάδα! Τον Απρίλιο του 2016, στα διεθνή…
Φεβ 26, 2016 2588

Ρομποτική για μαθητές Δημοτικού

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς…

Τεχνολογία

Μαϊ 18/2017 10.13.30

Μας αφορά όλους. Τι είναι το ransomware και πως 'χτυπά'.

in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παγκόσμια αναταραχή έχει προκαλέσει η γιγάντια κυβερνοεπίθεση που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με στόχο δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Εν δυνάμει θύματα όμως, είμαστε όλοι και καλό είναι να… περισσότερα...
Απρ 27/2017 21.13.18

Ξεκίνησε η διανομή του Windows 10 Mobile Creators Update.

in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
H Microsoft ανακοίνωσε την διάθεση του Windows 10 Mobile Creators Update (γνωστού και ως Windows 10 Mobile Redstone 2). Σύμφωνα με την Αμερικάνικη εταιρεία, όλοι τώρα θα μπορούν “να δημιουργούν, να μοιράζονται και να απολαμβάνουν την… περισσότερα...
Ιαν 19/2017 10.06.47

Έτσι θα βρίσκετε πλέον εύκολα πάρκιν...

in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Google συνεχίζει να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα δεδομένα που συγκεντρώνει από τα εκατομμύρια χρήστες της υπηρεσίας Google Maps, εμπλουτίζοντας την με περισσότερες και χρήσιμες δυνατότητες. Έτσι μετά την εμφάνιση της κίνησης… περισσότερα...
Νοε 18/2016 20.50.32

Μόνο ένα από τα τρία iPhone θα διαθέτει οθόνη OLED.

in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το επόμενο έτος θα έχουμε την 10η επέτειο του iPhone. Λόγω της ειδικής αυτής περίστασης, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς άρθρα και αναλύσεις και έχουν κυκλοφορήσει φήμες, ότι η εταιρεία με έδρα το Cupertino στην California,… περισσότερα...
Οκτ 22/2016 10.56.50

Το Galaxy S8 θα διαθέτει iris scanner και dual-camera setup.

in ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Η Samsung καθησύχασε τους προμηθευτές της που επηρεάστηκαν από την αποτυχία του Galaxy Note7 και ανακοίνωσε ότι θα τους αποζημιώσει. Σύμφωνα με αναφορές από την Νότιο Κορέα, ένα μεγάλο μέρος των σχεδίων της Samsung αφορά στον εξοπλισμό… περισσότερα...