«Μπόνους» στους μισθούς 1,5 εκατ. εργαζομένων το 2020 -Αναλυτικά τα ποσά [πίνακας]

0

Ενα έμμεσο «μπόνους» στους μισθούς 1,5 εκατ. εργαζομένων θα φέρει το νέο καθεστώς μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

Οι αλλαγές στους μισθούς είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο κ. Βρούτσης είχε αναφέρει, τότε, για τους μισθούς ότι θα προχωρήσει «σε μια σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», η οποία θα αγγίξει το 5% μέχρι το 2024. Οι εργαζόμενοι θα πάρουν την πρώτη «γεύση» από τους νέους μισθούς των προσεχή Ιούλιο, ενώ εκτιμάται ότι τα «μπόνους» θα είναι ακόμη πιο αισθητά στα προσεχή έτη.

Η πρώτη φάση, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους μισθούς 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2020, με τη μείωση σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. Βάσει του προγραμματισμού, κατά τα επόμενα έτη οι ελαφρύνσεις -και επομένως οι αυξήσεις στους μισθούς- θα είναι ακόμα πιο αισθητές.

Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς το 2020 -Αναλυτικά τα ποσά

Με το νέο πλαίσιο εισφορών, ωστόσο, θα ευνοηθούν οι μισθοί μόνο αυτών που εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οπως εξηγεί στο economistas.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «το μέτρο εστιάζει στην πλήρη απασχόληση, με στόχο να αποθαρρυνθεί η μερική απασχόληση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, το 2019 από το σύνολο των νέων προσλήψεων το 45% αφορούσε πλήρη απασχόληση και το 55% τις ευέλικτες μορφές εργασίας, στο σύνολό τους. Δηλαδή την εκ περιτροπής εργασία και τη μερική απασχόληση» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, οι ελαφρύνσεις αφορούν τις «συνεισπραττόμενες εισφορές. Δεν θα αγγίξουν το συνταξιοδοτικό σκέλος του μισθού (π.χ. ΕΦΚΑ). Σε εκείνη την περίπτωση θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό και συνετά επέλεξαν να πάνε στα συνειπραττόμενα (σ.σ.ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ)»

Ο πίνακας με τους νέους μισθούς:

Νέοι μισθοί με μειωμένες εισφορές

Πρόβλεψη για «πονηρούς» εργοδότες -Τι όφελος θα έχουν οι επιχειρήσεις

Ερωτηθείς αν υπάρχει «παράθυρο» ώστε οι εργοδότες να κρατήσουν προς δικό τους όφελος το «μπόνους» της μειωμένης εργατικής εισφοράς, ο κ. Καρούζος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Πρόκειται για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, επομένως δεν χωρεί μετακύλιση του μισθοδοτικού κόστους. Δεν μπορεί εν ολίγοις ο εργοδότης να αποσπάσει την ελάφρυνση από τον μισθό του εργαζόμενου» διευκρινίζει.

Πέρα από τις εργατικές εισφορές που θα ανεβάσουν τους μισθούς, ελαφρύνσεις θα «δουν» πάντως και οι εργοδότες -καθώς η δική τους εισφορά θα πέσει από το 24,81% στο 24,36%. Ενδεικτικά, για κάθε εργαζόμενο των 700 ευρώ, η επιβάρυνση του εργοδότη θα διαμορφωθεί στα 170,52 ευρώ, αντί των 173,67 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Για έναν εργαζόμενο με μεικτό μισθό των 900 ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται από τα 223,29 ευρώ στα 219,24 ευρώ. Αντίστοιχα, για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 1100 ευρώ, η εργοδοτική εισφορά «πέφτει» από τα 272,91 ευρώ στα 267,96 ευρώ.

Η συνολική εικόνα δείχνει ότι ανάλογα με τον μεικτό μισθό του εργαζόμενου οι εργοδοτικές εισφορές θα είναι μειωμένες κατά 2,92 ευρώ έως και κατά 9 ευρώ (για εργαζόμενο με μεικτό μισθό 2000 ευρώ).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here