Πρωτιά της Στερεάς: Αποκτά αποτεφρωτήριο νεκρών!

0

Μια πρωτιά έχει πανελλαδικά η Στερεά Ελλάδα,η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας παρείχε άδεια σε ιδιωτική εταιρία προκειμένου ιδρύσει αποτεφρωτήριο νεκρών στην Χαλκίδα και ειδικότερα στην Ριτσώνα.
Εκεί θα μπορούν όσοι επιθυμούν αντί της κλασσικής ταφής να αποχαιρετούν τα προσφιλή τους πρόσφατα με πιο σύγχρονο τρόπο,αυτό της αποτέφρωσης.
Μια διαδικασία που βρίσκει αντίθετη την εκκλησία και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκκλησιαστικών κύκλων και θρησκευτικών οργανώσεων.
Οπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός “πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση με περιορισμένη δυνατότητα…”

Σύμφωνα με την γενικότερη κρατούσα άποψη «η σκοπιμότητα του έργου τεκμηριώνεται και από το περιβαλλοντικό του όφελος σε υπερτοπικό επίπεδο, δεδομένου ότι περιορίζει την ανάγκη εξεύρεσης και τη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων (κατάλληλων ή και παραγωγικών) για την ίδρυση νέων νεκροταφείων, ενώ συγχρόνως επιφέρει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε σχέση με τη συμβατική ταφή».
Παρόμοια αιτήματα έχουν κατατεθεί και στην Αθήνα,περιοχή Ελαιώνα,την Πάτρα,το Ηράκλειο Κρήτης και αλλού.
Μέχρι τώρα μια ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση έχει στηθεί με την σύμπραξη και γραφείων τελετών στην Βουλγαρία όπου το κόστος αποτέφρωσης πέραν των μεταφορικών ανέρχεται συο ύψος των 3000 ευρώ!

Σε ότι έχει να κάνει με την στάση της εκκλησίας στην καύση των νεκρών αυτή δεν έχει αλλάξει. Μετά από συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Μάρτιο του 2016, σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο νόμο για την αποτέφρωση των νεκρών, επισημαίνοντας ότι: «η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά.

Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις σχετικές διατάξεις ως αντισυνταγματικές και διευκρινίζεται προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μη μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».

Με εγκύκλιο που είχε εκδώσει τότε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, και είχε αποστείλει στις Μητροπόλεις, αναφέρει ότι Εκκλησία δε θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο σε όσους αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here