Θα σπάσει τα ισόβια δεσμά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας;

Μεθοδευμένη αναβολή απόφασης καταγγέλλει η πολιτική αγωγή

0

Μια αιφνίδια αδιαθεσία του συνηγόρου υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Βαγγέλη Ανδρούλα,προκάλεσε την αναβολή ανακοίνωσης της απόφασης του Εφετείου Λαμίας στην δίκη για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια.

Την αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου προκάλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου για αναβολή στην σημερινή διαδικασία στο Εφετείο της Λαμίας και ο ορισμός της επόμενης συνεδρίασης για τις 29 Ιουλίου.

Από την 1η Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα σύμφωνα με τις οποίες αν γίνει δεκτή η πρόταση του Εισαγγελέα για δολοφονία με ενδεχόμενο και όχι άμεσο δόλο ,τότε ανοίγει ο δρόμος για σπάσιμο των ισόβιων δεσμών και ενδεχόμενη ποινή τα 10 χρόνια κάθειρξης για τον Κορκονέα που σήμερα εκτίει την ποινή των ισοβίων στο ΣΚΚ Δομοκού.

Ο κος Νίκος Κωνσταντόπουλος και η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησαν σήμερα για μεθόδευση ώστε να πέσει στα μαλακά ο πρώην αστυνομικός αφού από την 1η Ιουλίου θα ισχύει ο νέος ποινικός κώδικας.

Από την πλευρά του κατηγορούμενου έγινε γνωστό πως ο συνήγορός του αισθάνθηκε χθες το απόγευμα ισχυρούς πόνους στο στήθος και εισήχθη στο νοσοκομείο Λαμίας όπου και νοσηλεύεται στην ΜΑΦ.

Σήμερα το πρωί ενημερώθηκε το Δικαστήριο το οποίο και αποφάσισε την αναβολή έκδοσης απόφασης για το τέλος Ιουλίου.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας εξελίχθηκε μέσα σε κλίμα έντασης με ένα θρίλερ να εξελίσσεται σχετικά με τις ημερομηνίες καθώς η πολιτική αγωγή ζητούσε συνεδρίαση έως 30 Ιουνίου για να έχουν ισχύ οι διατάξεις του παλιού ποινικού κώδικα. Χρειάστηκαν πολλές διακοπές μέχρι να καθοριστεί η συνεδρίασή  για τις 29 Ιουλίου.

Για «ακραία μεθόδευση» έκανε λόγο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Νίκος Κωνσταντόπουλος προσδιορίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη έχει σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι κατηγορούμενοι επιδόθηκαν σε μία μεθόδευση ακραία μόνο και μόνο να διακόψουν τη συνεδρίαση και την έκδοση της απόφασης» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος προσθέτοντας : «θέλουν με κάθε τρόπο η απόφαση να εκδοθεί μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα δηλαδή μετά την 1 Ιουλίου 2019».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για «μεθόδευση που είναι ακραία, είναι διαβλητή, είναι προκλητική και βλάπτει και την κοινωνία αλλά και την δικαιοσύνη και συγχρόνως δίνει ένα δείγμα του πώς χρησιμοποιούνται ήδη οι νέοι κώδικες ως εργαλεία εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων».

Ο κος Κωνσταντόπουλος δεν απέφυγε και ένα πολιτικό σχόλιο μιλώντας για μια αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου λέγοντας πως «προχθές ο υπουργός δικαιοσύνης σε συνέντευξή του είπε ότι είναι ζοφερό το κλίμα στη δικαιοσύνη. Αν είσαι υπουργός Δικαιοσύνης και διαπιστώνεις ζοφερό κλίμα, πας στο σπίτι σου, αποκαλύπτεις ποιοι το δημιουργούν το εκμεταλλεύονται και ποιοι το χρησιμοποιούν». Προσέθεσε δε πως «ήδη εντός της δικαιοσύνης υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις και ήδη η κοινωνία διαπιστώνει ότι χρησιμοποιούνται πια όλα, μόνο και μόνο να εξυπηρετήσουν πολιτικές, κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες».

Ιδιαίτερα σκληρή σε δηλώσεις της ήταν και η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζοντας ότι «δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστήριο μετέχει και αυτό σε αυτή τη μεθόδευση να έχει ευνοϊκή μεταχείριση η πλευρά των κατηγορουμένων».

Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντοπούλου «αν γίνει δεκτή η πρόταση του κ. εισαγγελέα για μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο σε ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και ο Σαραλιώτης θα έχουν ευμενέστερη μεταχείριση για δε τον Κορκονέα θα σπάσουν τα ισόβια» όπως είπε.

Μάλιστα η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «αυτό είναι μια επιδίωξη της υπεράσπισης και με λύπη διαπιστώνουμε ότι και το δικαστήριο και ο εισαγγελέας συμμετέχει σ’ αυτή τη διαδικασία. Για μας είναι αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν διεκόπη η δίκη για την ερχόμενη εβδομάδα, για οποιαδήποτε μέρα της ερχόμενης βδομάδας μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να ισχύσει το ποινικό καθεστώς που ισχύει τα τελευταία 10 χρόνια και 6 μήνες από την στυγνή δολοφονία του Αλέξανδρου» σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου, αποδίδοντας ευθύνη για αυτή την μεθόδευση,στην κυβέρνηση και τη Βουλή που ψήφισαν το νέο Ποινικό Κώδικα αλλά και το δικαστήριο που διέκοψε για μετά τις 30 Ιουνίου.

Μάλιστα όπως είπε «φέρουν πλήρη την ευθύνη για αυτή την ακραία μεθόδευση απέναντι στην οποία εμείς δεν θα σιωπήσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here