Μηνιγγίτιδα: Ζήτημα ζωής ή θανάτου

0

 

Η 24η Απριλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας. Η μηνιγγίτιδα, κυρίως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα, είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, που μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Είναι κρίσιμο να γίνει γρήγορα η διάγνωση της μηνιγγίτιδας ώστε με κατάλληλη θεραπεία να προληφθούν, ή να μειωθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

 

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας 2019 είναι το #Life After Meningitis. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας, είτε αυτές αφορούν την διαχείριση της απώλειας κάποιου κοντινού προσώπου από την μηνιγγίτιδα, είτε την διαχείριση των προσωπικών προβλημάτων που επιφέρει η ασθένεια στον ίδιο τον/την ασθενή.

Τα κύρια μηνύματα της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας 2019 είναι:

  • Η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία μπορούν να χτυπήσουν μέσα σε λίγες ώρες, αλλά οι συνέπειές τους μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή: Οι επιπτώσεις της μηνιγγίτιδας μπορούν να αλλάξουν τη ζωή του ασθενούς για πάντα με τρόπους όπως: απώλεια μνήμης, κώφωση, απώλεια όρασης, επιληψία, παράλυση, απώλεια άκρων, βλάβη οργάνων και βλάβη του εγκεφάλου. Εκείνοι που χάνουν ένα αγαπημένο πρόσωπο από την μηνιγγίτιδα, βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει για πάντα.
  • Οι εμβολιασμοί είναι καθοριστικοί για την πρόληψη της μηνιγγίτιδας: Υπάρχουν περισσότερα από ένα εμβόλια που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της μηνιγγίτιδας. Μιλήστε στον γιατρό σας για να μάθετε ποια εμβόλια είναι διαθέσιμα.
  • Η μηνιγγίτιδα μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες, οπότε το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και το να ενεργήσετε άμεσα είναι ζωτικής σημασίας: Αν υποψιάζετε μηνιγγίτιδα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  • Η μηνιγγίτιδα επηρεάζει σήμερα πάνω από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο παγκοσμίως: Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από την μηνιγγίτιδα. Τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

Η φλεγμονή που προκαλεί μηνιγγίτιδα είναι κανονικά ένα άμεσο αποτέλεσμα είτε μιας βακτηριακής λοίμωξης ή μιας ιικής μόλυνσης. Ωστόσο, η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από σπανιότερες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, μία παρενέργεια σε κάποιο φάρμακο, μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, ή από άλλους μολυσματικούς παράγοντες όπως μύκητες (κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα) και παράσιτα.

Αν η λοίμωξη, ή η φλεγμονή, που προκύψει, προχωρήσει πέρα από τις μεμβράνες του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, τότε η ασθένεια ονομάζεται εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή του εγκεφάλου).

Η υψηλότερη περίοδος κινδύνου για μηνιγγίτιδα στα παιδιά είναι μεταξύ της γέννησης και μέχρι την ηλικία των 2 ετών, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι αμέσως μετά τη γέννηση και τους πρώτους 3-8 μήνες της ζωής τους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here