Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ

0

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε Ημερίδα, από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία»

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία στην Ημερίδα μας, που ως στόχο έχει την ενημέρωση των συμπολιτών μας για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

Η Υπηρεσία μας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της «ζωντανής» επικοινωνίας με τους πολίτες, με τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως γνωρίζετε, η σημαντικότερη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης. Οφείλουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Τα άτομα με αναπηρία, αποτελούν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και η Ελληνική Αστυνομία, όπως άλλωστε και όλες οι Αρχές, οι Φορείς, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, οφείλει να ανταποκρίνεται ισότιμα, με σεβασμό και ευαισθησία, στις ανάγκες αυτών των συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, εμείς οι αστυνομικοί, οι «ένστολοι πολίτες» της κοινωνίας μας, έχουμε βασική ευθύνη στην παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης προς τα άτομα με αναπηρία, με έμφαση στην ενίσχυση της προσβασιμότητάς τους σε όλους τους χώρους και ειδικότερα στους φορείς παροχής υπηρεσιών,τόνισε μιλώντας αμέσως μετά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του FM-1 ο κος Μαντζιώκας.

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του που στο ακροατήριο φιλοξενήθηκαν μαθητές και μαθήτριες Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, στους οποίους απηύθυνε  ένα κυρίαρχο κοινωνικό μήνυμα.

“Οφείλουμε όλοι να βρισκόμαστε πάντα δίπλα σε αυτούς τους συνανθρώπους μας, έτοιμοι και πρόθυμοι να τους διευκολύνουμε, ώστε να απολαμβάνουν μαζί μας όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ως άτομα και ως μέλη της ίδιας κοινωνίας το δικαιούνται.”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαος, καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους της εκδήλωσης και συνεχάρη τους διοργανωτές , για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή Ημερίδα, η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει μόνο ενημερωτικό αλλά κυρίως αφυπνιστικό χαρακτήρα, για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο για την κοινωνία, ενώ εξέφρασε παράλληλα την χαρά του για το ακροατήριο, το οποίο αποτελούταν και από μαθητές.

Αναφέρθηκε στην συμβολή της Εκκλησίας στα άτομα με αναπηρία, ενώ προσέγγισε θεολογικά το θέμα αναλύοντας την αγάπη, τον σεβασμό και την διακονία της Εκκλησίας προς τους ανθρώπους με αναπηρία, θεμελιώνοντας τον λόγο του σε χωρία του Ευαγγελίου.

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Φθιώτιδας, Παναγιώτης Μαρκοστάμος, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης της Ημερίδας που συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, αναφορικά με την προσβασιμότητα, την εκπαίδευση και την αυτόνομη διαβίωσή τους, πρακτικές που διασφαλίζουν ότι η Αναπηρία διαχέεται ως κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και ποικιλομορφίας.  

Την θεματική ενότητα της Ημερίδας, ανέπτυξαν κατά σειρά:

  • Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Λαμίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ανδρέας Κυρίτσης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων πού πρέπει να δοθούν από Φορείς της κοινωνίας στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και πώς η Ελληνική Αστυνομία, ως θεμελιώδης θεσμός αυτής, στέκεται αρωγός (με πρόληψη – καταστολή) στα εν λόγω προβλήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας.
  • Ο ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, Βασίλειος Μπακόλας, ο οποίος ανέλυσε, από ιατρικής σκοπιάς, τα είδη αναπηρίας και επικεντρώθηκε στους τρόπους προσβασιμότητας των ατόμων αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους δραστηριότητας.
  • Η ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Β’ Μαρία Κορώνη, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά με αναπηρία, αλλά και στους γονείς τους, καθώς και στην διαδικασία ενσωμάτωσής τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως επίσης και στα ψυχολογικά οφέλη από την ενεργή τους συμμετοχή στον αγωνιστικό αθλητισμό, μέσω του οποίου ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός.
  • Ο Αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Χουσιανίτης, που υπηρετεί στο Επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε στην αποτύπωση των συναισθημάτων των ατόμων με αναπηρία και στην παράθεση παραδειγμάτων που απορρέουν από τις καθημερινές δυσκολίες πού αντιμετωπίζουν, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη και παρότρυνση να αλλάξει μια πεπαλαιωμένη νοοτροπία, με τη βοήθεια της Ελληνικής  Αστυνομίας.

Την Ημερίδα παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός πολιτών και μαθητών Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων του Νομού Φθιώτιδας, καθώς και τοπικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Σώματος.

Επιπλέον, παρέστησαν οι Διευθυντές όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απόστρατοι αστυνομικοί και αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας και του Επιτελείου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή όπως τονίστηκε,η σημαντικότερη αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, είναι η προστασία των συνανθρώπων μας και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, θα συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και για την ανάπτυξη διαύλου άμεσης και διαρκούς επικοινωνίας με τους πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here