Πως τιμήθηκε στην Λαμία η εορτή του Αγίου Παϊσίου (ηχητικό)

0

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου η μνήμη του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.
Πλήθος ιερέων από όλες τις ενορίες της Λαμίας παραβρέθηκαν όπως και πλήθος πιστών ενώ εψάλησαν το απολυτίκιο και το μεγαλυνάριο του αγίου, ποιήματα που έγραψε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κος Νικόλαος.
Παράλληλα ετέθη προς προσκύνηση το επανωφόριο του αγίου, το οποίο έδωκε ο ίδιος στον κο Νικόλαο σε μια από τις συναντήσεις τους στο Άγιον όρος.


Ο Πρωτοπρεσβύτερος. π. Κωνσταντίνος Βάγιας, Εφημέριος της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου, μίλησε για την μεγάλη και αγιασμένη προσωπικότητα του συγχρόνου αγίου μας, τον οποίο χαρακτήρισε ως: «αυθεντικό άνθρωπο, αγωνιστή μοναχό και προφήτη, απόστολο και παρηγορητή μέσα στον κόσμο».

Ο κος Νικόλαος στη συνέχεια αναφέρθηκε στον άγιο Παΐσιο και σε γεγονότα και περιστατικά από την γνωριμία τους και την πνευματική συναναστροφή τους στο Άγιον όρος και τόνισε:

« Όλος ο Ορθόδοξος κόσμος σήμερα πανηγυρίζει τη μνήμη του. Όλες οι Εκκλησίες έχουν εικόνα του. Τον αγάπησε γρήγορα όλη η οικουμένη, διότι αγάπησε τον Θεό, τον άνθρωπο και όλη την κτίση.
Μιλούσε με τα πουλιά, τα φίδια και με όλα τα ζώα, τους έδειχνε αγάπη κι εκείνα φιλικά ανταποκρινόταν, διότι στο πρόσωπό του έβλεπαν τον Κύριο δημιουργό τους. Ιδιαίτερα όμως αγαπούσε τους αμαρτωλούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Δεχόταν με αγάπη ανεξαιρέτως όλο τον κόσμο και μιλούσε με παραδείγματα. Τα λόγια του ήταν «Ευαγγέλιο» που απάλυναν τον πόνο και θεράπευαν την ψυχή των ανθρώπων.
Η Φθιώτιδα εγνώρισε τον όσιο Παΐσιο ως στρατιώτη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην πόλη της Μακρακώμης εκεί που τώρα αναγείρεται Ναό εις τιμήν και μνήμην του ονόματός του.»

Ακολούθησε η αρτοκλασία υπέρ υγείας την οποία προσέφερε ο 36ος Λόχος Διαβιβάσεων.
Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Μητροπολίτης εις ανάμνησιν της ημέρας προεχείρισε Πρωτοπρεσβύτερο τον απερχόμενο π. Νικόλαο Κατσαρέλη, ο οποίος υπηρέτησε επί 12 έτη ως Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λαμίας και κατόπιν αιτήματός του, κατετάγη στο Σώμα Θρησκευτικού του Ελληνικού Στρατού, υπηρετών εν ευθέτω χρόνω ως Στρατιωτικός Ιερεύς στην Ξάνθη.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλος, ο Διοικητής της 63 ΜΕ Συνταγματάρχης ΔΒ Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης ΔΒ Ευάγγελος Κραββαρίτης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.
Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here