Η απάντηση 5ης ΥΠΕ στις δηλώσεις του Δημάρχου Καμ. Βούρλων για το ΚΥ

0

Πήρε λίγο χρόνο αλλά έφτασε από την Λάρισα η απάντηση της 5ης ΥΠΕ στις οργισμένες δηλώσεις του Δημάρχου των Καμ. Βούρλων για την μη λειτουργία του ΚΥ και για τις συναντήσεις και αποφάσεις που προκύπτουν χωρίς την ενημέρωση και την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε την επιστολή του γραφείου του κου Νέστορα Αντωνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Σχετικά με την λειτουργική κατάσταση της δομής Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων”
Με αφορμή δηλώσεις του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, σχετικά με την λειτουργία ή μη του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων, Φθιώτιδας, επισημαίνουμε τα εξής:
Το Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει οργανισμό, οργανόγραμμα, θέσεις προσωπικού και τακτική χρηματοδότηση. Οι βασικές αιτίες για αυτό είναι αφενός η μεγάλη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται σε παρόμοιες περιπτώσεις, αφετέρου η οικονομική επιτήρηση στην οποία βρέθηκε η χώρα εξαιτίας συγκριμένων πολιτικών και πρακτικών και στον χώρο της Υγείας.
Από το 2010 έως και το 2014, το Κέντρο Υγείας υπολειτουργούσε, με ιατρούς μετακινημένους από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας, παρέχοντας βασική ιατρική φροντίδα, όχι σε τακτική βάση και πάντοτε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΓΝ Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής.
Από τον Ιανουάριο, 2015, το Κέντρο Υγείας έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία της 5ης ΥΠε.
Η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, έχει αποφασίσει για την τακτική, καθημερινή, πρωινή παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Αταλάντης, προκειμένου να παρέχονται βασικές υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας (επίδεση τραυμάτων, κατ’ οίκον περίθαλψη, ενεσοθεραπεία κ.ά.). Παράλληλα, το τελευταίο έτος έχουν ενταθεί οι διαδικασίες για την αποτελεσματική αξιοποίηση του χώρου, με την παρουσία επαγγελματιών υγείας διαφόρων ειδικοτήτων (ιατροί, νοσηλεύτριες, χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων κ.ά.), μετά από συνεννόηση και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους άλλους υγειονομικούς φορείς. Ταυτόχρονα προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ουσιαστική και τυπική λειτουργία του Κέντρου Υγείας, με πλήρη δυναμικότητα και οργανισμό (25 εργαζόμενοι).
Είναι παντελώς αναληθείς οι δηλώσεις του Δημάρχου, για το ότι αγνοήθηκαν ως Δημοτική αρχή σε όλη αυτή την προσπάθεια, αφού ήταν οι πρώτοι που καλέστηκαν και συμμετείχαν σε διάλογο για το θέμα, πριν από οποιαδήποτε άλλη συνεννόηση, με την Υποδιοικήτρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ζαζά Παρασκευή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς, κ. Καραΐσκου Ευθύμιου στις 27 Ιουνίου, όπου και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας (τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες και μέχρι την πλήρη στελέχωσή του) με τη βοήθεια των Ιατρών από τα κοντινά Περιφερειακά Ιατρεία. Αυτό που ενδεχομένως δεν έγινε
αντιληπτό είναι ότι, δεν επιχειρείται : «…η δημιουργία απλώς ενός μεγάλου και πολυπληθούς από πλευράς αγροτικών γιατρών, καταστήματος συνταγογράφησης φαρμάκων και τίποτα παραπάνω», αλλά η παροχή ολοκληρωμένων ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές και αιματολογικές) και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις για όποιον χρειαστεί.
Η διοίκηση της 5ης ΥΠε, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια αξιοποίησης του Κέντρου Υγείας Καμένων Βούρλων και θα εξασφαλίσει την στήριξη των άλλων δομών υγείας στην περιοχή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να ανταποκριθεί επαρκώς και με ουσία στις ανάγκες των πολιτών. Καθώς δεν έχει νόημα να επισημαίνουμε τις ενδεχόμενες δυσκολίες σε κάθε νέο εγχείρημα, αλλά να βρίσκουμε τρόπους να τις ξεπερνάμε, αυτό που αναμένεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η στήριξη αυτής της προσπάθειας με κάθε δυνατό μέσο
, προς όφελος των πολιτών και μόνο!
Θυμηθείτε εδώ και τις δηλώσεις του Δημάρχου Καμ. Βούρλων Γιάννη Συκιώτη στον ΛΑΜΙΑ FM-1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here