Ο Δημήτρης Βέττας γενικός εισηγητής στην συζήτηση του προυπολογισμού

0

Κατά την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019» στην Ολομέλεια της Βουλής, εχθές στις 12-12-2018, ο βουλευτής του Ν. Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Βέττας τοποθετήθηκε ως Γενικός Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2019 ως τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από μία δεκαετία, ο οποίος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ, αποτέλεσμα της συνέπειας στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιέχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, περικοπές και διόγκωση φόρων, ενώ αντίθετα περιέχει αύξηση κοινωνικών δαπανών, μείωση φόρων και εισφορών και επεξηγηματικά παρέθεσε τους ακόλουθους στόχους:
Τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση 1% κατ’ έτος.
Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση των φορολογούμενων με χαμηλή αξία ακίνητης περιουσίας κατά ανώτατο ποσοστό 30% για το 2019.
Τη μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες- μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, Αγροτικούς και Σχολικούς Συνεταιρισμούς αλλά και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Τη μείωση κατά 1/3 ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως και 24 ετών.
Την επιδότηση στέγασης 340 χιλιάδων νοικοκυριών τα οποία διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία ή είναι δανειολήπτες, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Την πρόσληψη 7.500 εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και στην “Ειδική Αγωγή” και
την κατάργηση του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα που αυξάνονται, ανέφερε τρεις λόγους:
Την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Η χρονιά κλείνει με ανάπτυξη 2% και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την περίοδο Ιανουάριος- Αύγουστος 2018, τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 624,27 ευρώ.

Τη συνεχή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία επιτυγχάνεται μέσω στοχευμένων ελέγχων-ΣΕΠΕ- και δράσεων όπως, π.χ. το πρόγραμμα οικειοθελούς συμμόρφωσης, στο οποίο είχαν υποβληθεί 507.677 δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης συνολικού δηλωθέντος ποσού 10,1 δις ευρώ, για τα οποία καταλογίστηκε κύριος και πρόσθετος φόρος ύψους 795,3 εκ. ευρώ. Οι έλεγχοι κατά την τουριστική περίοδο είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου του 2018.

Την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δείτε την τοποθέτηση σto video που ακολουθεί:

Συμπερασματικά ανέφερε ότι πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούλιος 2018), δείχνει πως τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν το 2017 κατά 780 εκ. ευρώ. Είναι αλήθεια, πως καθυστερήσαν αρκετά χρόνια οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως επίσης είναι αλήθεια πώς θα καθυστερούσαν για πολλές ακόμη δεκαετίες να εφαρμοστούν προγράμματα, όπως το πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.
Έκανε επίσης αναφορά στην έκθεση ”κόλαφο” του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποκάλυψε ότι στο παρελθόν, το κόστος ανά χιλιόμετρο οδικών έργων αυξήθηκε έως και κατά 69% σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισθέν, υπήρχε μείωση του αντικειμενικού έργου κατά 55% και υπογραφόντουσαν συμβάσεις με ιδιώτες παραχωρησιούχους, πριν από την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Σε αντίθεση η παρούσα κυβέρνηση βρήκε διεκδικήσεις παραχωρησιούχων πάνω από 1,2 δις και κατάφερε να κερδίσει 764 εκ. ευρώ.

Συνοψίζοντας, σχετικά με τους φόρους τόνισε ότι κανένας νέος φόρος δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2019, τουναντίον υπάρχουν μειώσεις φόρων, κυρίαρχος στόχος του προϋπολογισμού είναι η κοινωνική συνοχή και μίλησε για υγιή επιχειρηματικότητα και προοδευτικές αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here