Προσφυγικό:Τι θα μάθουμε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο;

3

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων με μοναδικό θέμα τις τελευταίες πληροφορίες για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην θέση Μαυρομαντήλα του Δήμου Λαμιέων.

Μια περιοχή στα όρια σχεδόν των Δήμων Λαμιέων και Στυλίδας.
Η θέση Μαυρομαντήλα δεν ακούγεται για πρώτη φορά στις συζητήσεις για την επιλογή δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων.
Μετά την απόρριψη της δημιουργίας τέτοιου χώρου αρχικά στον Καραβόμυλο,σε παλιό ανενεργό στρατόπεδο,μετά την απόρριψη και των παλιών και εγκαταλελειμμένων εργοστασίων Βόμβυξ και Βομβυκρύλ, από τότε είχε αναφερθεί η περιοχή Μαυρομαντήλας, αλλά επειδή στην Ελλάδα ισχύει το “σιγά μωρέ πουθενά δεν θα γίνει”, κανένας δεν το πήρε στα σοβαρά ή αν θέλετε το αποδέχτηκαν ορισμένοι που όμως ποτέ δεν πίστεψαν ότι μπορεί να είναι η τελική επιλογή του νέου αυτού διεθνώς αποκαλούμενου HOTSPOT.

Όμως από την εποχή του Καραβόμυλου ως σήμερα αρκετά άλλαξαν στην κυβερνητική δομή χωρίς να γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό από τον πολύ κόσμο.
Για παράδειγμα ο σκληρός νεοδημοκρατικός κυβερνητικός πυρήνας, ποτέ δεν αποδέχτηκε τους κατά καιρούς σώγαμπρους προερχόμενους κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ένας από αυτούς είναι και ο σημερινός Υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον οποίο αναγνώρισαν όμως ορισμένες ικανότητες που μάλλον δεν διαθέτουν τα αμιγώς νεοδημοκρατικά στελέχη όπως αντιμετώπισης τρομοκρατίας, απομάκρυνσης καταληψιών και αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια κ.α.
Όμως το θέμα των προσφύγων που είναι ζεματιστή πατάτα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έτυχε της καλύτερης αντιμετώπισης, γιαυτό παραγκωνίστηκε στη ουσία και ο αρχικά ορισθείς ως ο καθ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ανατέθηκε έτσι και η υπόθεση προσφύγων στον κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος όμως δεν τα κατάφερε.
Το προσφυγικό δεν είναι υπόθεση 17 Νοέμβρη ή απομάκρυνσης καταληψιών από τα Εξάρχεια .
Έχει διεθνείς προεκτάσεις και απαιτεί διπλωματικό και πολιτικό χειρισμό που πολύ απέχει από τις “γνώσεις και την εμπειρία του κ.Χρυσοχοίδη” ανέφεραν φιλοκυβερνητικές πηγές.

Έτσι στην ουσία και χωρίς να γίνει ευρέως αντιληπτό ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ανέθεσε την αρμοδιότητα διαχείρισης του προσφυγικού στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο υπουργός Εσωτερικών λοιπόν έχει το επάνω χέρι και αποφασίζει πλέον για το που θα δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Έτσι αφού αρχικά κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές και τους … έτριξε τα δόντια, ότι πρέπει εδώ και τώρα να αποφασίσουμε την δημιουργία HOTSPOT για την Στερεά στην Φθιώτιδα, επανήλθε η πρόταση για την περιοχή Μαυρομαντήλα,πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων όταν δινόταν η …μάχη του Καραβομύλου.

Έτσι άρχισε να δουλεύεται ο φάκελλος ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ. Είχαν βέβαια προηγηθεί επισκέψεις μηχανικών και στενών συνεργατών του κ.Θεοδωρικάκου στην περιοχή και έκριναν ότι πληροί γεωγραφικά τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις δημιουργίας χώρου φιλοξενίας.
Στο μεταξύ κάποιοι ίσως είχαν σχετική ενημέρωση αλλά την κρατούσαν ως εφτασφράγιστο μυστικό αγνοώντας ότι τίποτα δεν είναι πλέον μυστικό και αντίθετα η σιωπή τους μάλλον τροφοδότησε μια εκκωφαντική παραπληροφόρηση που τώρα παρασύρει εύκολα την πλειονότητα των όχι ιδιαίτερα ενημερωμένων ή και προβληματισμένων πολιτών, ανακαλεί στην μνήμη παλιές πικρίες και παρέχει την ευκαιρία όλα αυτά να αναμοχλευθούν και να δημιουργήσουν ένα άκρως εκρηκτικό μείγμα στείρας έως ανεξέλεγκτης αντιπαράθεσης.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται κραυγές που τρέφονται ακριβώς από την έλλειψη ενημέρωσης αφού όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά το κέντρο στόχευε στον αιφνιδιασμό και στην δημιουργία τετελεσμένων .

Όμως τέτοιες εκρηκτικές καταστάσεις δεν διαχειρίζονται με αιφνιδιασμούς ή εν θερμώ αποφάσεις.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμος Καραΐσκος που μετείχε στην προχτεσινή σύσκεψη,ζήτησε φάκελλο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πρότασης Θεοδωρικάκου. Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία γύρω από τα οποία μπορεί να αναπτυχθεί η συζήτηση στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ή και πάλι ο καθένας θα πει τα δικά του μη συμβάλλοντας όμως έτσι στο να αντιμετωπισθεί ενωμένα ένα θέμα που έρχεται από το κέντρο χωρίς να ερωτηθεί κανείς;

Γιατί φαίνεται πως όλα έχουν πέσει στις πλάτες του Δήμου Λαμιέων.
Θα τοποθετηθούμε όταν δούμε περισσότερες λεπτομέρειες λένε οι βουλευτές,τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος τονίζεται από την Περιφέρεια.

Όσον αφορά στους πολίτες , κατά την άποψη μας ελάχιστοι θα ενημερωθούν από την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ.
Οι περισσότεροι θα ακούσουν τον γείτονα, τον φίλο , τον σύμβουλο που θα μεταφέρει κατά το δοκούν μια ενδεχομένως παραποιημένη ενημέρωση και με βάση αυτή θα καθορίσουν την στάση και την συμπεριφορά τους.Που διερμηνεύεται στο “στα δικά μου όρια να μην γίνει τίποτα,ας πάνε στον γείτονα”

Τι ακριβώς θα γίνει στην Μαυρομαντήλα, ποιοι θα εγκατασταθούν εκεί, πόσοι, ποιας εθνικότητας και ποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων, οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα, μικροί ή μεγάλοι, θα είναι ανοιχτού ή κλειστού τύπου hot spot, θα είναι μόνιμος χώρος ή προαναχωρησιακός και πόσο θα διαρκεί η παραμονή των προσφύγων εκεί, θα είναι μόνον πρόσφυγες ή και οικονομικοί μετανάστες, ποιος θα αναλάβει την επιτήρηση τους, τι προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις που έχει αποδεχτεί και συνυπογράψει και η χώρα μας;
Γιατί έμειναν απέξω, προς στιγμήν οι άλλοι Νομοί όπως της Φωκίδας και της Ευρυτανίας;
Θα έρθουν εδώ φιλήσυχοι άνθρωποι, διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τα σπίτια και τις πατρίδες τους,κακοποιά στοιχεία ή άνθρωποι που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην “παραμυθένια” Δύση;
Είναι όλοι ελεγμένοι υγειονομικά και ποιος φορέας θα αναλάβει την ιατρική τους φροντίδα;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και απορίες ή ανησυχίες πρέπει να απαντηθούν αλλά ποιος έχει τέτοια επίσημη ενημέρωση;
Τέτοιες σοβαρές υποθέσεις πρέπει να εξετάζονται με περισσότερη ψυχραιμία, νηφαλιότητα, γνώση και λογική, Ο Δήμαρχος Λαμιέων το έχει διακηρύξει σε κάθε τόνο και με κάθε αφορμή:Δεν είμαστε και δεν θα κινηθούμε με προχειρότητα.

Και τέλος εδώ σε αυτόν τον τόπο έχουμε δείξει δείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς,δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να αρπάξουμε καμιά ρετσινιά ότι είμαστε ρατσιστές και ξενοφοβικοί.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί το ονομάζουμε ακόμη «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ», αυτό εδώ & χρόνια έχει «καταρρεύσει», ο ΟΗΕ έχει καθορίσει τα κριτήρια για να έχει κάποιος ιδιότητα ΠΡΟΣΦΥΓΑ, στην Ελλάδα μόνο παράνομοι μετανάστες υπάρχουν!
    Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα για να «πετύχουν» οι «σκοτεινές» δυνάμεις την διάλυση –εξαφάνιση του Ελληνικού Έθνους…

  2. Δυστυχώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ….!!! ΝΑ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ….ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΆΝΑΜΕ ΤΟ ΧΡΈΟΣ ΜΑΣ…..!!!
    ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΨΥΧΩΝ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ, ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ,ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ, ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ,ΙΡΑΝΟΙ, ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ. Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΊΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ. ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΜΗΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ , ΠΡΙΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑΣ. ΜΗ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΕΣΤΙΕΣ ΑΛΥΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ , ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
    ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here