Δημ. Κουτσούμπας: Στα βουνά της Ευρυτανίας ο λαός πάλεψε για μια άλλη Ελλάδα

0

Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην κατάμεστη πλατεία του Καρπενησίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ.

Η κεντρική πλατεία της Ευρυτανικής πρωτεύουσας αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το μεγάλο πλήθος που απλώθηκε και στους γύρω δρόμους, ενώ πολλοί παρακολουθούσαν και από τα μπαλκόνια των γύρω κτιρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλατεία ήταν γεμάτη περίπου 1,5 ώρα πριν την έναρξη της ομιλίας, ενώ μια μικρή δυνατή μπόρα που έπεσε, δεν πτόησε κανέναν.

Με το σύνθημα «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική» και τις σημαίες να ανεμίζουν οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στο βήμα τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο, που άνοιξε τη συγκέντρωση.

Με το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στο βήμα τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

“Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Σας μεταφέρω το θερμό χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ! Το ΚΚΕ είναι εδώ! Η ΚΝΕ είναι εδώ! Στη Ρούμελη του Άρη και του Νάκου Μπελή, του Χαρίλαου Φλωράκη και του Διαμαντή. Στην καλύβα του Στεφανή και στις Κορυσχάδες. Στη Βίνιανη και στο Καρπένησι. Στα βουνά τα τραγουδισμένα, στην Γκιώνα που άστραφτε από τα όπλα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στα Άγραφα που μούγκριζαν από τις φωνές των ανταρτών του ΕΛΑΣ και των μαχητών του ΔΣΕ, στο Καρπενήσι που γιόρταζε λεύτερο μετά τη νικηφόρα επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού το 1949.

Στα μέρη που ο ΔΣΕ με τη δράση του αχρήστεψε έναν προς έναν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για τη συντριβή του. Κάθε φορά σχεδίαζαν την εξόντωση του ΔΣΕ από το 1947 και κάθε φορά που νόμιζαν ότι το είχαν πετύχει, έβρισκαν μπροστά τους τους μαχητές και τις μαχήτριές του.

Στα βουνά και τα περάσματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στα μέρη που το ΚΚΕ δέθηκε με κάθε τους σπιθαμή και οικοδόμησε δεσμούς αίματος και αγώνα με τον λαό της περιοχής.

Εδώ που ο λαός μας ονειρεύτηκε και πάλεψε για μία άλλη Ελλάδα, του δίκιου και της προκοπής, χωρίς δυνάστες ντόπιους και ξένους. Εδώ που η ταξική πάλη και η όξυνσή της απέδειξε ότι αυτά που φαίνονται σήμερα στάσιμα μπορούν να ανατραπούν, να αλλάξουν με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον λαό. Εδώ που αποδείχτηκε ότι οι λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του λαού μας γράφτηκαν όταν χειραφετήθηκε από τους εκβιασμούς και τα διλήμματα της αστικής τάξης και άγγιξε με τα χέρια του την πραγματική λευτεριά.

Υπήρχε και η επιλογή της υποταγής για όλους αυτούς που έγραψαν το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης. Αλλά δεν την δέχτηκαν, βάδισαν στον δρόμο της πάλης.

Μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία προς το πάρκο του Κεφαλόβρυσου όπου και η κατασκήνωση του Διημέρου, όπου η βραδιά συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου , συναυλία – αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με την Ρίτα Αντωνοπούλου και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Νωρίτερα το πρωί έγινε πεζοπορία στα χνάρια των ηρωικών μαχητών του ΔΣΕ στο λόφο του Αγ. Δημητρίου , επίσκεψη μαθητών στο ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων , ενώ στην κατασκήνωση όπου λειτουργούσε και βιβλιοπωλείο , έγιναν και αγώνες μπάσκετ .

Από 902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here