Γερμανοί,Ιταλοί και Έλληνες φοιτητές συζητούν για την μαρτυρική Υπάτη

0

O πολιτιστικός σύλλογος Αινιάνες Υπάτης φιλοξενεί στην ιστορική πόλη της Υπάτης νέους και νέες από την Ιταλία τη Γερμανία και την Ελλάδα (έξι από τους οποίους κατάγονται από την Υπάτη) στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +. Η Υπάτη είναι μοναδική μαρτυρική πόλη που υπέφερε τόσο από τους Ιταλούς (εκτέλεση των δεκαέξι Υπαταίων στο Γοργοπόταμο και στα Καστέλια) όσο και από τους Γερμανούς κατακτητές με την ολοκληρωτική καταστροφή της.

Οι μεν Ιταλοί είναι περισσότερο ενημερωμένοι για την ιστορία,αφού και οι ίδιοι από σύμμαχοι έγιναν και θύματα της Γερμανικής θηριωδίας.Οι Γερμανοί όμως ελάχιστα συζητούν στη χώρα τους και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία αυτή η εβδομάδα για τους νέους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ιστορική Μνήμη και Λήθη να ενημερωθούν από τις επαφές,τις συζητήσεις με επιζώντες . τις επισκέψεις σε τόπους θυσίας αλλά και κινηματογραφικές προβολές όπως αυτές που θα γίνουν σήμερα και αύριο στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για όλους και όχι μόνο τους φοιτητές στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο της Υπάτης όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος των Αινιάνων Μαρία ΛαΪνά:

Στην εβδομαδιαία παραμονή τους οι νέοι είχαν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να συζητήσουν το θέμα της ιστορικής μνήμης και λήθης ενώ παράλληλα θα επισκέπτονται εμβληματικούς τόπους όπως Γοργοπόταμος , μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας, Δίστομο κά..

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνάντηση των νέων με επιζώντες του ολοκαυτώματος της Υπάτης το Σάββατο 12 Οκτωβρίου τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Υπάτη. Παράλληλα στο “Κακογιάννειο” Αστεροσχολείο Υπάτης θα προβληθούν δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Σήμερα Τετάρτη 09/10 21.00 την ταινία,το ξυπόλητο τάγμα και την Πέμπτη 10/10 την ταινία , Σοφία Σολ:τελευταίες ημέρες. Και οι δύο προβολές είναι ελεύθερες για το κοινό ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Παρασκευή 11/10 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα ακολουθήσει ελληνική βραδιά με με ζωντανή μουσική,χορούς και τραγούδια από το χορευτικό τμήμα των Αινιάνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here