Η Διαστολική πίεση: Του άγχους / του Παναγιώτη Ιακωβή

0

Η Διαστολική πίεση: Του άγχου

________

Η διαστολική αρτηριακή πίεση, η λεγόμενη “μικρή”είναι κι αυτή σημαντική.

Οι φυσιολογικές της τιμές κυμαίνονται από 50 έως 90 mmHg. Στην καθημερινή πράξη, όμως, ο περισσότερος κόσμος την μετρά με αριθμούς από το 5 έως το 9 cmHg. Από εκεί και πάνω θεωρείται παθολογική και χρειάζεται θεραπεία.

Παρά το γεγονός ότι, συνήθως, ασχολούμαστε συγχρόνως και με τη μεγάλη και με τη μικρή πίεση, στην πραγματικότητα αυτές οι δύο πιέσεις έχουν εντελώς διαφορετικό υπόστρωμα.

Και σημαίνουν διαφορετικά πράγματα.

Παλαιότερα, την μικρή πίεση την ονόμαζαν : “της καρδιάς”, γιατί δήθεν, ήταν πιο επιβλαβής για την καρδιά. Αυτό είναι ένα λάθος. Και η μεγάλη αλλά και η μικρή αυξημένη πίεση είναι επιβλαβείς για την καρδιά. Και οι δύο προκαλούν σοβαρές βλάβες και στην καρδιά και στα αγγεία και στους νεφρούς και στον εγκέφαλο. Και θα ήταν καλό, όλοι να έχουμε πιέσεις κάτω από 13 τη μεγάλη και κάτω από 8 τη μικρή.

Και θα ήταν ακόμα καλύτερο αν αυτό το πετυχαίναμε με προσεκτική διατροφή και ήπια άσκηση. Αν το πετυχαίναμε με μια ήρεμη και ολιγαρκή ζωή και διατηρώντας το σωματικό μας βάρος χαμηλά.

Δυστυχώς, όμως, η ζωή σήμερα είναι απαιτητική και αγχώδης. Και αυτό, προκαλεί αγχώδη σύσπαση στα αγγεία μας. Τα ταλαιπωρεί και τα φθείρει.

Και αυτή η αγχώδης σύσπαση των αγγείων, ειδικά σε νέους ανθρώπους, αυξάνει τη μικρή – διαστολική μας πίεση.

Συνεπώς, η μικρή πίεση είναι του άγχους. Της ψυχικής κόπωσης. Και ανεβαίνει συνήθως σε νέους ανθρώπους που τα αγγεία τους είναι ακόμα ελαστικά και αντιδρούν εύκολα στο ψυχικό στρες.

Αν θέλετε να δείτε πιο χαμηλά τη μικρή σας πίεση, να χάσετε λίγο βάρος.

Περπατήστε και χαλαρώστε με την παρέα σας. Χωρίς άγχος. Μην τα παίρνετε όλα τοις μετρητοίς. Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα συσπά ακόμα περισσότερο τα αγγεία μας.

Πιείτε και λίγο καλό κόκκινο ελληνικό κρασάκι. Χωρίς υπερβολές. Και χωρίς αλάτια.

Και “πάρτε τον χρόνο σας”.

Πιο ήρεμα. Πιο ανεκτικά. Πιο γλυκά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here