Θα βγάλει την πρίζα της ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ;

0

Επιστολή τελεσίγραφο έστειλε προ ολίγου η ΔΕΗ προς τη Λάρκο, ζητώντας την άμεση καταβολή των 2,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να καταβάλλει η βιομηχανία κάθε μήνα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η Λάρκο έχει ήδη αθετήσει τον σχετικό όρο που προβλεπόταν στη συμφωνία των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο, για τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της κρατικής νικελοβιομηχανίας η οποία είναι και ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ.

Σε περίπτωση που η Λάρκο δεν ανταποκριθεί, η ΔΕΗ την Παρασκευή δηλώνει ότι θα άρει την εκπροσώπηση που πρακτικά σημαίνει ότι θα κόψει το ρεύμα.

Μετά την αθέτηση των όρων της συμφωνίας από τη Λάρκο, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται εκ νέου χρέη προς τη ΔΕΗ, η οποία είναι έτοιμη πιθανόν εντός της εβδομάδας να κοινοποιήσει στον ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρισμού) αίτημα για άρση εκπροσώπησης (ουσιαστικά να κόψει το ρεύμα στην βιομηχανία). Το ίδιο είχε συμβεί προ μηνών με την περίπτωση του δεύτερου μεγαλύτερου οφειλέτη της ΔΕΗ, τη βιομηχανία Χαλυβουργική.

Σύμφωνα με τις καταστάσεις της ΔΕΗ τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλές της βιομηχανίας ανέρχονταν σε 309,8 εκατ. ευρώ ενώ είχε συμφωνηθεί συγκεκριμένο αυστηρό πλαίσιο για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της Λάρκο.

Το πλαίσιο αυτό προέβλεπε καταβολή 2,5 εκατ. ευρώ το μήνα μετρητά και εκχώρηση απαιτήσεων της Λάρκο από τον ΑΔΜΗΕ για τη διακοψιμότητα, καθώς και είσπραξη από τη ΔΕΗ των πληρωμών του μεγαλύτερου διεθνούς πελάτη της Λάρκο, μηνιαίες παραδόσεις λιγνίτη και εγγυητικές επιστολές ανάλογα με την κατανάλωση.

Πίσω από τη νέα αθέτηση της Λάρκο βεβαίως, κρύβεται η αδυναμία της διοίκησης της βιομηχανίας να βάλει σε τάξη την εταιρεία και να παρουσιάσει ένα υποτυπώδες σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως το Capital.gr το συνολικό κόστος παραγωγής της Λάρκο κατά το 11μηνο του 2018 ανερχόταν στις 14962 δολάρια ο τόνος, όταν οι αντίστοιχες μέσες διεθνείς τιμές του νικελίου κυμαίνονταν στα 11320 δολάρια ο τόνος. Δηλαδή για κάθε τόνο η Λάρκο είχε ζημιές 3642 δολάρια.

Το κόστος ρεύματος, με βάση τα κόστη της Λάρκο είναι 3936 δολάρια ο τόνος που σημαίνει ότι ακόμη και εάν δεν πληρώνει καθόλου τη ΔΕΗ και πάλι η βιομηχανία σήμερα δε θα μπορούσε να σταθεί.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που καθίσταται σαφές από πλευράς ΔΕΗ είναι ότι είναι ειλημμένη απόφαση να κοπεί το ρεύμα στη βιομηχανία εάν εντός των αμέσως επόμενων 24ωρων δεν υπάρξει τήρηση των όρων που προβλέπονται στην πρόσφατη συμφωνία συνέχισης της ηλεκτροδότησης της Λάρκο.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here