«Θερίζουν» καρκίνοι του ήπατος και εγκεφαλικά

Στοιχεία φωτιά παρουσιάστηκαν στον Βόλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

0

Αυξημένοι μέχρι και τρεις φορές πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο είναι οι καρκίνοι του ήπατος στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που παρουσιάστηκε αναλυτικά σήμερα στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Η ίδια μελέτη δείχνει και αυξημένους δείκτες σε ηπατίτιδα Β, νόσο που συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του ήπατος, ενώ αυξημένα τουλάχιστον τέσσερις φορές συγκριτικά με τον μέσο πανελλαδικό όρο, είναι και τα εγκεφαλικά.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στις πρώτες ανακοινώσεις, που έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της μελέτης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που επιλήφθηκε της μελέτης.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρατήρηση που διατύπωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας σε καρκίνους του ήπατος.

Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στην επιδημιολογική μελέτη, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία νοσηρότητας, και θνησιμότητας από την ΕΛΣΤΑΤ. Πολύτιμο εργαλείο επίσης αποτέλεσαν οι διαγνώσεις που έχουν γίνει στα Νοσοκομεία Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, για καρκίνους, και πνευμονολογικά νοσήματα καθώς και εγκεφαλικά.

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έγινε η ανάλυση από ομάδα στατιστικολόγων σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών και τους γιατρούς που συμμετέχουν στην έρευνα, ώστε να βγούνε συγκριτικά στοιχεία ανά περιοχή και να καταγραφεί που παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα και σε τι είδους περιστατικά αφορά αυτή.

Παράλληλα αποτυπώνονται συγκριτικά στοιχεία με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με βάση τον χρόνο, την περιοχή και τις ηλικιακές ομάδες και έχουν ομαδοποιηθεί, σύμφωνα με τους αναλογικούς και προτυποποιημένους δείκτες. Επίσης, η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας έχει γίνει τόσο συνολικά, όσο και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη νόσους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφονται 45% περισσότεροι θάνατοι από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου στη Μαγνησία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα για την περίοδο μελέτης από το 1999 έως το 2015. Μάλιστα στους άντρες ο δείκτης είναι αυξημένος. Παρατηρούνται 57% περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πολύ αυξημένα είναι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του ήπατος: έως δύο φορές αυξημένοι οι δείκτες θνησιμότητας για τους άνδρες και έως 3,5 φορές για τις γυναίκες.

Αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσοστά της νοσηρότητας: έως και 50% μεγαλύτερη νοσηρότητα σε κακοήθη νεοπλάσματα του ήπατος καταγράφεται στη Μαγνησία, που φαίνεται να συνδέεται από την αύξηση της εξάρτησης από το αλκοόλ . 50% μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφεται και για τα κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here