Πλημμύρισε από κόσμο το Δημ.Θέατρο στην εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμηοσύνης

0

Γέμισε κόσμο το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας το βράδυ της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση- αφιέρωμα στο πρώτο και μοναδικό κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ιωάννη Καποδίστρια από το παράρτημα Λαμίας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ.
Κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτριος Μεταλληνός,γιός του Μακαριστού κληρικού και καθηγητή Θεολογίας δρ Γεωργίου Μεταλληνού!
Ο ομιλητής με ευφράδεια λόγου και επιστημονικά εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση του κατέπληξε το κοινό της Λαμίας.
Παρόντες ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.Συμεών , ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραίσκος, ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης, μέλη της τοπικής επιστημονικής κοινότητας κ.π.α.
“Ο Καποδίστριας είχε επτά ιδιότητες, σύμφωνα με τον κ. Μεταλληνό.
Ορθόδοξος της εμπειρίας, Ιατρός ανάργυρος, Νομικός δίκαιος, Στρατιωτικός επιτελικός, Διπλωμάτης απολύτως έντιμος, Εθνεγέρτης από την Ελβετία και Πολιτικός Κυβερνήτης και Εθνομάρτυρας.
Ο Καποδίστριας γεννήθηκε μέσα στην Εκκλησία και πέθανε σχεδόν μέσα στην Εκκλησία, στο κατώφλι της και ετάφη μέσα στην Εκκλησία. Οι αδελφές της μητέρας του, όπως και οι δύο αδελφές του, ήταν μοναχές.
Για να γίνει κατανοητό το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε, πρέπει να τονιστεί ότι την εξοχική του κατοικία, στην οποία έζησε τον περισσότερο καιρό, την χώριζε ένας τοίχος από την μονή της Πλατυτέρας. Έτσι, η οικογένεια Καποδίστρια μεγάλωσε με φιλομόναχο πνεύμα και ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στο μοναστήρι.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας λοιπόν, ήταν ακραιφνής Ορθόδοξος και η Ορθόδοξη αυτοσυνειδησία του δεν τον εγκαταλείπει ποτέ. Όποιος ασχολείται μαζί του και αγνοεί αυτήν την παράμετρο, σημαίνει ότι τα συμπεράσματα του είναι αυθαίρετα.
Υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος Κυβερνήτης στην ιστορία. Η συνολική ορθή πολιτική του δράση, θα τον καταστήσει μέγιστο των Ελλήνων της εποχής του (Θ. Κολοκοτρώνης), αλλά και μέγιστο των Ευρωπαίων (Μέττερνιχ και Κίσινγκερ).

Είναι ο μοναδικός Έλληνας ηγέτης που προσέλαβε τον τίτλο «Κυβερνήτης». Από τον θεσμικό του ρόλο αναδεικνύεται σε μοναδική περίπτωση Έλληνα πολιτικού, που διακυβερνά, αντιμετωπίζοντας τα κύρια προβλήματα του κράτους του.

Αποτελεί τον μοναδικό πολιτικό ηγέτη που δημιουργεί κράτος, όπως προηγουμένως είχε συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του Ιονίου, του Γερμανικού και του Ελβετικού, αλλά και στη διάσωση του Γαλλικού.

Έτσι, στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δημιουργήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, υπάρχει η τεκμηριωμένη ιστορικά απάντηση, ότι η ύπαρξη των εν λόγω κρατών, οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην πολιτική και διπλωματική συμβολή του Καποδίστρια.
Δολοφονήθηκε έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα Ναυπλίου καθώς πήγαινε να εκκλησιαστεί, όπως κάθε Κυριακή, από τους Μαυρομιχαλαίους.
Τον ένα μάλιστα, τον Κωνσταντίνο, τον σπούδασε με δικά του χρήματα, ο Καποδίστριας. Οι μόνοι που κέρδισαν από την δολοφονία του Καποδίστρια, ήταν οι εχθροί του Ελληνισμού. Ετάφη στην πατρίδα του την Κέρκυρα και στην αγαπημένη του μονή, την Πλατυτέρα…”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here