Συζήτηση για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Λαμία

0

Ο Δήμος Λαμιέων, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης και προκειμένου οι δημότες να εκφράζουν τη δική τους γνώμη για την βιώσιμη κινητικότητα, για τα προβλήματα της πόλης καθώς και απόψεις για τις πιθανές λύσεις τους, παρουσιάζει την «Πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών. Οι ίδιοι οι δημότες συνδιαμορφώνουν μαζί με τις Υπηρεσίες το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λαμίας.

Το ΣΒΑΚ, που αποτελεί Στρατηγικό Σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας έχει ως σκοπό την διερεύνηση και επιλογή παρεμβάσεων και έργων στον αστικό ιστό του Δήμου. Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η εξασφάλιση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης όπως η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλάτου και η πεζή μετακίνηση έναντι στην ολοένα αυξανόμενη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου. Η αστική κινητικότητα έχει άμεση συνάρτηση με την οργάνωση και λειτουργία του αστικού χώρου, καθώς και με την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα των κατοίκων και τις δραστηριότητες στην πόλη.

Βασικό αντικείμενο του ΣΒΑΚ αποτελεί η καταγραφή των αναγκών και των προβλημάτων στη λειτουργία της πόλης και των παρακείμενων οικισμών από ένα δίκτυο φορέων που θα είναι αρμόδιοι για το σχεδιασμό και την υλοποίησή του σε συνεργασία με τον ανάδοχο, καθώς και για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του Σχεδίου στο Δήμο Λαμιέων.

Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας συνάντηση για τη διαβούλευση των Φορέων του έργου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Αινιάνων 9-11). Εκεί ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς σχετικά με τη λειτουργία του Δικτύου Φορέων ΣΒΑΚ που θα συμβάλει ουσιαστικά στο σχεδιασμό του οράματος και του τελικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Εισηγητές στη συνάντηση, από την ομάδα εργασίας του Αναδόχου, ήταν οι:

  • Θάνος Βλαστός, Καθηγητής πολεοδομίας και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Ευθύμιος Μπακογιάννης, Διδάκτωρ Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό ΕΜΠ- Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών
  • Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περ. Ανάπτυξης, MSc Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός
  • Κάτια Χάγιου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, MSc

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης σχολίασε στο διαδίκτυο:

Σε συνέχεια των έργων που εντάξαμε στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, του έργου FABULOS και της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με LED, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έρχεται να ενώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες υποδομές.
Το ΣΒΑΚ για το οποίο συζητήσαμε σήμερα με τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας, είναι το εργαλείο σχεδιασμού στον τομέα των μεταφορών που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τις αναπλάσεις και τα έργα τα οποία ήδη ξεκινάμε ένα-ένα να υλοποιούμε.
Έτσι, δημότες και επισκέπτες, πεζοί και οδηγοί θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας σύγχρονης πλέον ευρωπαϊκής πόλης.
Η Λαμία, γίνεται σταδιακά και μεθοδικά, η πόλη που όλοι επιθυμούμε με στόχο την καλύτερη ποιότητα της ζωής για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here