Γιατί κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θέλουν να σκοτώσουν το Libra και το Bitcoin

0

Του Panos Mourdoukoutas

 

Οι μεγάλες κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να σκοτώσουν το Libra και το Bitcoin και εντέλει όλα τα κρυπτονομίσματα.

Υπάρχουν επίσημοι και ανεπίσημοι λόγοι γι ‘αυτό. Οι επίσημοι λόγοι είναι γνωστοί. Αυτοί ποικίλλουν, από τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και την προστασία των επενδυτών έως τη ρευστότητα, και είναι δικαιολογημένοι, σύμφωνα με τον Lars Seier Christensen, Πρόεδρο του Concordium, του πρώτου δικτύου επιχειρηματικού blockchain ID/KYC.

“Το Libra υποτίθεται ότι θα υποστηρίζεται από ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως τα εργαλεία της χρηματαγοράς, τα νομίσματα fiat και τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα”, λέει ο Christensen.

“Εάν το Libra επιτύχει, αυτό θα οδηγήσει σε τεράστιες συγκεντρώσεις τέτοιων εργαλείων και θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, τόσο για τα εργαλεία όσο και για την κοινοπραξία του Libra, στην περίπτωση που χρειαστεί να ρευστοποιήσουν γρήγορα, όπως για παράδειγμα εάν εκδηλωθεί φυγή κεφαλαίων από το κρυπτονόμισμα.

Αυτό συνέβη σε πολύ μικρότερα money market funds κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπότε θα μπορούσε εύκολα να συμβεί εδώ “.

Έπειτα υπάρχουν και τα προβλήματα της τεχνολογίας. “Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι απλή, σε επίπεδο Bitcoin, αν όχι πιο κάτω, και δύσκολα είναι κατάλληλη αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξει ένα πολύπλοκο νομισματικό σύστημα, που θα διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο”, προσθέτει ο Christensen. “Πιθανώς αυτό θα βελτιωθεί με το χρόνο, αλλά ποιος θα το ελέγχει;”

 

Αλλά υπάρχουν και ανεπίσημοι λόγοι για τον πόλεμο, που δεν είναι τόσο γνωστοί. Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να ανεχθούν το Libra και το Bitcoin, επειδή απειλούν να σπάσουν το μονοπώλιό τους στην εκτύπωση χρημάτων και στη χειραγώγηση της οικονομίας για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ισχυρών ελίτ.

 

“Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες κυνηγούν το Bitcoin και το Libra, επειδή μειώνουν την ικανότητά τους να ελέγχουν τις αγορές και τους πληθυσμούς, καθιστώντας παράλληλα μερικά από αυτά που κάνουν παρωχημένα”, λέει ο Dave Hodgson, διευθυντής και συνιδρυτής της NEM Ventures, του βραχίονα venture capital και επενδύσεων του οικοσυστήματος blockchain NEM. “Είναι δυσάρεστο όταν οι άνθρωποι τελικά συνειδητοποιούν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

 

Ο Iain Wilson, σύμβουλος της NEM Ventures, συμφωνεί: “Τα δημόσια blockchains είναι εγγενώς αποκεντρωμένα, γεγονός που δίνει εξουσία σε ιδιώτες και επιτρέπει ριζικά διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα”, λέει ο Wilson. “Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τις απόλυτες συγκεντρωτικές οντότητες – μεγάλη κυβέρνηση, μεγάλες επιχειρήσεις και τους κηδεμόνες του τραπεζικού τομέα: τις Κεντρικές Τράπεζες. Η εξισορρόπηση της εξουσίας μεταξύ αυτών των δύο πόλων θα απαιτήσει σημαντικό δημόσιο διάλογο και πιθανές συγκρούσεις. Αυτό είναι αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε. ”

 

www.capital.gr/forbes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here